četvrtak, 26. ožujka 2009.

Chipi torta


Slika1. Torta u prvom planu

Nisam dugo čekala da mi padne na pamet opet jedan novi recept za tortu. Imala sam par varijacija na temu. Na krajnji rezultat je uvelike utjecala činjenica da sam neke stvari imala u svojoj "smočnici" :) Sama izrada torte je vrlo jednostavna i ako ste ikada pravili Tortu od sira ili nešto tako slično onda stvarno ne bi trebalo biti problema.

Potrebni sastojci:
200 g domaćica keksa (to su oni keksi s čokoladom koje proizvodi Kraš, ali ako ih nemate bilo kakvi keksi toga tipa će biti dovoljni)
2 pudinga od vanilije
600 ml mlijeka
2 štapića cimeta
250 g maslaca (ili margarina)
100 g tamne čokolade (ili one za kuhanje)
100 g lješnjaka
250ml vrnja za šlag

Prvi dio:
Sameljite kekse i pomiješajte ih s 200 g maslaca (maslac treba biti na sobnoj temperaturi min 1h). Ako je potrebno (ovisi o keksima) dodati i dvije žlice šećera te sve zajedno pomiješati. Cijelu smjesu utisnuti u kalup za tortu (moj kalup je malo većeg promjera, pa je torta relativno nisko ispala, ali vi slobodno koristite manji kalup). Stavite u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva da se smjesa zapeče max 5min. Isključite pećnicu i ako treba još ostavite smjesu unutra (ovisi o keksima).

Drugi dio:
Odvojite dio hladnog mlijeka te umiješajte smjesu za puding. Ostatak mijeka stavite kuhati zajedno s dva štapića cimeta. Kad mijeko provrije izvadite štapiće cimeta, i dalje skuhajte puding prema uputama na pakiranju. Nakon što se puding malo ohladi, prelijte ga preko smjese od keksa i ostavite da se sve fino hladi na sobnoj temperaturi.

Treći dio:
Popržite lješnjake na tavi (bez ikakve masnoće) tako da puste miris, te ih sameljite u blenderu (ili pomoću sprave za mljevenje orašastih plodova). Otopite ostatak maslaca (50 g) zajedno s 100g čokolade na pari. U međuvremenu istucite vrnje za šlag te polako dodavajte unutra otopljenu čokoladu i maslac. Na kraju umiješajte mljevene lješnjake i cijelu smjesu rasporedite preko pudinga. Ostavite preko noći da se ohladi i fino stisne. Ako ste napravili sve isto kao i ja, ujutro bi trebali imati nešto ovako (primjetite šalicu kave u pozadini :)) :

Slika2. Kava u pozadini

2 komentara:

Andrea kaže...

Super jednostavno, a vjerujem da je jako ukusno! ;)

jubistacha kaže...

Upravo tako, tortu mozes sloziti u vrlo kratkom vremenu, ostavis je u hladnjaku preko noci i sutra klopas :)

Objavi komentar