nedjelja, 30. kolovoza 2009.

Šljive i kolač od šljiva


Slika1. Šljive

Svatko od nas ima svoje omiljeno voće, pod uvjetom da voli jesti voće. Ja sam upoznala ljude koji uopće ne vole voće i trebaju se prisiliti da pojedu barem komad. Nemaju pojima šta propuštaju :) Ja imam listu najdražeg voća, a na vrhu se nalaze šljive. Ne mogu objasniti zašto, ali obožavam ih. Volim ih u svim oblicima osim u kompotu, ali to je zbog toga što ne volim kompot uopće. Odlučih da ovaj vikend napravim kolač od šljiva čiji recept sam našla u časopisu Čarolija okusa. Slijedi prijepis recepta iz časopisa.


Slika2. Kocke od grisa i šljiva

Sastojci za 20 komada:
-350g brašna
-1 paketić suhog kvasca
-850ml mlijeka
-155g šećera
-100g maslaca
-7 jaja
-2 vanilin šećera
-150g pšenične krupice
-naribana korica 1 limuna
-1.5kg šljiva
-100g amaretta (keksića od limuna)

Umijesite tijesto od brašna, suhog kvasca, 150ml mlakog mijeka, 80g šećera, maslaca i 1 jaja. Ostavite da se diže 30 min. Uzmite preostala jaja pa odvojite bjelanca od žumanjaka. Zakuhajte ostatak mlijeka s vanilin šećerom i preostalim šećerom, umješajte koricu limuna i gris pa ga kuhajte 5 min. U gotov gris umiješajte jedno po jedno žumance. Dignuto tijesto razvaljajte, stavite na namašćeni lim i ostavite još 15 min na toplom. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Šljive operite, prepolovite očistite od koštica. Tijesto pospite izmrvljenim keksima. U ohlađeni gris umiješajte snijeg od bjelanaca pa smjesu razmažite po tijestu, a na vrhu poslažite šljive. Pecite kolač 65-75 min u pećnici. Izvadite ga i ohladite te narežite na kocke. Pospie ga smjesom od šećera i cimeta te ga poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.


Broj komentara: 9:

Unknown kaže...

I ja spadam u grupu koja nije baš ljubitelj voća. Volim samo slatko voće kao smokve, grožđe, kruške. A, šljive volim najviše kada ih berem i jedem. To je vjerojatno zato što potičem iz toga kraja gdje šljiva ima na svakom koraku. Uvijek smo ih imali kod kuće, dobivali smo ih od rodbine i prijatelja. U vrijeme kada sam ja bila mlada niko ih nije ni prodavao.

gordana kaže...

super je! ali čini se i dosta posla oko njeg:-(

jubistacha kaže...

draga Goga, totalno si u pravu. Baš sam se jučer namučila i dugo je potrajalo ali vrijedi. Kolač je super.

Iiiii kaže...

Super su ti slike, hajde fotkaj citav 'studio'!!!

Vali kaže...

Super je kolač! Ja sam luda za voćnim kolačima. Šljive su mi drage, baš se spremam sutra-prekosutra knedle nekakve raditi.

Shangri La Food kaže...

Meni su najbolje šljive u knedlama i u zadnje vrijeme u štrudli - kombinacija šljive i jabuke.. to mi je otkriće živo :)

jubistacha kaže...

Studio je toliko primitivan da me sram staviti sliku. Kad ga uslikam, stavit cu sliku na forum.
Sljive+jabuka, prvi put cujem, hocemo citati o tome na blogu?

Andrea kaže...

Viš meni šljive nikao ne idu u top 10 voća. Nije da ih ne volim ali mi nisu ni do koljena dinji, jagodama, malinama, marelicama, bananama.... :)
S druge strane kolače sa šljivama jako volim, ful mi odgovara kad su malo kiselkaste pa kolači daju neki kontrast.
Krasan je ovaj kolač, mislim da se trud isplatio! ;)

Josipa kaže...

baš mi se sviđa način na koji se ovaj kolač priprema, a ja nikad ne zazirem od kompliciranih recepata :) meni šljive isto nisu u top 10, ali recimo, prije godinu dvije sam slučajno sklopila pitu sa šljivama i otada je ona postala pravi hit... čak ju i moja sestra pravi iako ona ne voli voće :) p.s. samo naprijed s fotkama, odlično ti ide... jedva čekam fotku studija :)

Objavi komentar