četvrtak, 17. rujna 2009.

Čičimak



Slika 1. Čičimci

Žižula (lat.: Zizyphus zizyphus), zvana još i žižola, čičimak i cicindra , poznata i kao kineska datulja. Po broju stabala najbrojnije je voće u Kini. Uzgaja se širom Azije, na Mediteranu, kao i u SAD-u u novije vrijeme. Kod nas je prisutna samo u primorju, posebno na području od Dubrovnika do Trogira.

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%BDi%C5%BEula

Upravo su jučer pristigli ravno iz vrta s dalekog juga... Koliko znam u Zagrebu ne uspjevaju, a čula sam da ih se može naći na placu. Čula sam također da su jako skupi ;( Ja ih obožavam i svakako savjetujem ako ikada dođete u priliku da ih probate, nemojte oklijevati. Okus je malkice kiselkast (kažu da ima puno vitamina C), struktura je tvrda (tvrđe od jabuke kada je zagrizete) a unutra se nalazi mala koštica koja se ne jede. Jednom kada krenem jesti, teško mi je prestati ;)

Broj komentara: 8:

Josipa kaže...

prvi puta čujem, ali vrijedilo bi probati... fotka ti je ispala predobro... vidiš kako napreduješ :)

Unknown kaže...

Pravi si umjetnik što se tiče slikanja. Za ovo još nisam čula da postoji.

Vali kaže...

Nikad čula. Zanimljivo zvuči!

Вера kaže...

Mislim da sam ga jednom probala i da mi se svideo!

jubistacha kaže...

Hvala šestičanka, trudim se da napravim dobru fotografiju u danim okolnostima...
Ako želiš saznati nešto više o fotografiranju hrane mogu te uputiti na ovaj link: http://damijenestoslatko.forumotion.com/fotografiranje-hrane-f19/kako-fotografijom-najbolje-prezentirati-hranu-t179.htm

Andrea kaže...

Poznato mi je ovo, kao da se sjećam tog voća iz djetinstva. Nisam ga jela u odrasloj dobi tako da ne znam bi li mi se svidjelo. Potražit ću ga po placu ili pitati mamu za to! :)

Anonimno kaže...

Puna zdjela kraj mene, da budem iskrena bila je puna do prije 15 min ;) Sada je vrijeme kada se beru i jedu.
Osim što su dobri za jelo koriste se i izreci. Nešto je slično onoj kada na vrbi rodi grožđe, mi kažemo prije ćeš se popeti na čičimak nego blabla nešto. To je zato jer biljka čičimka zapravo grm, kao drača, tankih grančice, punih bodlja koje lako pucaju.Dakle, popeti se na njega, nemoguća misija. gm

Danijela kaže...

Odlične su. Baš ih jedem. Ubrala sam ih na Pelješcu u Stonu.

Objavi komentar