utorak, 13. travnja 2010.

Mliječni roščići




Ovaj put nema griza ;) Moj rad sa svježim kvascem nije uvijek bio uspješan. Zadnji put sam bacila čitavo tijesto jer sam nešta zabrljala. Od tada radim isključivo sa suhim. I tako bih nastavila da nisam naišla na ovaj recept. Tijesto je ispalo fenomenalno. Ne može se usporediti s tijestom koje nastane od suhog kvasca. Htjela sam pecivo neutralnog okusa, pa je šećer izostavljen. Kako nemam puno slobodnog vremena nisam radila fine rošćiće već umjesto njih sam napravila male role. Poredala sam ih jednu do druge u tepsiju za pečenje. Rolice su ispale jako fine i dekorativne. Recept je preuzet iz časopisa Dobar tek, broj 2. travanj-svibanj 2010.

Sastojci:
500g glatkog brašna
1 kocka svježeg kvasca
2.5 dl mlijeka
200g maslaca
3 žumanjka
100g šećera
prstohvat soli


po želji:
1 jaje za mazanje
krupni šećer za posipanje

Brašno prosijati. Razmrvljeni kvasac razmutiti u mlakom mlijeku pa ga primješati u brašno. Dodati komadiće maslaca, žumanjke, šećer i sol pa od svih sastojaka uz pomoć miksera umijesiti glatko tijesto. Oblikovati kuglu, pokriti folijom i držati na sobnoj temperaturi 1h ili dok ne udvostruči obujam. Dignuto tijesto istanjiti valjkom u oblik pravokutnika. Uzdužno ga raspoloviti na dvije trake, zatim od svake trake izrezati 8 trokuta. Počevši od donje strane prema vrhu trokuta tijesto saviti u roščiće, pazeći da sam vrh podvijete ispod jer bi tijekom pećenja mogao previše izgorjeti. Roščiče složiti na plitki lim obložen papirom, prekriti ih krpom i ostaviti najmanje pola sata da nabujaju. Prije pečenja premazati ih umućenim žumanjkom i posuti zrnatim šećerom. Peći roščiće približno 20 min na 180 stupnjeva.

Broj komentara: 10:

Monika kaže...

odlična ideja s rolicama. brže su od kiflica, a jako lijepo izgledaju. super!

Andrea kaže...

Jako volim domaća peciva i kruh, a ovaj tvoj izgleda jako mekano i ukusno. Jako mi se sviđa i vaza sa cvijećem u pozadini, baš je lijepa. :)

Vali kaže...

Prekrasno! Super izgledaju, obožavam domaće friško pecivo!

jubistacha kaže...

Pecivo je super mekano, rahlo i prekrasne zute boje. Vaza je u kompoziciji da nam barem malo uljepsa ove tmurne dane...

Laka kuharica kaže...

Baš lijepo izgledaju i sigurno su odlične. Ja izbjegavam bilo što dizano jer jednostavno nemam toliko vremena (mijesi, diži, mijesi, diži), osim što pečem kruh u breadmakeru. Sve stavim, a on poslušno radi i samo zvoncne kada je gotov!

Tadeja kaže...

Al' baš izgleda mekano i pufasto i njami!:)
Obožavam takva peciva i stalno neku varijantu radim. Ja sam pak' svega jednom pokušala upotrijebiti suhi kvasac i to meni ništa nije ispalo i ako nemam svježeg ni ne radim dizano! :)
Super ti je ideja za rolnice, imaš pravo, jednostavnije je, a jednako vizualno efektno! :)

Josipa kaže...

joj kako mi je ovo slatko, baš nekako nježno i prekrasno :))) i fino :)

Unknown kaže...

Pametno! Mislim na ideju s rolicama. Sve mi se sviđa!

Sandy kaže...

Lijepe su! Nisam ni ja radila sa svjezim kvascem, ali si me sad potakla :)

Maja kaže...

Fotografija je izuzetno lijepa, a roščići mi djeluju baš mlječno i prefinjeno!

Objavi komentar