četvrtak, 22. travnja 2010.

Nabujak od griza s kruškama




Groznica griza me i dalje drži :) Našla sam jedan prigodan recept i krenula u akciju. Na kraju je kolač poprimio skroz drugi pravac, tako da sam ustvari napravila nešto sasvim novo. Boja kolača podsjeća na čokolino, a moj muž kaže da mu je i okus takav ;) Struktura kolača jest spužvasta, ali ne suha. Dovoljno je sočan da nema potrebe išta dodavati. Za razliku od klasičnog nabujka, nakon hlađenja je ostao isti kao kada je izašao iz pećnice (minus dva komada koja su pojedena :)).

Sastojci:
1 kompot krušaka (cca 230g ploda kruške) ili dvije veće kruške
500 ml mlijeka
70 g griza
10 dkg tamne čokolade
2 jaja
500 g svježeg posnog sira
250 ml slatkog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
1 žličica praška za pecivo
šećer u prahu (po želji za posipanje)

Skuhati mlijeko i griz da se dobije fina gusta smjesa. Paralelno otopiti čokoladu na pari i nakon toga umiješati je u griz smjesu. Razdvojiti bjeljanke i žutanjke. Istući žutanjke sa vanilin šećerom te ih pomiješati zajedno sa sirom i slatkim vrhnjem. Dodati žličicu praška za pecivo u smjesu. Nakon toga smjesu žumanjaka i sira dodati u griz. Na kraju u smjesu umiješati snijeg od bjeljanjaka. Smjesu rasporediti u namašćenu vatrostalnu posudu (ili prigodan kalup) pa po njoj poslagati kruške (ako koristite svježe plodove, očistiti ih te prerezati na pola). Sve zajedno peći na 170 stupnjeva otprilike 45 minuta.

Broj komentara: 12:

Alanvla kaže...

Sviđa mi se ovakva grizna groznica!

Sandy kaže...

Pa ovo ti je bas fino, griz griz :D u svim kombinacijama je fin :D

kreativka kaže...

ovo je nešto super fino i lagano za napraviti, sigurno ću ga uskoro praviti po tvom receptu....njami njami, jedva čekam. pozdrav.

kreativka kaže...

e da, zaboravih pitati jel može neko drugo voće umjesto kruški???? vjerujem da može ali eto, ako je netko probao???

Federica Simoni kaže...

mmmm..deve essere deliziosa!!

Unknown kaže...

Odličan kolač i još s grizom, mmmmm...

Josipa kaže...

drago mi je da ne odustaješ od griza jer ga i ja jako volim :) a kad netko kaže da nešto ima okus čokolina, onda nemam što reći osim da je taman za mene :)

jubistacha kaže...

Kada budem pisala biografiju, ovo razdoblje života ću nazvati grizomanija ;)
@kreativka, naravno da može neko drugo voće, samo ja bih izbjegavala citruse zbog miješanja okusa. Ti probaj s nekim drugim voćem pa nam javi. Jedva čekam slikice...

Tadeja kaže...

Ja nekako baš nisam ljubitelj griza. Uglavnom sam ga jela u vrtiću i školi za užinu i najbolje su mi bile one grudice koje ostanu, jer ga nisu dobro promiješali :)), ali priznajem da mi ovo zvuči i izgleda vrlo interesantno! :)

Andrea kaže...

Kako ovo dobro izgleda. :)
Iako nisam luda za grizom zahvaljujući tebi sam sve sklonija. :)

fimere kaže...

ca gâteau parai excellent, j'adore
à bientôt

Vera kaže...

Svidja mi se,griz mi je omiljen u kolačim!

Objavi komentar