nedjelja, 12. rujna 2010.

Double Chocolate Cookies (dvostruko čokoladni keksi)



Ovo je još jedan od recepata iz kuharice: Simply Chocolate, autorice Joanne Farrow. Unutra se može naći oko stotinjak recepata, a svima je zajedničko da sadrže čokoladu. Recepti su podjeljenji po poglavljima kao npr: torte, pite, keksi i sl. Ovako napravljeni keksi se uvjetno rečeno mogu nazvati "zdravi" keksi jer sastojci su sljedeći: tamni šećer, zobene pahuljice, malo maslaca... Jedini "uljez" jest 20 dkg čokolade. Ja sam upotrijebila tamnu čokoladu pa se tješim da nije tako strašno ;)

Dvostruko čokoladni keksi

125g maslaca (na sobnoj temperaturi)
125g muscovado šećera
1 jaje
150g zobenih pahuljica
125g brašna + prašak za pecivo (u originalu: self raising flour)
200g tamne čokolade (ugrubo isjeckane na sitne komade)

U velikoj zdjeli istući maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaje i zobene pahuljice. Umiješati brašno i čokoladne komadiće. Sve zajedno sjeditni polako mješajući (ja sam to napravila s kuhačom). Žlicom vaditi tijesto i staviti na pripremljenu tepsiju za pečenje te ih spljoštiti koristeći vrh kuhače (ja sam ih još malo oblikovala rukom da dobijem finiji oblik). Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 15-ak minuta ili dok se lagano ne podignu i dobiju blijedo zlatnu boju.

Broj komentara: 10:

J e l e n a kaže...

Muscovado šećer sam skoro otkrila, preko Najđele, jeste skuplji ali je aroma nezamenljiva- Pravila sam i ja kolačiće sa ovsenim pahuljicama iako kolačiće ne pravim i znam da su odlični!

Miodrag Surac kaže...

Super recept, volim keks...Pozdrav

Наташа kaže...

uh što volim ovakve kolačiće! Odmah bilježim za isprobavanje! :)

mignonne kaže...

Mmmm, keksici su jako fini, ovo mi je jedna od omiljenih kombinacija, a onaj "uljez" je tu zapravo glavni, hihih...nista bez cokolade!;))) bas ljupko izgledaju uvezani ovako sa masnicom!;)))

Dajana kaže...

Ono sto mene najmanje zabrinjava je cokolada, narocito ako je tamna i gorka, s najmanje 70% kakaa. Ono sto mene brine vise je maslac, ali i tu se donekle tjesim time sto uvijek koristim maslac sa smanjenom kolicinom kolesterola. Inace jako volim ovakve kekse sa zobenim pahuljicama.

jubistacha kaže...

@dajana: mislila sam na ugljihodrate, ali svakako da ni velike količine maslaca nisu "zdrave". Samo još nisam otkrila kako zamijeniti određenu količinu maslaca s nečim a da mi se keksići ne raspadnu. Mislim da ovdje maslac ima funkciju ljepila kao i što daje određenu aromu...

Laka kuharica kaže...

Ovo je tip kolačića koji se topi u ustima i divan je. Ja jedino nisam ljubitelj zobenih pahuljica u keksima, pojma nemam zašto (valjda me podsjećaju na muesli koji ne volim). Što ne znači da ih neću probati napraviti.

Branka - byB kaže...

meni se ovakvi keksići jako sviđaju i sa čokicom, pogotovo tamnom nikada nemam problema :) ali me isto obično brine maslac odnosno neka takva masnoća koje je u keksićima obično puno. A opet, koliko je toga u par keksića koje pojedemo , moramo se nekada i počastiti :)
vjerujem da ću isprobati ove keksiće, super mi i izgledaju !

Unknown kaže...

E a ja jako volim zobene pahuljice, pogotovo ovako u kolačićima.
Prekrasni a i uslikala si ih prekrasno!

Vali kaže...

Ovo radim za vikend!!! Kombinirat ću crnu i bijelu čokoladu!

Objavi komentar