srijeda, 26. siječnja 2011.

Rižoto od buče


Obožavam rižu. Volim je više nego krumpir ili tjesteninu. Moj muž baš obrnuto, tako da je kod nas uvijek veselo. U jednom tjednu se izmjeni mnogo priloga. Ovaj rižoto je nastao sasvim slučajno. Kako to već biva, u frižideru se našla jedna slatka buča. Nisam bila raspoložena za juhu. Niti za paliti pečnicu. Zato odlučih napraviti rižoto. Ispao je jako fino, savršeno lagan i kremast.




Rižoto od buče

1/2 buče srednje veličine (izrezane na kockice)
1 luk (manji)
300g riže (bijele, okruglog zrna)
1/2l mlijeka
1/2 l temeljca od povrća ili vode (količina ovisi o kakvoći riže)
parmezan
sol, papar
maslac

Isjeći luk na sitne komadiće te ga izdinstati na maslacu. Dodati buču i dinstati još tri minute. Ubaciti rižu unutra i izmiješati je s bučom. Miješati rižu dok ne postane staklasta. Dodati mlijeko i sve zajedno kuhati na laganoj vatri. Miješati po potrebi. Podlijevati s temeljcem po potrebi, sve dok riža ne bude mekana i kremasta. Dodati parmezan, sol i papar. Poslužito toplo.

Broj komentara: 19:

Jovana kaže...

Odličan i jednostavna recept !!! Super izgleda i deluje jako ukusno!!

jubistacha kaže...

@Jovana: i jest ukusno :)

Snježa kaže...

Fantastično, pravim često i volimo! Ovaj štos sa mlijekom mi je novost, probati ću svakako!

Ely kaže...

buonissimo e cremoso! buona giornata Ely

jubistacha kaže...

@Snježana: probaj svakako. I mene je iznenadilo.
@Ely: Grazie! Buona giornata.

stefy kaže...

il risotto con la zucca è buonissimo......se ci aggiungi anche un pezzetto di gorgonzola vedrai che bontà.......baci

Shangri La Food kaže...

ja sam isto veliki ljubitelj riže, ali s bučom nikako ostvariti kemiju :(((

a vjerujem da je ukusno

Dunja kaže...

Prekrasno i prefino!

Nina kaže...

volim tikvice, ali ne i tikve, no još uvijek im dajem šansu i isprobavam ne bi li našla kombinaciju u kojoj mi odgovaraju, probat ću i ovu kombinaciju možda mi se svide

jubistacha kaže...

@Stefy: Che buona idea aggiungare un pezzetto di gorgonzola. Grazie!

jubistacha kaže...

@Shangi & Nina: probajte, sigurno će vam se svidjeti.

Andrea kaže...

Ja pak volim i rižu i tjesteninu i krumpir. Sve ja volim.:D
Od kad sam prije par godina otkrila čari tikvi stalno nešto petljam s njima i svaka nova ideja mi je vrlo dobro došla. Ovaj rižot zvuči jako ukusno. :)

Federica kaže...

mmmmmmmmmmmmmmmmm...........che buono!!!!complimenti!!!

Miodrag Surac kaže...

Super recept, ukusnije je temeljac od povrca nego cista voda, bas volim recept. Pozdrav...

jubistacha kaže...

@Miodrag: znam, samo nemam uvijek pri ruci ;)

mojamediteranskakuhinja kaže...

zgodno i jednostavno :)
ja podjednako volim i tjesteninu i rižu, no češće tjestenina nađe put do stola

Κάθαρσις kaže...

Odlično, bilježim!

Sweet Green kaže...

Bas lijepo i jednostavno. I ja preferiram rizu, i to integralnu. Za tjesteninu se mora priznati da ima svoje cari, ali krumpir jedva da i koristim

jubistacha kaže...

@Sweet Green: i ja volim integralnu, iako za rižot preferiram upravo ovu bijelu, kratkog zrna.

Objavi komentar