nedjelja, 13. ožujka 2011.

Kruh s palentom i sjemenkama lana


Kažu da laneno sjeme ima posebna svojstva koja pomažu u uklanjanju toksina. Sadrži i topiva vlakna poput onih u zobi zbog čega djeluje kao laksativ. Preporuča se svakodnevna konzumacija 2- 3 žlice s jogurtom, mlijekom ili voćem. Laneno sjeme je također bogato magnezijem, natrijem i fosforom. Osim u obliku sirovih sjemenki, lan se može konzumirati kao čaj ili ulje. Čaj se koristi kao sredstvo za protiv upala u ustima. Ulje se koristi za vanjsku primjenu u obliku obloga kod kožnih osipa.


Kupila sam nedavno sjemenke lana iz znatiželje. Čula sam da su zdrave, ali dok nisam potražila po Internetu detaljne informacije nisam znala kako i koliko. Zato sam ih odlučila isprobati.


Jedan od načina jest i da ih ubacim u tijesto za kruh. Pronašla sam prigodan recept i napravila kruh. Recept za kruh s palentom sam pronašla na Jovaninom blogu. Čim sam ga vidjela znala sam da ga moram isprobati. Baš zbog neobičnog dodatka palente. I moram priznati da mi se okus sviđa. Iako nisam pretjerani ljubitelj palente :)
Sve sam napravila kako piše u receptu, uz dodatak 2 žličice lanenih sjemenki u brašno.

Broj komentara: 18:

Unknown kaže...

Fenomenalna sličica tvoga lijepoga kruha!

JA U KUHINJI... kaže...

Super hleb!

Federica Simoni kaže...

mmmmmmmmm......buonissimo!

Phoenix kaže...

Već duže vrijeme svako veče natopim u čašu sa malomasnim jogurtom veliku žlicu mljevenih lanenih sjemenki...Kažu dobro je zbog obilja zdravih sastojaka između ostalog i velika količina omega3.Ujutro to pojedem i naravno doručkujem...Osjećam se izvrsno i nekim čudom mi se i tlak stabilizirao. E sada da li je to zbog sjemenki ili nešto drugo ali ja lijekove ne koristim.
Lanene sjemenke stavljam i u kruh a umjesto palente stavljam ječmeno brašno.Izvrstan je.
Ovaj tvoj kruh izgleda....mmmmmmm....moram probati...pusa

Lenka kaže...

Izgleda preukusno :D.

Dunja kaže...

Krasan kruh, ovo s lanom odlično. Ja ga po svuda koristim, ali ga na kratko sameljem u mlincu za kavu (vrlo kratko, tek da pukne opna).

jubistacha kaže...

@Snježa: hvala!
@Maslinka: hvala!
@Federica: grazie!
@Phoenix: vjerujem da su lanene sjemenke zaslužne za bolje stanje organizma. Morat ću i ja isprobati ovo s jogurtom!
@Lenka: hvala!
@Dunja: ja nemam mlinac za kavu, kupit ću čim ga nađem!

Jovana kaže...

Evo i mene najzad !!! Draga moja hvala na poverenju i na isprobavanju hleba koji je kod nas u kući postao omiljen i već sam ga pravila par puta uz još 2 recepta za hleb sa palentom koje ću ovih dana staviti (nisam stizala ovih dana pa se nakupilo raznoraznih recepata);-))) !! Hleb izgleda sjajno a semenke lana su samo još doprinele na ionako odličnom ukusu!! HVALA JOŠ JEDNOM I ŠALJEM TI VELIKI POZDRAV!!! :-***

jubistacha kaže...

@Jovana: jedva čekam nove recepte. Hvala tebi što ih s nama dijeliš!

Sanja Manasijevic kaže...

Bas je dobar, a lan cesto koristim, pomesam ga sa susamom i svuda stavljam i dodajem, odlican je ...

Bite my cake kaže...

bravo, odličan kruh

Maja kaže...

Prvo da te pozdravim i radujem se duzenju i razmenjivanju recepata sa tobom.Svidjaju mi se tvoji recepti!A ideja da ubacis lan u Jovanin hleb je divna!Obozavam sve vrste semena.

jubistacha kaže...

@Kniški Moljac: i ja korisitm sezam, a odsada i lan ;)
@Tamara: hvala!
@Maja: hvala draga, i ja se radujem druženju i razmjeni recepata. I mi volimo sjemenke, često koristimo sezam i suncokretove sjemenke...

Sanja kaže...

Divan je :-)

Nina kaže...

lan koristim za posipavanje po pecivu i klipićima, nisam ga stavljala u tijesta, međutim nije to ni tako loša ideja pa ću probati

Branka - byB kaže...

Kruh ti je prekrasan ! A dodatak lana odličan. Ja dosta koristim lan u raznim kombinacijama, ali se isto tako trudim prije upotrebe kratko ga sameljeti (doduše ne napravim to baš uvijek), kažu da tek onda djeluje odnosno možemo iskoristiti sva njegova svojstva. Vidjela sam kruh i kod Jovane i svakako ću ga isprobati i dodati mu lan.

jubistacha kaže...

@Sanja: hvala!
@Nina: super, baš sam razmišljala da i ja napravim klipiće...
@Branka: ja sam ih malo prepržila, drugi put ću ih samljeti...

Geovana Fontanella kaže...

Olá venho retribuir e agradecer sua visita, é muito bom, esta corrente de pessoas do mundo todo
trocando idéias, mostrando um pouco de sua culinária, como brasileira agradeço acolhida e o carinho. Sucesso para voce.

Objavi komentar