četvrtak, 28. travnja 2011.

Domaći sir

 
Već neko vrijeme kupujem svježe mlijeko. Trebalo mi je vremena da shvatim kako ga treba prokuhati ako želim da mi traje više od tri dana. To znači da mlijeko nije tretirano raznim dodatcima koje ga čine dugotrajnim. Osim toga mlijeko nije obrano. Ima više mliječne masti nego ona mlijeka na kojima je naznačena najveća količina masti. Kada sam vidjela recept za svježi sir nije mi ništa preostalo nego da i sama probam napraviti. Jednostavno sam htjela probati da vidim kako to izgleda i kakvog je okusa.

 

Sam proces pripreme je jednostavan i nema puno posla. Okus sira je neutralan, tekstura mekana i stvarno je pogodan za razne primjene. Može se pojesti samostalno ili u sklopu nekog drugog jela.


Kako god odabrali nećete pogriješiti. Ja se već spremam na pravljenje nove ture. Detaljni recept i opis možete pogledati na blogu Aubergine, Sweet and Green.


Sve sam napravila isto kao u receptu osim što sam na kraju jako stisnula sir i ostavila ga malo dulje da se cijedi. Kao rezultat sam dobila kompaktniji sir koji se dao fino rezati. Drugi put ću napraviti sve isto osim što ću dodati više soli.

Broj komentara: 12:

J e l e n a kaže...

Jubistacha, ja sam juče pravila svoj prvi domaći sir i kao i ti oduševljena sam lakoćom pripreme i rezultatom. Fenomenalno je ispalo i tako se lako pravi da više nema potrebe kupovati po pijacama sir. Ovaj Sweet green mi je na spisku jer sam krenula u isprobavanje redom. Pošto generalno jako volim sve mlečne proizvode muž se šali da i kravicu nabavimo pa držimo u dvorištu zgrade.

Bite my cake kaže...

Fenomenalno ti izgleda ovaj sir, radila sam nekoliko puta domaći ali po malo drukčijem receptu, i zbilja je super. Ovaj recept sam si zabilježila, jako mi se sviđa

jubistacha kaže...

@Jelena: savršeno. Jedva čekam detaljni opis i recepte na tvom blogu. Meni je muž rekao da koliko trošim brašna da bi bankrotirao da je slučajno mlinar po zanimanju ;)
@Tamara: sir je super. Ja se bacam na nove recepte. Službeno sam se zarazila ;)

mignonne kaže...

Odlicno je uspeo i svidja mi se recept...dosad sam samo jednom probala da napravim domaci sir i mogu vam reci da sam dobila nesto poput polutvrdog punomasnog sira (ovde je on poznat kao kackavalj) i bio je sasvim fin, jedino sto ga ispadne vrlo malo...pa se posle toga nisam ponovo upustala u poduhvat, ali svidja mi se na ovaj nacin.:))

Dilajla kaže...

Jako lijepi sir i zaista imaš sreću da možeš nabaviti svježe mlijeko i od njega napraviti tako fin sir.

tanja kaže...

Sir izgleda fantastično, i zavidim svima koji mogu da nabavljaju svježe mlijeko. Nažalost nemam mogućnosti da ga ovdje nabavim. :(

jubistacha kaže...

@mignonne: probaj svakako. Količina dobivenog sira ovisi o tome jeli i koliko je mlijeko obrano (ja mislim ;))...
@Dilajla: hvala, blizu mi je placa i tamo štand od te lokalne mljekare...
@Tanja: hvala. Žao mi je...

Andrea kaže...

Super, i ja kupujem sve mlječne proizvode na placu kod tog proizvođača. Jedino ne kupujem mlijeko jer ga ne pijemo osim u kavi, a za to koristim ipak ovo industrijsko.
Baš si me zaintrigirala da i ja pokušam napraviti sir. Mora da je jako ukusan. :)

jubistacha kaže...

@Andrea: svakako probaj. Ako voliš slano stavi malo više soli bit će još bolji ;)

Anonimno kaže...

kupujem sveye mleko,kad ga kuvam,kad jako zavry
smanjim vatru i pustim da jos dvadesetak minuta vricka mesajuci ga svreme na vreme.tako skuvano sveze mleko traje i po nedelju dana.

Branka - byB kaže...

Odlično mi izgleda sir koji si napravila !
Ja sam imala neke pokušaje pravljenja sira ali nekako mi se nikada nije uspio dovoljno stvrdnuti. Isprobavam i ovaj recept pa javim dojmove.

Jacina carobna kuhinja kaže...

Divno izgleda, nekada sam i ja pravila domaći sir, moraću ponovo da probam po ovom receptu... svrati draga kod mene čeka te nagrada :)))

Objavi komentar