nedjelja, 17. travnja 2011.

Zlatni jogurt s vanilijom i klinčićem


Ovaj recept je također iz zadnjeg broja časopisa Repete. Svidio mi se na prvi pogled i po nazivu i po sastojcima. U originalu se u jogurt stavlja kardamom. Kako ga ja nisam imala pri ruci, krenula sam razmišljati o nekim drugim kombinacijama.


Tako sam došla na ideju da probam s vanilijom uz dodatak klinčića. Vaniliju i klinčić obožavam, pa ni s jogurtom neće biti problema. I stvarno nije, upravo suprotno. Ovaj jogurt je za mene savršena kombinacija okusa i boje. Originalni recept možete pronaći u zadnjem broju časopisa Repete zahvaljujući Aniti koja je autorica ovog recepta. Ja ću ovdje napisati svoju verziju.



Zlatni jogurt s vanilijom i klinčićem

1 žličica kurkume
1 mahuna vanilije
10 komada klinčića
3.6 dl vode
1l svježeg mlijeka
2 žlice jogurta
0.6 dl svjetlijeg meda

Pomiješati kurkumu sa sjemenkama vanilije te dodajte klinčiće. Sve zajedno stavite u posudu za kuhanje te prelijte vodom. Kuhajte na jakoj vatri dok ne dobijete gusti reducirani umak (cca 8-10 min). Pred kraj često miješajte da umak ne zagori. Dobiveni umak prelijte mlijekom. Promiješajte i zakuhajte uz povremeno miješanje. Maknite ga s vatre te procijedite da odstranite klinčiće. Toplo mijeko (od 45 do 50 stupnjeva) prelijte u staklenku te mu primješajte jogurt (ako nemate termometar toplinu mlijeka možete odrediti tako da stavite prst u mlijeko. Kada ga u toplom mlijeku možete držati 30 sekundi, a da vas ne peče, onda je to tražena temperatura). Staklenku poklopite i ostavite na toplom mjesti 6 do 10 sati. Na površini jogurta pojavit će se sirutka i to je znak da je gotov. Ako želite gušći jogurt pažljivo odvojite 0.5dl sirutke. U jogurt energično umiješajte med, zatim ga po želji razdijelite u manje staklenke i odložite u frižider. Jogurt se pije raslađen.

Broj komentara: 12:

JA U KUHINJI... kaže...

Fotke su ti potpuno božanstvene a čaša ovog finog napitka sada bi mi dobro došla :)

Bite my cake kaže...

Odličnan napitak i krasne fotke!

Laka kuharica kaže...

Fotke su mi jako lijepe, a jogurt volim samo i jedino bez ikakvih dodataka.

Dunja kaže...

Probala sam ga napravit, odličan je. Fotke su ti prekrasne,

Maja Babić kaže...

Odlicno izgleda :) Ja sam probala zlatno mleko, jer mi je bilo brze, a inace mi bas deluje da bi jogurt verzija bila super, za nas koji volimo kiselo slatke kombinacije. Svidja mi se tvoj mix zacina, i probacu nesto na tu temu!
Pozdrav!

jubistacha kaže...

@Maslinka: hvala, evo šaljem jednu virtualnu čašu...
@Tamara: hvala!
@Katarzis: i ja sam tako mislila dok nisam probala ovaj jogur. Inače ne volim kupovne osim običnog ;)
@Dunja: super, hvala!
@mamajac: ja se baš spremam da probam mlijeko. Ovaj mix je super, tako da ga svakako preporučam! Pozdrav.

Unknown kaže...

Vrrrrrrlo zanimljivo a sličice su tako dražesne:)

Sweet Corner kaže...

savrseno izgleda, a moram ti reci da su ti fotke sve ljepse i ljepse, ili sam to vec rekla?

Branka - byB kaže...

ovaj jogurt ću i ja isprobati, sviđa mi se originalna verzija a moram priznati da mi se još više sviđa ova tvoja, sklonija sam ovakvim kombinacijama, super je ! I jako lijepo si ga prezentirala, super su slike !

jubistacha kaže...

@Snježa: hvala!
@Sweet Corner: uhvatila me inspiracija pa sam sredila cijeli "set" za slikanje ;)
@Branka: javi dojmove kada isprobaš. Vjerujem da imaš u rukavu milion kombinacija. Treba samo pogledati sve one marmelade koje si napravila...

Andrea kaže...

Jako lijepo izgleda, a super mi je ova plava trakica na čaši. :9

jubistacha kaže...

@Andrea: i meni, baš mi paše uz pozadinu ;)

Objavi komentar