ponedjeljak, 23. svibnja 2011.

Rižot od sušenih vrganja


Moje poznavanje gljiva je skromno. Može se svesti na to da znam kako izgledaju šampinjoni i bukovače. Znam zato jer ih ima često na placu, a i mogu se naći zapakirane u svim bolje oprskrbljenim prodavaonicama na odjelu voće i povrća. Za šampinjone postoji milion recepata, i stvarno nema potrebe ih ponavljati. Bukovače sam jela samo pohane. Nisu me se posebno dojmile, možda je stvar u nedostatku iskustva (mog) što se tiče pripremanja. Nema veze, ako ikada dođem u priliku da ih ponovo probam rado ću to učiniti.


Prije malo više od mjesec dana sam bila na Trešnjevačkom placu. To je jedan od većih placeva i on mi je prva stanica kada idem u ozbiljniju nabavku namirnica. Šetajući i tražeći orahe naišla sam na jedan simpatičan štand. Vidi se odmah da je sve domaće. Nema savršeno poslaganih namirnica koje identično izgledaju. Osim oraha, na štandu se prodaju domaći sušeni vrganji. Iskreno, nisam ih nikada probala. Zato sam dobila priliku da ih pomirišem i osvojili su me na prvi pogled. Ogromna koncentracija okusa u tako sitnom listiću vrganja. Dovoljno je malo ga natopiti prije upotrebe i to je to. Sada ga stavljam skoro u sva jela. Nekad ga samo izmrvim prije nego što je jelo gotovo, a ponekad ga prethodno namočim i dalje termički obrađujem. Kao što sam napravila kod rižota. Ovo je rižot na moj način. Mjere u ovom receptu su samo orijentacijske. Ovisno o ukusima i potrebama povećajte ili smanjite količinu riže i vrganja.


Rižot od sušenih vrganja (s integralnom rižom)

šalica riže ( rižu namočiti večer prije u dvije šalice vode)
1/2 šalice sušenih vrganja (namočiti u vodi desetak minuta prije početka)
voda (ili povrtni temeljac)
žličica maslaca
ulje
sol, papar
parmezan...

Iscijediti rižu te je prepržiti na malo ulja da postane staklasta. Dodati vode toliko da prekrije rižu. Kuhati na laganoj vatri dok voda ne ispari. Ponavljati sve dok riža ne omekša. Često miješati pazeći da riža ne zagori. Prije nego je riža gotova dodati vrganje i nastaviti s podlijevanjem. Na kraju dodati začine u količinama koje vama odgovaraju. Kada je gotovo skinuti s vatre i umiješati maslac.
Servirati s povrćem, salatom, parmezanom...

Broj komentara: 15:

Jovana kaže...

Jednostavno i divno jelo! :-))

Just Cake Girl kaže...

Obožavam rižoto, jučer sam baš gledala na Masterchefu Auatralia kako napraviti savršeni rižoto pa se spremam :) ovaj tvoj mi izgleda preeenjami :)

Marija kaže...

Volim vrganje to me uvjek podjeti na djetinstvo kod bake

Bite my cake kaže...

Odlično, ovo ti je pun pogodak. Vrganje obožavam u bilo kojoj kombinaciji, i suhe i svježe, mada su suhi posebna poslastica jer imaju intenzivniji miris. Svake sezone idemo u berbu vrganja i to je baš nešto u čemu uživam.
Jako fini obrok!

JA U KUHINJI... kaže...

Fenomenalno! :)

J e l e n a kaže...

I ja ih obožavam. Sušene, sveže, kako god. Kad se kupe sušene, jako su skupe, ali tako malo se koristi u jelima da 100g traje jako dugo. Rižoto u svim kombinacijama.

Andrea kaže...

Obožavam gljive svih vrsta i oblika, a imam tu sreću da imam jako dobre prijatelje koji me opskrbljuju s ovakvim delicijama. Naime od moje prijateljice brat je pravi stručnjak za gljive pa mi ona često donese paketiće sušenih vrganja, crnih truba i ostalih.
Ovaj rižot je sigurno savršen u kombinaciji sa suhim vrganjima, a sigurno divno miriše. Prekrasno izgleda. :)

Inače ja sam trešnjevačkom placu najmanje jednom tjedno. Mi zapravo sve tamo kupujemo, obožavam taj plac. :)

Nada kaže...

E ovo je delicija u pravom smislu te riječi, a vrganji su mi draži od bilo kojeg mesa..

jasna varcakovic kaže...

Dobar 'Risotto' nije lako napraviti. Tvoj izgleda perfektno,...kremasto. Gljive obozavam, ali Vrganje bas i nemogu naci ovdje.

Laka kuharica kaže...

Njami! Šta više reči. Ovo je po mojem ukusu, definitivno! I slažem se s Jasnom, rižoto je jednostavno jelo, ali vraški teško za napraviti. Da li je tko jeo zaista dobar rižoto u restoranu? I don't think so!

Manuela kaže...

Ciao cara!! Il risotto è la mia passione!! La tua ricetta mi piace moltissimo!! Bravissima!! un bacione.

jubistacha kaže...

@Jovana: hvala!
@Just Cake Girl: morat ću pogledati tog Masterchef-a :)
@Mary: ja sam se tek kao odrasla upoznala s vrganjima.
@Tamara: hvala. I meni su vrganji super, baš su obogatili moju kuhinju!
@maslinka: hvala!
@Jelena: i ja sam se začudila koliko koštaju, ali istina ima ga jako puno u 100g :)
@Andrea: stvarno su ti super frendovi. Možda se i sretnemo na Trešnejvki :)
@Nada: potpisujem, prava delicija!
@Jasna: hvala. Malo sam gledala profesionalce pa pokušala par puta i stvarno sam zadovoljna s risotto-m!
@Katarzis: nisam imala prilike jesti u "fancy" restoranima tako da ne znam kakav je tamo rižot. Ovo što sam probala se ne može tako ni nazvati. Bolje je reći skuhana riža pomiješana s umakom od vrhnja ;)
@Manuela: grazie, Io adoro il risotto!

lusitania kaže...

volim sve vrste gljiva. neko vrijeme sam koristila shitake u povecim kolicinama jer se netko u mojoj obitelji bavio uzgojem. preporucam ih!

jubistacha kaže...

@lusitania: jela sam samo paštetu od shitake gljiva i stvarno je fina!

Branka - byB kaže...

Odličan rižot ! Zadnjih dana mi baš nedostaju rižoti i tjestenine koje sam pomalo zanemarila. Niti ja nisam neki veliki poznavatelj gljiva pa obično završim na šampinjonima. Ovo sa sušenim vrganjima mi se čini jako dobro. Potražiti ću ih i ja i baciti se na ovakav rižot.

Objavi komentar