srijeda, 21. rujna 2011.

Domaće energetske pločice


Surfajući po stranim blogovima često sam naišla na recept za domaće Larabar pločice. Naš prijatelj google mi je otkrio da zaista postoje takve pločice. Čitajući njihovu stranicu dolazite do zaključka da su uz to što su ukusne i jako zdrave.




Zašto onda raditi domaće? Ono što sam uspjela shvatiti iz njihovih blogova mnogo je jeftinije ako radite pločice kod kuće. A ono što bih ja dodala, najverovatnije i mnogo zdravije. Nisam imala prilike probati original, ali kada sam probala ono što je meni ispalo nije mi ni najmanje žao. Iskombinirala sam par recepata, dodala neke svoje ideje i meni se jako svidjelo. Dovoljno je reći da je ovo već drugi put da ih pravim u jako kratkom (sram me priznati koliko kratkom ;)) periodu.


Mala napomena: od ove količine koju sam ja napravila možete uredno izrezati deset pojedinačnih pločica. Još ako ih fino spakirate možete ih ponijeti sa sobom. Meni jako dobro dođu kada me uhvati glad, a još nije kraj radnog vremena ;)

Domaće energetske pločice

1 vrećica datulja bez koštica (ja koristim one iz DM-a)
100g lješnjaka
100g tamne čokolade (70% kakao udjela)
1 mahuna vanilije (cijela)
1/2 banane
4 žlice rogača u prahu

U blender (ili sjeckalicu) staviti pola količine datulja, čokolade i lješnjaka. Sve zajedno miksati. Dodati mahunu vanilije (isjeckanu na male komade) i rogač. Promiješati jednom. Na kraju dodati bananu i ostatak datulja, lješnjaka i čokolade. Miješati (tj. sjeckati) sve dok se sastojci ne sjedine u homogenu smjesu. Pripremiti aluminijski kalup i u njega staviti smjesu. Izravnati je da dobijete izjednačenu površinu. Smjesu staviti u frižider na par sati, najbolje je preko noći. Sutradan rezati na male prutiće i uživati!

Broj komentara: 17:

What's for dessert? kaže...

Odlično! Već duže vrijeme gledam recepte za domaće energetske pločice. S obzirom na tvoju preporuku, spremam recept i bacam se na izradu!

J e l e n a kaže...

I ja se spremam da ih pravim, a super je što čovek tu može da dotera ukus prema svojoj volji. Ja bi tu grožđice i cimet stavila. Samo što postoji opasnost da se sve brzo pojede.

Monika kaže...

ima more različitih recepata i naziva za ove pločice. dosta sam ih i isprobala i svi su bili super, bez obzira na to jel ide u njih samo voće i orašasti plodovi ili zobene pahuljice, kakao i slični dodaci. izvrsna stvar za gricnuti u trenucima krize :) ove pločice izgledaju super, sviđaju mi se sastojci. datulje i ne ljubim previše ali sigurno se mogu zamijeniti suhim marelicama ili smokvama. koliko je velik kalup koji si koristila?

Anonimno kaže...

hvala na receptu!
već duže se bavim mišlju kako bi si trebala ovakve pločice napraviti da si ih nosim na posao, ali eto još se nisam pozabavila traženjem receptića, sad niti ne trebam jer je receptić ovjde, još samo da isprobam

jubistacha kaže...

@Tamara: probaj pa javi dojmove. Slobodno ubaci neki svoj omiljeni začin ili sastojak. Jedna od prednosti pravljenja vlastitih pločica jest da možeš dodavati sastojke po želji.
@Jelena: uu grožđice i cimet. Odlična ideja. Javi kako je ispalo.
@Monika: mislim da možeš datulje zamijeniti s marelicama. Ni ja nisam ljubitelj datulja, pa sam probala čisto da vidim kako će ispasti. Što je najbolje od svega datulje se skoro i ne osjete ;) Kalup je onaj jednokratni limeni što se kupi u kompletu od 4 kom. Veličine (na znam napamet) je kao onaj što dobiješ kada naručiš da ti dostave lazanje. Nadam se da sam ti pomogla. Kada dođem doma poslat ću ti točne mjere.
@ninakuhinja: nema na čemu. Probaj svakako pa nam javi dojmove!

Laka kuharica kaže...

Nisam ljubiteljica energatskih ili sličnih pločica, ali ove su me osvojile. Sastojci su savršeni, sve ih volim, a naročito to što nema onih nesretnih zobenih pahuljica. Njih zbilja ne volim, žvačeš do besvijesti i nikako da požvačeš (ne volim ni žvakaće, pa možda otuda ta odbojnost). Bilježim!

Bite my cake kaže...

super su! nisam nikada radila te energetske prutiće kod kuće, ali mi se jako sviđa ideja, zašto ne

Petra Kranjica kaže...

Super izgledaju. Jednom sam ih radila ali moje su se raspale pa sam malo skeptična prema njima. Probati ću ove tvoje definitivno.

Unknown kaže...

Super su,a mogućih kombinacija ima bezbroj...

Da mi je nešto slatko... kaže...

zanimljivo i drukčije - zvuči super!!!

jubistacha kaže...

@Kathairo:nisam ni ja ljubitelj zobenih, ali ih nastojim uvjesti u prehranu zbog njihovih dobrih svojstava.
@Tamara: probaj, sigurno će ti se svidjeti!
@kranjica: treba ih sržati u frižideru da se čokolada fino stisne!
@Irena: hvala!
@Da mi je nešto slatko: hvala!

jasna varcakovic kaže...

Odlican recept - SVE PRIRODNO!

garlutti kaže...

Pozdrav opet .. ti barovi visitandote i soda kruh je ukusan .. lijep fotografije bsssMARIMI

jubistacha kaže...

@Jasna: naravno :)
@garlutti: grazie!

Tamara kaže...

odlično i jako jednostavno!! nije čudo da si ponovila u vrlo kratkom periodu!! to se može raditi svaki dan...po nekoliko puta!!

Branka - byB kaže...

Bravo za ove pločice ! često mi kroz dan na poslu prifali neki ovakav zalogaj, a kupovne pločice koje tada uzmem nisu baš tako zdrave koliko to na njima piše, a sve manje su mi i fine. Napraviti ću ove, ali ću umjesto lješnjaka staviti bademe koje više volim.

an. kaže...

kopirano ;)

Objavi komentar