četvrtak, 1. rujna 2011.

Sladoled s okusom rogača i jedan poklon



Vjerovatno se sjećate Tamarine nagradne igre: Tražim recept za savršenu tortu? Na kraju sam ja pobijedila. Moram priznati da je bilo dosta zanimljivih recepata s anansom koje valja isprobati. Ova nagrada me jako razveselila, prvo zato jer sam ugodno iznenađena, a drugo zato jer mi se sve sviđa. Zašto sam onda čekala ovako dugo da objavim post?

Za to je zaslužan niz zanimljivih događaja. Kao prvo, tjedan je bio toliko brz da sam tek u subotu stigla pogledati sandučić. Kada sam ga otvorila, zamalo me nije zatrpalo. Naš "genijalni" poštar je otvorio paket i "ugurao" stvari u sandučić. Ali to nije sve :) U sandučić je stalo tek pola paketa tako da je on ostavio ceduljicu u kojoj objašnjava da se drugi dio paketa nalazi kod njega. I svoj broj mobitela da se čujemo oko preuzimanja. Ostala sam zapanjena, jer osim toga što je otvorio paket, u sandučiću sam našla i prilično veliku kutiju s kornetima za sladoled. Na koji način je on uspio ugurati tako veliku kutiju kroz mali otvor u sandučiću???
Nema veze, idem ja poslikati stvari napraviti nešta fino i objaviti da sam dobila nagradu kad ono crko internet. Oh, ne. Tko će čekati do ponedjeljka... (ponekad pomislim da smo postali teški ovisnici ;))

Naša zbunjenost se nastavila sve do nedjelje ujutro kada sam srela predstavnika zgrade i pitala kako je to moguće da se ugura tako veliki paket u sandučić. On mi je objasnio da poštar ima "univerzalni" ključ s kojim otvara odjednom par sandučića u redu tako da može ostaviti manje pakete direktno unutra. Očito se malo zaj... s ovim mojim :)

Odlučili smo čekati ponedjeljak da vidimo šta i kako dalje. U rano jutro mi izlazimo, a poštar stavlja pisma u sandučiće. Nisam čekala ni sekunde već krenuh u napad. Gdje je moj drugi dio paketa? Oh, kaže evo ga tu kod mene. Ja ga nosam sa sobom u slučaju da se javite :) I dalje se nisam mogla derati, ako izuzmemo sve ostalo čovjek je ustvari simpatičan. On samo nije htio da gubim vrijeme na pošti čekajući svoj paket. Na kraju smo se dogovorili da ubuduće NE otvara pakete koji ne mogu stati u sandučić ;)



Vrijeme je da napišem i koji recept. Dakle kada sam ugledala kornete odmah mi je sinula ideja za sladoled. I to ne bilo koji okus, već moja tema zadnjih par tjedana: rogač. Kada sam bila dijete nije mi se svidio, dapače. Onda ga sada slučajno otkrih i evo. Još se nismo zasitili :)

Sladoled s okusom rogača

500 ml slatkog vrhnja
100 ml mlijeka
4 žutanjka
100g smeđeg šećera
3 žlice mljevenog rogača
mahuna vanilije
50g tamne čokolade

Staviti na vatru mlijeko, slatko vrhnje i sastruganu mahunu vanilije. Dodati čokoladu. Sve zajedno prokuhati i ostaviti sastrane da se ohadi. Miksati zajedno žutanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. U toplo mlijeko umiješati rogač. Dodati smjesu od žutanjaka i šećera u mlijeko. Staviti da se lagano kuha na pari dok se smjesa ne zgusne. Ohlađenu smjesu staviti u zamrzivač. Svakih par sati promješati. Sutradan degustirati :)


P.S. sigurno ste vidjeli na Tamarinom blogu ave dulcis od čega se sastoji nagrada. Ja sam se trudila da je uslikam al nisam uspjela. Slika je mutna, jer sam morala paziti na "lopova" koji obožava košarice za praline i muffine :)


Broj komentara: 18:

Bite my cake kaže...

rogač i sve s rogačem generalno volim, tako da mi se baš sviđa ovaj sladoled. Nedavno sam probala prvi put i liker od rogača, također me osvojio :)
Svašta, još nisam čula za ovu foru-pola paketa u sandučić, pola kod poštara :)

Nada kaže...

Volim rogač, tako da vjerujem u odličan okus ovog sladoleda! I poklončići su skroz super!

lusitania kaže...

Odlican ti je postar! Dobro je da je dok su u paketu pristojene stvari :-)). Rogac volim!

jubistacha kaže...

@Tamara: liker od rogača? Super ideja. Imaš možda i neki receptić?
@Nada: hvala, okus je fantastičan!
@lusitania: muž je rekao, a šta bi bilo da si naručila donje rublje :)

J e l e n a kaže...

E muž ti je genijalan! A poštar je biser nad biserima. verovatno se ni najmanje ne plaši da ga možeš prijaviti. Čovek je verovatno mislio da ti čini uslugu. Divno je kad primaš poklone od ljudi koje si upoznala preko ove bog zajednice, naročito što sve imamo isto interesovanje-kuvanje, pa nas takve stvari čine sretnim. Rogač u sladoledu, e to je zanimljivo, jako zanimljivo!

Federica Simoni kaže...

complimenti! deve essere buonissimo!ciao!

Shangri La Food kaže...

dakle ova priča sa pola i pola paketa je doista fascinantna.. za nepovjerovati :)))

sladoled je odličan... nisam još nikada probala sladoled od rogača

Vali kaže...

Ajde nek si ti meni sad to objasnila! :) Jednom mene u sandučiću dočeka paket koji je zauzimao citav sanducic, dakle nema nikakve sanse da je usio proći kroz otvor. Nije mi bilo jasno kak ga je postar uspio ugurati. Sad kuzim, ima ključ. Malo mi je to ipak glupo, da on otvara moj kaslić. A tek da otvara paket je previse.
Sladoled je super, bas fora ideja!

What's for dessert? kaže...

Mislim da bi me infarkt strefio da me u sandučiću dočekaju stvari izvađene iz paketa i to još polovica. Neovisno o tome koliko je poštar simpatičan, dobio bi što ga ide, a možda bih ga čak i prijavila.

Mislim da moj poštar nema ključ od sandučića, barem ne mog, jer veće stvari ostavi u dvorištu kraj sandučića ako nitko nije doma u to vrijeme.

Sladoled s rogačem nisam nikad probala, niti bi mi palo na pamet napraviti ga. Igleda fino. Fotka s "lopovom" je genijalna!!

Dajana kaže...

Ajme, mislim da bih poludjela da mi poštar tako nešto napravi, srećom ne usude se, a imam i razvaljen sandučić jer je moj mužić slomio ključ i otad vrata na sandučiću zjape otvorena. Naravno on nema namjeru popraviti ih.
Sladoleda sam ove godine napravila tonu, ali mi rogač nije nikad pao na pamet.

jasna varcakovic kaže...

Cestitke koje zasluzujes za svoju tortu.
Sladoled mi se takodje dopada; na zalost tesko mi je pronaci rogac ovdje.
O posti i postarima...eh, koliko je paketa koje sam slala svojim roditeljima bilo otvoreno i 'ocerupano'... Neko bi to trebao kontrolisati; a neki bi trebali i otkaze zaposljenja dobiti!

J e l e n a kaže...

Morala sam ponovo da svratim na račun tvog komentara kod Lusitanije. Znači nisam jedina koja sa majcama i košuljama ide po prodavnicama. Slatko sam se nasmejala!

jubistacha kaže...

@Jelena: stvarno sam oduševljena s poklonom i što je najbolje imam želju da i sama nešta poklonim. Imam jednu ideju samo treba malo vremena da sve detalje posložim. Drago mi je da si se slatko nasmijala. Možemo osnovati klub ;)
@Federica: grazie!
@Shangri La Food: hvala!
@Vali: eto vidiš, tko bi rekao da je tako nešta moguće ;)
@Tamara: nisam mogla nikako uslikati sve stvari odjednom. Ostala sam zapanjena do kuda sve može dosegnuti :)
@Dajana: još i bolje, ovako dobiješ neotvoreni paket ;) Probaj s rogačem, ako ga voliš sigurno će ti se svidjeti.
@Jasna: hvala. Tko bi rekao, toliko puno egzotičnih stvari a nema rogača...

Вера kaže...

Jubi, prosledila sam ti nagradu sedam linkova..:)

jubistacha kaže...

@Vera: hvala draga!

Da mi je nešto slatko... kaže...

hahaha... koji postar :) a super ideja za sladoled s rogacima, jos nikad nisam probala!

jubistacha kaže...

@Ana-Marija: probaj, tamo dolje ima rogača na svakom koraku ;

Branka - byB kaže...

Čestitam ti na primljenoj nagradi, a ova epizoda sa poštarom je zbilja da je doživiš pa tek onda povjeruješ da se i to dogođa. Moramo priznati da je čovjek prije svega kreativan i da je sve skupa napravio nekako u dobroj namjeri. Iako se nadam da ti ubuduće neće otvarati pakete ni poštu.
A sladoled, za mene savršenstvo , rogač !! Nemam što dalje reći nego na posao i na isprobavanje !

Objavi komentar