nedjelja, 8. siječnja 2012.

Domaći jogurt s okusom vanilije



Nema tako davno da sam napravila svoj prvi vanila ekstrakt. Jedino što mogu reći jest da nemam pojma zašto sam tako dugo čekala. Okus i miris vanilije je savršen. Nikakvi šećeri ga ne mogu zamjeniti...


Zato ga sada pokušavam staviti gdje god stignem. U ovom jogurtu upravo ekstrakt vanilije igra glavnu ulogu. Već odavno mi se vrti po glavi želja da napravim svoj vlastiti jogurt. I onda se u jednom časopisu pojavi recept za Zlatni jogurt (koji sam ja odmah isprobala, ako se ne sjećate pogledajte ovdje dojmove). Od tada radim razne kombinacije i ova se nekako pokazala najjednostavnijom, a ujedno i najboljom. Ako imate par minuta vremena, pročitajte šta treba napraviti, nabavite potrebne sastojke i krenite u izradu. Postupak je prilično jednostavan, a dobitak golem.


Domaći jogurt s okusom vanilije

1 l mlijeka
2 žlice jogurta
1 žličica kurkume
2 žlice vanilin ekstrakta (ako vam se ovo čini previše slobodno smanjite)
javorov sirup (količina po želji)

Pomiješajte žlicu hladnog mlijeka, kurkumu i ekstrakt vanilije. Ostatak mlijeka stavite da prokuha pa dodajte mješavinu kurkume i vanilije. Lagano miješajući kuhajte tri minute. Ostavite da se mješavina ohladi pa je premjestite u posudu po želji. Ja sam je podijelila u dvije tegle tako da mi je lakše dodavati potrebne sastojke. Kada se mlijeko ohladilo toliko da tegle možete držati min 30 sekundi bez da se opečete možete umiješati jogurt. Jogurt je najbolje umiješati pjenjačom da se fino rasporedi. Zatvorite poklopac na tegli te ih ostavite na toplom mjestu min 6 sati da miruju. Najbolje je ostaviti preko noći. Ujutro ćete naći sirutku na površini jogurta. Ako hoćete gušći jogurt maknite sirutku. Umiješajte javorov sirup u količini koja je vama dovoljna da jogurt bude sladak. Ostavite ga se se još malo ohladi i uživajte u njegovoj teksturi, mirisu i boji.





Ukrasite ga po želji. Ja sam nedavno kupila domaće arancine (ušećerena korica naranče) pa mi se učinilo zgodno za servirati uz jogurt.

Broj komentara: 12:

Sani kaže...

ima da se okušam u pravljenju ovog tvog jogurta!

Laka kuharica kaže...

Ovo je savršeno za ljubitelje slatkih jogurta, što ja nikako nisam. Meni je jogurt savršen takav kakav je, ali jako puno ljudi vole voćne jogurte i to one kupovne. Mislim da su grozni jer pretvaraju posve zdravu namirnicu u nešto prepuno umjetnih bojila, aroma i šećera. Ovo je tvoje je zaista zdrava i fina alternativa, stoga ću je preporučiti svima koji vole drukčije jogurte:)

Unknown kaže...

Uh ovo je stvarno jedna ukasna zdrava verzija slatkog jogurta što ja voooolim!

What's for dessert? kaže...

Vanilija šećer radim već odavno, ali stvarno ne znam što čekam s izradom ekstrakta. Morat ću se sjetiti sljedeće mahune iskoristiti za ekstrakt, a onda ću se sigurno sjetiti tvog recepta, jer obožavam jogurt s okusom vanilije kombinirati sa žitaricama za doručak.

Monika kaže...

Da, stvarno! Zašto ja ne radim svoj ekstrakt??! Moram to popraviti. Jogurt jako volim i svaki dan ga jedem. Mislim da ću si uskoro priuštiti i jedan ovakva domaći.

phiphy kaže...

Dokaz da se kod kuce moze napraviti proizvod 100 puta bolji od onog prozivedenog u nekoj fabrici (u ovom slucaju mlekari :P )

Cool Chic Style Fashion kaže...

Ho visto il tuo link sul forum e volevo ringraziarti per il link al mio fashion blog
baci
ti lascio anche il link

http://coolchicstyleconfidential.blogspot.com/

del mio blog di ricette se vieni a trovarmi mi fa molto piacere

Stefania♥
cool e chic style fashion

Branka - byB kaže...

Hvala ti za podsjetnik na ovaj jogurt, domaći ekstrakt je i kod mene napravljen i iskreno moram reći da se ne bih sjetila iskoristiti ga i u jogurtu. A inače volim voćne jogurte i ovaj sa vanilijom će se sigurno često naći za obrok ili međuobrok. Odlično izgleda i pravim !

garlutti kaže...

HOLA , nuevamente visitandote y escribiendo , me encantan estos dulces que has posteado y este yogourt sde vainilla se ve buenisimo FELIZ AÑO ..besos MARIMI

lusitania kaže...

kod mene prolaze samo uobicajeni/dosadni jogurti, no zainteresirala si me sa ovim ekstraktom vanilije!

Maja kaže...

Sviđa mi se dodatak kurkume u ovom jogurtu! Još me više oduševljava domaći ekstrakt vanilije, ne mogu virovat da sam propustila taj post :) Divan jugort draga :) Jurim vidjeti receptić za ekstrakt :)

Dilajla kaže...

Baš dobar jogurt s dodatkom vanilije iako i ja volim običan jogurt baš kakav je ali ovaj mi je jako zanimljiv.

Objavi komentar