nedjelja, 22. siječnja 2012.

Vanilin kocke




Za ove kocke ne treba puno vremena, čak ni puno znanja. Samo par suhih i par mokrih sastojaka. Još jedan lončić i prigodan kalup. Samo da napomenem: postoji velika vjerovatnost da ako ih probate prije nego se ohlade, ne bude dovoljno za kasnije. Savjetujem da se strpite. Vjerujte mi kada kažem: isplati se!

Slučajno sam naletjela na ovaj recept na jednom Poljskom food blogu. Jeste li znali da se na Poljskom maslac kaže maslo? I kod nas se u nekim krajevima za maslac kaže maslo. Recept je toliko jednostavan da sam skoro sve uspjela sama shvatiti, a ostatak je preveo google-ov prevoditelj. Jedan savjet: ako koristite prevoditelj najbolje da vam prevede na Engleski. Neusporedivo bolje prevodi nego recimo na Hrvatski ;)



Original možete naći na ovoj adresi: Blok Waniliowy. Ja sam napravila par većih izmjena tako da u nastavku pišem svoj recept!

Vanilin kocke

200g mlijeka u prahu
50g šećera
1 žličica vanilin ekstrakta (ili vanilin šećera)
75g maslaca
1/2 čaše vode
200g mljevenih tostiranih badema (ili krupno sjeckanih orašastih plodova po vašem izboru)
100g sušeni ribizli (ili nekog drugog sušenog voća)

U prigodnom lončiću pomiješajte šećer, vanilin ekstrakt i vodu. Dodajte maslac isjeckan na komade te sve zajedno stavite na laganu vatru. Uz redovito miješanje ostavite na vatri dok se maslac i šećer ne otope. U posebnoj posudi promiješajte: mlijeko u prahu, bademe i sušene ribizle. Kada su gotovi mokri sastojci pomiješajte ih sa suhim sastojcima. Miješajte dok se sve fino ne poveže te prebacite u prigodnu posudu i ostavite u frižideru preko noći.


P.S. evo jedan prijedlog kako servirati kocke za Valentinovo. Od crvenog flica ili nekog drugog materijala isjecite srca raznih veličina. Rasporedite vanilin kocke na srca  uz prigodnu čestitku. Uživajte s voljenom osobom!


Broj komentara: 18:

What's for dessert? kaže...

Prezentacija je baš simpatična, prava valentinovska. Bademi i sušeno voće u vanilija okusu i jednostavna izrada garancija su ukusnog recepta.

Tanja Leković kaže...

Vrlo lepo! I ja kada prevodim, to radim na engleski, tada ne vidim sve jezičke greške.

Dunja kaže...

Jako interesantno, treba to probat.

Just Cake Girl kaže...

Prekrasne su!! ;) A fotke divne, baš odišu valentinovskom atmosferom :)

Laka kuharica kaže...

Sigurno su jako prhke, a kako obožavam vanilice, bilježim i ove kockice. Baš zanimljivo!

Monika kaže...

Baš su super! Jako mi se sviđa ideja za posluživanje :)

Maja kaže...

Baš valentinovski :) I mi kažemo maslo ili maslac :) Kolačići su odlični, dopada mi se dodatak suhog voća u njima. U dm-a, bio&bio i sl. dućanima ima kupiti sušenih jagoda koje su meni okusom savršene - slatkasto kiselkaste. Bile bi idealne u ovoj kombinaciji :)

Tamara kaže...

preslatka su mi ova srčeka, baš si to dobro smislila!!rijetko radim ovakve "sirove" kolače

Bite my cake kaže...

Čim sam u sastojcima pročitala mlijeko u prahu rekla sam sama sebi-to je to :) Ja tako volim okus mlijeka u prahu u ovakvim slatkišima, zaista je poseban :)
Googleov prevoditelj na hrvatski je katastrofalan :)

Petra Kranjica kaže...

Baš slatko. I ova srca od filca baš za Valentinovo.

Mimi kaže...

Super recept!
Bila sam nekih mesec dana u Poljskoj i stvarno ima slicnih reci. Dosta toga sam mogla razumeti, posebno kad je napisano...
Pozdrav! :)

Gordana kaže...

Jako slatko izgleda. Super ideja. Pozdrav

Наташа kaže...

Imam jedan sličan recept za mliječni toblerone; mlijeko u prahu, maslac, prženi lješnjaci. Ovo mu je dosta slično, pa pretpostavljam i da je jako fino. Dopada mi se dodatak suhog voća u slatkišima, a ovako servirano na ovim srcima od filca djeluje magično. :)
Imam još zalihe filca od pravljenja novogodišnjih čestitki, pa ću se poslužiti tvojom idejom za Valentinovo. :)

a Palate and a Passport kaže...

I also love koche. It would make a lovely food gift for someone.

Anonimno kaže...

koliko je meni poznato maslac i maslo su različite masnoće iako se maslo dobiva od maslaca topljenjem i zagrijavanjem... ugl.ovdje se najvjerojatnije radi o maslacu jer je kolač, dopada mi se prema sastojcima i jako lijepo izgleda

Branka - byB kaže...

Kolačić je super ! A hvala ti i za link na za mene novi, interesantan, blog.
Ideja za posluživanje je originalna !

Anonimno kaže...

mi na Pelješcu kažemo 'maslo' :) Baš zanimljiv recept! Izgleda mi slično jednoj slastici koja se prije kod nas dosta radila, mindulat.

jubistacha kaže...

@Tina: mi na početku Pelješca isto kažemo maslo. Istina, malo podsjeća na mandulat, ali samo izgledom ;)

Objavi komentar