petak, 3. veljače 2012.

Pita od kokosa s maslacem od kakaa



Jeste ikada probali ili čak vidjeli maslac od kakaa? Ako niste onda savjetujem da to napravite čim budete u prilici. Ako jeste onda se morate složiti samnom da je to zanimljiva namirnica. Izgled poput sapuna svakako povači određene paralele. Ne morate se bojati, onog trenutka kada zamiriše topljena verzija svaka sličnost će nestati. Moram napomenuti da je maslac od kakaa prilično skup. Iako sam oduševljena s njime, neću ga uvrstiti u standardni repertoar moje smočnice.



A sada sljedi jedan jednostavan recept kako ga upotrijebiti. U kombinaciji s kokosom i rumom mogu reći da se odlično snašao!


Pita od kokosa s maslacem od kakaa

tijesto:
250 g oštrog brašna
125g maslaca
1 jaje
malo soli
topla voda

nadjev:
2 jaja
1 konzerva kokosovog mlijeka (iz DM-a)
100g šećera
50g kakao maslaca
100g kokosovog brašna
1 žličica ruma

Za tijesto pomiješati brašno i maslac dok ne dobijete smjesu sličnu mrvicama. Dodati sol i izmješati. U sredini napraviti rupu te dodati jaje. Uz polagano dodavanje tople vode zamijesiti prhko tijesto. Ostaviti tijesto u frižideru pola sata da se stisne. Razvaljati tijesto i staviti ga u kalup za pečenje.
Za nadjev miksati jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Otopiti kakao maslac te ga ohladiti da bude mlak. Umiješati maslac i kokosovo mlijeko u mješavinu jaja i šećera. Na kraju dodati kokosovo brašno i rum. Sve zajedno izmiješati da se dobije jednolična smjesa. Prhko tijesto nabosti vilicom po dnu te dodati nadjev. Peći na 180 stupnjeva (ako je pećnica s venitlatorom onda na 160) dok ne bude gotovo.

P.S. za kalup od promjera 20 cm koristiti polovicu od zamješenog prhkog tijesta (ja drugu polovicu iskoristim za sutrašnji ručak npr. quiche). Nadjeva se dobije taman toliko da dođe do vrha, a ako niste pažljivi tijekom prenošenja u pećnicu može se malo proliti. Sve ovisi o količini kokosovog mlijeka. Ako mislite da će biti previše nadjeva, nemojte staviti cijelu kanticu mlijeka. Lakše je dodati nego oduzeti!


Broj komentara: 18:

Gordana kaže...

Divan post, neobican recept. Jednom sam bila u posjeti jednoj maloj fabrici cokolade, pa sam vidjela kako maslac za pravljenje bijele cokolade, ali nisam vidjela da se ima negdje kupiti.
Krasne slike.

Bite my cake kaže...

Jako fino mi ovo djeluje, a kakaov maslac nisam nikada probala

Monika kaže...

S kokosom i rumom sve je ukusno :) Nisam se još susrela s maslacem od kakaa, ali vjerujem da daje poseban okus slasticama. Voljela bih i kokosov maslac probati. On je tajno sastojak Kraševih Ledenih kocki, odnosno legendarnih Fontana bombonjera.

What's for dessert? kaže...

Nadjev zvuči jako ukusno. Maslac od kakaa zvuči jako zanimljivo i sad me baš zanima kako izgleda, s obzirom da spominješ sapun.

Dunja kaže...

Ovo ti je fenomenalno, vidjela sam ga u Gardenu, ali ga nisam kupila, ali mi cijelo vrijeme neide iz glave, a kad tamo evo tvog recepta. Svakako ću ga kupit.

A sad sjećanje. Nekad davno kad se išlo na kupanje, ljeti, nije bilo kremica za sunčanje, nego se u apoteci kupio kakao maslac. Bio je u grumenu i tražio si 100g i jednostavno su ga odrezali i izvagali, a nije bilo ni skupo. Mama me je mazala s njim po nosu i ramenima, miris mi je bio famozan.

jasna varcakovic kaže...

Obozavam sve sto je sa kokosom- bilo da je slano ili slatko. Pita prelijepo izgleda!

Tamara kaže...

divna tropska pita, kokosovo mlijeko, kakao maslac....rado bi probala

Nevena Buljan kaže...

i ja ovaj kakao maslac gleda već duže vrijeme, a mogu ti reć da sam ga i sama sasvim slučajno napravila :D, išla sam raditi liker od rakije i tamne čokolade, i očito je omjer između sastojaka bio takav da je alkohol odvojio kakao maslac od svih ostalih sastojaka pa je kako maslac isplivao na površinu. Dakako to bi bila jeftinija home-made verzija kakao maslaca, moram jedan post posvetit tome. :)
Pita ti je fantastična!

Mimi kaže...

Odlicno si ga upotrebila. Ja ga nikad nisma videla, ali ucili smo o njemu na faxu... Ne verujem da ga u svom gradu mogu nabaviti...

Dilajla kaže...

Jako dobra ideja iako sam ga gledala čini mi se preskup.

Maja kaže...

Obožavam kokos, pogotovo kada je ovako spremljen u obliku divnih i izdašnih pita. Na žalost, maslac odkakaa nisam nikada probala tako da ne mogu reći kakav mu je okus, ali bi ga jako volila probat :)
Divno izgleda!

Petra Kranjica kaže...

Kokos i rum -najbolja moguća kombinacija. Još da ima malo čokolade mmm...Krasno izgleda.

Branka - byB kaže...

Kakao maslac za mene je novost, a moram priznati da nisam dugo detaljnije niti zavirila u Garden, vrijeme je .... :). Kolačić ti je odličan i vjerujem da je kombinacija kakao maslaca i kokosa odlična !

Cinnamon and Thyme kaže...

Evo baš imam kakao maslo kod kuče! Puno mi se sviđa ovaj recept,puno! :)

Cinnamon and Thyme kaže...

Mi smo bili brzi :). Jučer sam je radila, danas imam samo još 2 komadiča, to ču odnesti kod mame i tate :). Odličan recept, odlična pita! Hvala ti! Trebamo još jednom, da sve fotografiram :).

jubistacha kaže...

@Cinnamon and Thyme: Baš mi je drago da ti se sviđa pita. Nadam se da će mama i tata isto biti zadovoljni. Jedva čekam da vidim fotke kada ponovo napraviš!

Maja Babić kaže...

Juče bistrim jedan recept koji traži kakao puter, i mislim se "a gde ja to da nadjem...". I dalje ne znam gde da nadjem, ali valjda ima negde u gradu Beogradu.
Pita deluje jako fino i otmeno, a kokosovo mleko je još jedna stvar koju nisam nikad probala :)
Pozdrav!

jubistacha kaže...

@Maja: probaj pogledati u dućanima zdrave hrane. Kod nas se može kupiti u Bio&Bio i Garden-u. Hvala, pozdrav!

Objavi komentar