subota, 11. veljače 2012.

Sočni kolač od jabuka s preljevom od jagoda



Evo još jedne varijacije na temu "zdravih kolača" s zobenim brašnom umjesto pšeničnog. Prema našem skromnom mišljenju neusporedivo bolja verzija od Sočnog kolača od jabuka. Umjesto marmelade ovaj put sam napravila preljev od jagoda (smrznutih), aceta balsamica i meda. Preljev savršeno nadopunjuje kolač. Predlažem da svakako isprobate!



Sočni kolač od jabuka s preljevom od jagoda

(za kalup promjera 20cm)
3 jabuke (srednje veličine)
8 žlica zobenog brašna
3 jaja (na sobnoj temperaturi)
2 žlice šečera
1 žličica praška za pecivo
1 žličica klinčića i kardamona (samljevenih ili smrvljenih u mužaru)
2  žlice ulja

Miksati zajedno jaja i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. U posebnoj zdjeli pomiješati zajedno zobeno brašno, prašak za pecivo te klinčiće i kardamon. Jabuke naribati pomoću ribeža. U smjesu od jaja i šećera dodati ulje. Lagano miksajući paralelno dodavati jabuke i mješavinu brašna. Tijesto treba biti gusto i relativno mokro, slično kao tijesto za muffine. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180 stupnjeva oko pola sata.



Preljev od jagoda

1 šaka smrznutih jagoda (otprilike)
2 žličice meda
1 žlica aceta balsamica

Stavite sve zajedno na laganu vatru i povremeno miješajući kuhajte dok jagode ne postanu mekane. Ako želite gušći umak kuhajte na laganoj vatri do željene gustoće.



Broj komentara: 11:

What's for dessert? kaže...

Nisam do sada imala priliku probati zdrave varijante kolača, a s obzirom da je riječ o voćnom kolaču, sigurno je ukusan.

Branka - byB kaže...

Odličan kolač i sigurno ću ga isprobati. Sviđa mi se i preljev, sve skupa super iskombinirano i jako lijepo izgleda !

jasna varcakovic kaže...

Moje 2 omiljene vrste voca u jednom kolacu + divna aroma kardamoma i zdravlje zobenog brasna...Savrsenstvo!

Unknown kaže...

Jako mi se sviđa ovaj tvoj kolač. Baš ti hvala na ovim zdravijim varijantama kolača!

Maja kaže...

Sviđa mi se kako razmišljap s ovim zobenim kolačima! Skroz po mome guštu :)

Katja kaže...

Jednostavan kolac, a lep. Jer zasto bismo uvek morali kada pomislimo na dezert da pomislimo na nesto cokoladno i jako. Ovo je super promena :)

Anonimno kaže...

baš lijepa zdrava varijanta, a prekrasno i izgleda

Laka kuharica kaže...

Fino i sočno. jedino, zobeno brašno je nemoguće naći, a iz Zgba ga bogme ne kanim tegliti:) Neki dan sam jedva našla i kukuruzno brašno, da čovjek ne vjeruje. Ili da. Lanci imaju samo ono što ljudi kupuju i asortiman se jednostavno smanjuje na sve lošije i jeftinije namirnice.

Petra Kranjica kaže...

Zanimljivo.Moram isprobati to sa zobenim brašnom.

Gordana kaže...

Super zanimljiv recept. Zdrava varijanta.

Monika kaže...

Baš mi se sviđa, pogotovo zbog ovog preljeva!

Objavi komentar