subota, 21. travnja 2012.

Mlijeko od orašastih plodova



Jeste li znali da se može napraviti mlijeko od skoro svih orašastih plodova? Badema, oraha, indijskih orašćića i sl... Kada sam bila dijete pila sam kao i svi mi kravlje mlijeko. Sada kada ja imam svoje dijete čitam mnogo o prehrani djece što preko Interneta ili knjiga o djeci. Uglavnom svi se slažu da je majčino mlijeko najbolje, ali što kada dijete hoće piti npr. čokoladno mlijeko ili kakao? Vidjela sam mnoge roditelje kako kupuju u DM-u sojino, rižino ili zobeno mlijeko. Probali smo rižino i zobeno. U oba slučaja, (ovo govorim iz osobnog iskustva) sam imala osjećaj da su ga dodatno zasladili. Ne bih se čudila da otkrijemo kako je to (nažalost) istina. Onda sam naišla na recept za mlijeko od orašida u kućnoj radinosti. Vidjela sam da je postupak prilično jednostavan pa sam se potrudila napraviti.

Daleko od toga da ne pijemo kravlje mlijeko. Ja ga pijem s kavom, a dijete stvarno rijetko kada nemam pri ruci ništa drugo. Potrudim se da kupim svježe mlijeko od Veronike (mini mljekara iz Zagorja, može se naći štand na skoro svim tržnicama u gradu Zagrebu). Ako ništa drugo, znam da nije puno dodanih konzervansa. Desilo se par puta da mi prokisne ako ga ne prokuham na vrijeme ;)


Ovaj put sam radila mlijeko od samih badema. Vi možete kombinirati razne orašide plus još neke zanimljive dodatke. Pogledajte novi broj časopisa Repete. Tamo ćete naći zanimljiv recept naše blogerice Ebbe za mlijeko s dodatkom narančine korice.

Mlijeko od orašastih plodova
(za otprilike 750ml mlijeka)

1/2 šalice badema
voda
gaza
blender

Staviti bademe u zdjelu i dodati duplo više vode. Ostaviti ih preko noći na nabubre. Sutradan ih dobro isprati te staviti u blender. Dodati tri puta više svježe vode (u mom slučaju 1+1/2 šalice) te sve fino blendati. Kroz gazu procijediti mlijeko i staviti u prigodnu bocu (najbolje staklenu). Uživati u okusu...



Broj komentara: 17:

Cinnamon and Thyme kaže...

Mi ujutro uvjek jedemu musli (granolu) i baš sam danas pravila mom dragome kako bi bilo fino, da bi probali kakvo drugo mleko. Nadam se, da čemo uskoro. Uvjek je problem sa vremenom in onda u zadnjom trnutku koristimo kravje :). Hvala za recept!

What's for dessert? kaže...

Jako rijetko konzumiram svježe mlijeko, možda 2-3 puta na mjesec. Zanimljivo je znati da se i od orašastih plodova može napraviti mlijeko.

tanja kaže...

Čitala sam o ovom mlijeku po blogovima, i rado bih ga isprobala napraviti... Mi redovno konzumiramo kravlje mlijeko, obično uz jutarnji musli, ali malo promjene ne bi bilo naodmet :) Hvala na receptiću!

Amaterka kaže...

Nisam ovo znala, jako zanimljivo, valjalo bi isprobati :)

Tamara kaže...

i ja kao i ti, svom djetetu želim najbolje, i planiram ponuditi neku drugu opciju, trenutno pikiram kozje...a nije loše ni za bademovo znati, bademe si koristila iz bio uzgoja?!

mignonne kaže...

Verujem da ima blag ukus i mozda finu aromu badema, nisam probala mleko od orasastih plodova ali sam pravila od kokosa, u svakom slucaju lepa i zdrava promena a sem toga ono sto ostane od badema moze se posle iskorisititi za neke fine keksice.:))

Jovanka Baštovanka kaže...

ja sam nazalost dolaskom u ameriku prestala piti mlijeko jer ovdje mlijeko nema ni okusa ni mirisa.. kupovno mlijeko iz ducana nema veze sa pravim mlijekom domace izrade.. danasnja kupovna mlijeka su puna nekakvih dodanih hormona, vitamina i minerala.. ponekad pijem sojino mlijeko i trudim se da uvijek uzmem ono sa najmanjom kolicinom secera.. cak je i bademovo kupovno mlijeko puno dodatnog secera (za kojim nema potrebe).. ja takodjer sama radim bademovo mlijeko:
http://jovankebashtovankekutlacha.blogspot.com/2012/02/domace-bademovo-mlijeko.html

anngelpie kaže...

..odličan post koji me je podsjetio da sam davno čitala kako se može napraviti mlijeko od orašastih plodova ...ali ga nikad nisam radila...
...osim što sam nešto slično radila s kokosovim brašnom da bi dobila kokosovo mlijeko za kolač...:)
...lijep pozdrav ostavljam...:)

Laka kuharica kaže...

Kako ne volim i ne pijem mlijeko, nisam probala ni neka druga, a naročito ne bih nikada pila sojino jer je stražno zagađeno. I uopće, nutritivno gledajući, mlijeko nam, nakon godinu dana uopće ne treba. Naročito ne starijim ljudima, ali ni djeci. Tako da sigurno neću raditi ovo mlijeko, ali uvijek volim naučiti nešto novo i vidjeti kako se radi:)

Nevena kaže...

Jako me interesuje kakav je ukus bademovog mleka, baš bi probala.
Nedavno sma čitala da kravlje mleko se uopšte ne preporučuje... Nisam pametna više šta da mislim.
Treba slušati svoj stomak i telo, rekla bih.

jubistacha kaže...

@Cinnamon: isprobaj pa javi dojmove!
@Tamara: ni ja nisam znala do nedavno.
@Tanja: isprobaj pa javi kako ti se sviđa bademovo mlijeko.
@Tamara: bademi su s placa od jednog čiče iz Dalmacije. Kaže da nisu tretirani... Kozje mlijeko, super ideja!
@mignonne: baš sam tako nešta planirala (keksići:))
@Jovanka: i kod nas je slična situacija. Iako se može pronaći "domaće" mlijeko ili kod kumica na placu ili malih mljekarni...
@annglepie: hvala!
@Katarina: znam da kravlje mlijeko nije potrebno starijoj djeci i odraslim ljudima. Kod mene je ovo više poslužilo kao topli jutranji napitak!
@Nevena: mlijeko ima lagani okus badema. Da, treba slušati svoju intuiciju...

Mimi kaže...

Vidjala sam recepte za ovakvo mleko i bas zelim jednom probati...

Unknown kaže...

Još nisam pravila domaće,verujem da je fino.

jubistacha kaže...

@Miki i Irena: jako je fino, isprobajte svakako!

Petra Kranjica kaže...

Još nisam nikada radila mlijeko od orašastih plodova. Volim Veronikino mlijeko.

Anonimno kaže...

od malena ne podnosim kravlje mlijeko te ga niti ne pijem, eventualno sa kakaom ali mi je strašno teško za želudac
obzirom na to prije nekoliko godina sam sama počela istraživati alterativna mlijeka i otkrila kako ih je lako napraviti doma, sada redovito radim razna među ostalim i od badema, jako zadovoljna

Kichitza Art kaže...

Ja u mleko stavim malo vanile, moja drugarica kad je probala mislila je da je otopljeni sladoled :) Divno je, prirodno i zdravo!

Objavi komentar