srijeda, 4. travnja 2012.

Sirovi puding od rogača


Ne, nisam prešla na sirovojedstvo (prehrambeni trend u okviru kojeg se konzumira sirova, industrijski neprerađena i termički neobrađena hrana). Svako toliko naletim na neke recepte ili članke vezane uz ovaj način prehrane u kojima mogu pročitati koje su prednosti ovakvog načina prehrane. Bez obzira na pročitano, ne mislim početi s takvim načinom prehrane jer me (općenito) nerviraju ograničenja.


Postoji još mnogo toga (kuhanog, pečenog i sl.) šta nisam još nisam isprobala. Isto tako je i s "jelima" koja ne zahtjevaju termičku obradu. Jedan od takvih recepata je i ovaj za "puding" od rogača. Osim što je dobro jer svi nutrijenti i vitamini ostaju netaknuti, ovaj desert ima i manje kalorija od klasičnog pudinga ;)


Sirovi puding od rogača

1 avokado (zreliji)
1 naranča
1 banana (zrelija)
2 žlice agavinog sirupa (ili meda)
3 žlice rogača (mljevenog)
1 limun (ribana korica)
1 žličica vanilin ekstrakta (preskočiti ako će puding djeca jesti)

Postupak je jednostavan da ne može biti jednostavniji: avokado i voće iskidati na komade i ubaciti u blender. Dodati agavin sirup, rogač, vanilin ekstrakt i limunovu koricu. Blendati dok ne dobijete finu glatku masu. Servirati po želji.

P.S.
ako nemate rogača zamijenite ga s kakaom
ako vam je masa prerijetka dodajte tostirane mljevene bademe (za mene još bolja kombinacija)
ako nemate agavinog sirupa stavite med
ako imate naranče iz provjerenog izvora iskoristite njenu koricu umjesto one od limuna

Broj komentara: 18:

What's for dessert? kaže...

Slažem se s tobom u vezi ograničenja. Nisam baš previše proučavala sirovojedstvo, ali mogu nabrojati barem 10 namirnica koje obožavam i za koje sam sigurna da se ne mogu jesti sirove. Da ne spominjem biskvite, prhka i dizana tijesta.
Prednost ovog sirovog pudinga (uz to što je hranjiv) je što je brzo gotov i ne treba čekati da se ohladi.

Sani kaže...

mene također nerviraju ograničenja i trendovi koji promiču isključivost!

Laka kuharica kaže...

Sa-vr-šeno! Obožavam rogač, o avokadu da ne pričam, a isto volim i banane. Sve skupa izuzetno je dobro i zdravo, stoga bilježim i radim!
I slažem se (pisala sam nedavno o tome) s tobom što se tiče ograničenja i krajnosti u prehrani. Možda imam krivo, ali mislim da sva ograničenja počinju od osobnih nezadovoljstava, pa se onda reflektiraju na hranu jer to je jedino područje koje zaista možemo kontrolirati, sve ostalo je izvan naše moći.

Mirela J kaže...

Odlično! Rogač obožavam, pa vjerujem da će mi se svidjeti i u ovakvom sirovom pudingu.

Tamara kaže...

ovakav puding radim mom malcu samo što koristim kakao prah umjesto rogača. i ja pojedem koju žličicu ako mu ostane!!

Petra Kranjica kaže...

Slažem se sa tobom vezano uz ograničenja i ja ih ne podnosim. Izgleda jako zanimljivo jedino što i nisam baš neki ljubitelj rogača.

Cinnamon and Thyme kaže...

Zanimivo! Imam rogač kod kuče, samo da još kupim avokado :). Hvala ti za recept!

Bite my cake kaže...

sviđa mi se ovo! ni ja nisam raw food pobornik, ne volim se tako ograničiti, ali super ti je ovaj receptić :)

Gordana kaže...

Jako zanimljivo, rogac u prahu nisam sigurna da mogu negdje kupiti. Ostalo sve obozavam. Divne su slike.

jasna varcakovic kaže...

Pršti zdravljem...brzo i ukusno!

Dunja kaže...

Jako, jako mi se ovo sviđa, imam kremu od rogača pa ću nju uvalit u ovo. Veliki sam pobornik voća u svim kombinacijama, a naročito ako se ne kuha, a još i avokado, super.

Nevena kaže...

Zvuči odlično. Ja nešto ne volim avokado ali mi se čini da ovde njegov ukus nije izražen previše.

Monika kaže...

Sviđa mi se dodatk avokada koji se uglavnom koristi u slanim kombinacijama. A rogač obožavam tako da je ovo pun pogodak. Odličan recept!

jubistacha kaže...

@Tamara: zaboravih na tu prednost ;)
@Sani: e da, zaboravih i trendove. Ja sam antitrendist (ako uopće postoji ova riječ ;))
@Katarzis: zanimljiv pogled na ograničenja ;)
@Mirela: hvala!
@Tamara: odlično!
@Petra: zamijeni rogač s kakaom...
@Cinnamon: trk u trgovinu po avokado ;)
@Tamara: hvala
@Gordana: možeš probati s kakaom.
@Jasna: hvala!
@Nevena: avokado se ne osjeti. Ja stavim dosta ribane korice limuna pa nju pretežno osjetim (obožavam miris limuna).
@Monika: hvala!

dekoracija kaže...

Super ti je ovaj recept. Izglda jako ukusno.

jubistacha kaže...

@dekoracija: hvala. Odličan je, taman sladak ;)

Anonimno kaže...

jel može ići nešto umjesto avokada? :/ skupa i ne baš pristupačna namirnica :(

jubistacha kaže...

@Anonimno: nažalost ne može. Ako želite potražite avokado na akciji u Mercatoru i Lidlu u popodnevnim terminima...

Objavi komentar