srijeda, 25. srpnja 2012.

Hrskava pita od višanja


Višnje su već prošle odavno tako da za ovaj kolač morate koristiti one iz kompota ili zamrzivača. Ja trenutno imam pola zamrzivača punog višanja pa ih koristim kad god stignem. Isto tako se ovaj kolač može napraviti s nekim drugim voćem, ovisno o sezoni.


Ono što se meni posebno sviđa jest onaj dio koji je pridonio formiranju naziva tj. hrskavost. Donja kora i gornja su iste. Dok se donja fino natopi sokom iz voća, ova gornja ostane savršeno hrskava. Tome pridonosi i dodatak zobenih pahuljica, vjerujem ;)


Hrskava pita od višanja

1/2 šalice smeđeg šećera
1 žličica praška za pecivo
225g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
1 šalica zobenih pahuljica
2 šalice brašna

4 šalice višanja (bez koštica)
1/2 šalice smeđeg šećera (ili više, ovisi o kiselosti višanja)
4 žlice gustina

Pomiješati šećer, zobene pahuljice i brašno. Dodati prašak za pecivo i sol. Sve zajedno izmiješati. Rukama dodavati komadiće maslaca i lagano  ga umijesiti u brašno dok se ne dobije mrvičasta struktura. Na kraju dodati jaje i sve zajedno miješati dok se sve ne poveže (ako treba dodati malo tople vode, sve ovisi o tome koliko je jaje veliko). Dobije se grudičasta smjesa, to je u redu. Prepoloviti tijesto te prvu polovicu staviti na dno pripremljenog kalupa za pečenje.
Za fil pomiješati zajedno šećer i gustin. Lagano dodati i višnje (ako su iz kompota ili zamrzivača prethodno ih ocijediti). Voćnom mješavinom prekriti prvu polovicu tijesta. Ostalu polovicu tijesta razmrviti preko fila od višanja. Peći u zagrijanoj pećnici oko 45 minuta na 180 stupnjeva.

Broj komentara: 15:

What's for dessert? kaže...

Učinak zobenih pahuljica sam već isprobala kad sam radila crumble, tako da sam sigurna kako je ovo uistinu hrskava pita. Samo nisam ljubitelj višanja, ali vjerujem da bi i trešnje odlično pasale

jubistacha kaže...

@What's for...: naravno, sigurna sam da će biti odlična s trešnjama. Ja imam neku ideju s kivijem, javit ću ako isprobam ;)

Bite my cake kaže...

baš ti je super ovaj recept!

jasna varcakovic kaže...

Izgleda odlicno ...nedostaju mi visnje!

Cinnamon and Thyme kaže...

Divna :).

Tamara kaže...

naše višnje su nažalosr razočarale ovo proljeće....jako volim ovakve pite, mislim da bi sa bilo kojim voćem bila izvrsna

Zoka kaže...

Predivo, bice isprobano. :)

Unknown kaže...

Bas mi se dopada ova kombinacija zobenih pahuljica, a pita odlicno izgleda :)

jubistacha kaže...

@Tamara: hvala!
@Jasna: možda da sa zamrznutim ili iz kompota?
@Cinnamon...: hvala!
@Tamara: probaj s malinama, sigurna sam da će biti super.
@Zoka: hvala!
@Nataša: i meni isto, volim hrskave pite ;)

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgleda, volim takve hrskave kolače.

Josipa kaže...

Savršeno izgleda i sigurna sam da je jako fina, slično i ja postižem hrskavost kad pravim pitice. Ne mogu vjerovati, ali meni su višnje ove sezone nekako promakle... :)

VolimBoje kaže...

mmmm, ništa od dijete:D

Nevena kaže...

mmmm, isprobaću, sviđaju mi se sastojci za testo!

Branka - byB kaže...

I moj zamrzivač je poprilično dobro napunjen višnjama, a ova pita mi se jako sviđa. Tijesto mora biti odlično, volim ovakve kombinacije i definitivno isprobavam !

Anonimno kaže...

lijepo izgleda, a sigurno je i vrlo ukusno!

Objavi komentar