ponedjeljak, 17. rujna 2012.

Domaći hamburger




Englezi ( i Amer) bi rekli "from scratch" tj. iz početka. To bi značilo otprilike ovo: domaće pecivo za hambije, domaća pljeskavica, luk i pomadora iz svekrvinog vrta. Namaz od azuki graha iz frižidera (isto domaće ;))



Ne mogu reći da sam neki veliki poznavatelj hamburgera. Onaj slavni iz McDonaldsa sam jela svega par puta u svom životu i to bi bilo previše. Hamburger iz nekog fast food kioska je loš jer (obično) bude suho pecivo, loša pljeskavica, gomila majoneze i ketchupa ili tartara. Zato sam odlučila da je došlo vrijeme za domaći hambić. U nastavku ću dati recept za pecivo, vjerujem da za punjenje nema problema. Sigurno se možete i sami snaći :)


Peciva za hamburger

3/4 šalice tople vode
2 žlice maslaca (omekšalog na sobnoj temperaturi)
2 jaja
3+1/2 šalice integralnog pšeničnog brašna
prstohvat šećera
prstohvat soli
1 žlica instant kvasca
ulje
sezam (ili neke druge sjemenke) za posipanje
voda

Pomiješati vodu, maslac, jaje plus jedan žutanjak i ostaviti sastrane. U posudi za miješanje pomiješati brašno, sol, šećer i kvasac. Formirati rupu u sredini pa dodavati mokre sastojke. Zamijesiti tijesto. Kada se tijesto počelo odvajati od posude mijesiti ga rukama još par minuta. Ostaviti pokriveno tijesto na toplo mjesto da naraste (udvostruči volumen). Podijeliti tijesto na osam dijelova. Formirati mala peciva za hamburger i ostaviti ih na toplom mjestu da se dižu. Pomiješati bjeljanjak i malo vode te premazati peciva. Posuti sezamom. Peći u pećnici na 190 stupnjeva 15-18 minuta.


Recept je preuzet s bloga zanimljivog naziva: A dash of cinamon ;)

Broj komentara: 10:

What's for dessert? kaže...

Uh, mogla bih ga pojesti sad ovako rano ujutro!

Maja kaže...

I ja isto!! :D

Ivana kaže...

Hamburger! hehe super izgleda ..
Savjetnik

Anja kaže...

Uvijek sam za domaći :) Krasan je :)

jubistacha kaže...

@Tamara: ;)
@Maja: ;)
@Ivana: hvala!
@Anja: hvala!

Gordana kaže...

Uvijek za hamburger, ali domaci :)

Mimi kaže...

Odlican! :)

Bite my cake kaže...

posebno cijenim i volim domaći hamburger. super je :)

Nina kaže...

iako to nevoljko priznam obožavam McDonaldsove hamburgere iako stvarno dugo nisam bila... zadnji hamburger koji sam kupila u fast foodu bio je toliko loš da ga od onda nisam ni doma napravila, no to ne znači da i dalje nisam slaba na takve stvari, ovaj mi je super, malo drugačije nego inače napravim ali mogla bih probati

Branka - byB kaže...

Slaba sam na hamburger iako ga zaobilazim u širokom luku jer oni koje vani uzmem nisu nimalo kvalitetni. Domaća verzija je ipak nešto drugo, odlično si napravila ovaj hamburger i super izgleda !

Objavi komentar