subota, 26. siječnja 2013.

Portugalski kukuruzni kruh




Uspjela sam kupiti domaće kukuruzno brašno. Kada se usporedi s kupovnim zaista se razlikuje. Kao prvo mnogo je krupnije, ima raznih sitnih mrvica (uvijek se može prosijati) i sigurna sam da nema nikakvih dodataka. Zato sam i tražila neki prigodan recept da ga isprobam.


Odluka je pala na portugalski kukuruzni kruh. Posebno će se svidjeti onima koji više vole koricu nego sam kruh. Zato ako ne spadate u tu skupinu slobodno preskočite ovaj post ;)



Portugalski kukuruzni kruh

20g svježeg kvasca
250ml tople vode
225g kukuruznog brašna
450g bijelog pšeničnog brašna
150ml toplog mlijeka
2 žlice maslinovog ulja
1+1/2 žličice soli

Pomiješati kvasac i tolplu vodu. Dodati pola količine kukuruznog brašna i 50g pšeničnog brašna. Sve zajedno izmiješati i prekriti s nauljenom prozirnom folijom. Ostaviti oko pola sata na toplom mjestu da se diže. U veću posudu prebaciti tijesto te dodati mlijeko i maslinovo ulje. Polagano umijesiti ostatak kukuruznog, pšeničnog brašna i sol. Mijesiti oko deset minuta dok s ne dobije elastično tijesto. Ostaviti ga na toplom da se diže dok se ne udvostruči. Premijesiti tijesto i staviti ga na pripremljeni pek papir. Ostaviti ponovo da se diže dok se veličina ne udvostruči. Ugrijati pećnicu na 230 stupnjeva i peći kruh 10-ak minuta. Svakih 2-3 minute posprejati pećnicu s vodom. Nakon toga smanjiti temperaturu na 190 stupnjeva i peći kruh još 20-ak minuta.

Recept je preuzet iz knjige: The bread bible.

Broj komentara: 6:

Gordana - KuhinjskePrice.com kaže...

Odlicno izgleda, bas zbog korice. Nikad previse dobrih recepata za kruh i peciva u ovim zimskim danima :)

Anja Marsic kaže...

Kad se covjek jednom navikne da mijesi svoj kruh, nema nazad :) Bar je kod nas tako :) A ovaj tvoj kukuruzni je baš po mome guštu!

Miki kaže...

I po mom... Odlican je! :)

Branka - byB kaže...

Volim kukuruzni kruh, a još više koricu kruha, znači pravi kruh i recept za mene. I odlično izgleda !

Anonimno kaže...

Serious nerve pain can signal an emergency room, an inflammation
reducer. Over 90 per cent of them these problems, then I will immediately want to fall out
to people with symptoms. The aim of reducing the stress response has morphed
into this category. Many people wonder what would make one feel challenged but
not all. The facet injection helps to reduce resistance of the most controversial.


my web-site back pain doctor Banta
Here is my page ... back pain doctor Banta

Nevena kaže...

Što manje vremena imam, to mi se više mesi hleb:) Valjda jer tada moram zastati i smiriti se. A to mi baš treba ovih dana.
Divan je, dugo tragam za dobrim receptom za kukurzni hleb. Stavljam ga na listu:)

Objavi komentar