nedjelja, 13. siječnja 2013.

Pugliese



Već dugo vremena želim isprobati neke nove recepte za pravljenje kruha. Kao prvo da rasčistimo jednom zauvijek, praviti domaći kruh uopće nije komplicirano. Dapače, jednostavno je. Ono što vam treba jest vrijeme. Jer pravljenje kruha zahtijeva strpljenje. Ako želite sve napraviti kako treba nema prečica, nema preskakanja koraka. Eto, pravila su jednostavna, valja ih samo sljediti :)


Kruh pod nazivom Pugliese je prvi došao na red. Bio je odličan da sam ga skoro zaboravila slikati. Kruh je okruglog oblika, poput pogače. Zbog načina pravljenja (starter) o njemu treba razmišljati unaprijed. Dakle, ako sutra želite imati domaći kruh za ručak, večer prije treba početi s pripremom. Uopće nije komplicirano, samo sljedite korake i dobiti ćete odličan kruh.


Pugliese

Starter
175g bijelog pšeničnog brašna
7g svježeg kvasca
90ml tople vode

Tijesto
225g bijelog pšeničnog brašna
225g integralnog pšeničnog brašna (ili pirovog brašna)
1 žličica šećera
2 žličice soli
15g svježeg kvasca
275ml tople vode
75ml maslinovog ulja (ili maslaca)

Za starter prosijati brašno u zdjelu. U manjoj zdjeli pomiješati kvasac i toplu vodu. Pomiješati tekućinu i brašno dok se ne dobije čvrsto tijesto. Mijestiti tijesto 5 minuta i ostaviti ga u lagano nauljenoj zdjeli na toplom mjestu 8-10 sati (pokriti s prozirnom folijom).
Sutradan pomiješati obadvije vrste brašna, dodati šećer i sol. Kvasac pomiješati s toplom vodom u drugoj zdjeli te dodati starter i sve zajedno izmiješati. Polagano ga dodavati u brašno zajedno s maslinovim uljem. Umijesiti mekano tijesto te ga mijesiti 8-10 minuta dok ne postane glatko i rastezljivo. Staviti tijesto u lagano nauljenu posudu pokriveno s prozirnom folijom i ostaviti da se diže dok ne udvostruči veličinu. Premijesiti tijesto te ga staviti na pripremljenu tepsiju za pečenje, prekriti s nauljenom prozirnom folijom i ostaviti da se diže dok ne udvostruči veličinu. Tijesto peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 230 stupnjeva 15-ak minuta. Smanjiti na temperaturu od 200 stupnjeva i peći još 20 min.

Recept je preuzet iz knjige: The bread bible.

Broj komentara: 13:

Milin Kuvar kaže...

Odlično izgleda! Ja sam veliki ljubitelj domaćeg hleba a ovaj mi se posebno sviđa zbog startera :) Ima nešto magično u njima :) Šta više, mislim da ću sada da napravim jedan po ovom receptu :)

Dunja kaže...

Ozbiljno me recept zaintrigirao, ne mogu danas započeti, ali sutra obavezno.

jasna varcakovic kaže...

Domaci je najbolji...Tvoj puglise izgleda odlicno!

Mimi kaže...

I meni je ovaj hleb na listi za probati, ali jos nije dosao na red. Predivan je!

Bite my cake kaže...

baš mi se peče kruh :) spremam si recept, odlično izgleda

Laka kuharica kaže...

Slažem se, nema do domaćeg kruha. jednako se slažem u pogledu vremena. Stoga kruh pečem samo za posebne prigode ili u breadmakeru. Vjerujem ti da je ovaj odličan, talijani imaju super kruh i pecivo, a kakva je kod nas užasna kvaliteta, uskoro ćemo svi peči isključivo doma:))

Nevena kaže...

Moj omiljeni <3<3<3
Nema ništa bolje od komadića umočenog u istarsko maslinovo ulje...
Nisam ga još probala praviti. Sad si me skroz inspirisala:)

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgleda, volim domaći kruh.

Milin kuvar kaže...

Isprobala sam ga! Odličan je! Ukusan, vazdušast, dovoljno slan :)

jubistacha kaže...

@Milin kuvar: hvala na povjerenju. Drago mi je da ti je ispao odličan. Moji su ga jeli skoro bez ičega jer im je bio super ;)
@Dunja: treba isplanirat ;)
@Jasna: slažem se, hvala!
@Miki: i moja lista je duga ;)
@Tamara: miris toplog kruha iz pečnice dok vani pada snijeg (haiku ;))
@Laka kuharica: apsolutno se slažem
@Nevena: ajme, maslinovo ulje i kruh, fantazija...
@Petra: hvala, i ja isto.

Dunja kaže...

Kruh napravila, izvanredan, san snova!

jubistacha kaže...

@Dunja: odlično! Drago mi je da ti se sviđa.

Bjanka kaže...

I ja sam se na novogodisnjem odmoru istripovala na hleb skroz, jedna od knjiga iz zbirke koju sam citala je bread biblija i ima odlicnih recepata. Htela sam da mesim Pugliese, ali sam onda ipak krenula od Pain Campagne-a, i ja nisam toliko zadovoljna rezultatom s obzirom na muku koju mi je naneo. Doduse tamo je dodatak razenog brasna verovatno drugacije uticao i na starter i na samo testo... Bas cu pokusati sa Pugileseom, da dam jos jednu sansu toj malolaktici i mlecnosti koju bi navodno trebala da dobijem upotrebom startera. Jel mesis rucno ili mikserom?

Objavi komentar