petak, 22. veljače 2013.

Vikend desert: Čokoladno višnjasta torta


 

Ovaj vikend jedan prijedlog iz arhive. Malo sam sređivala recepte i naletila na ovu ljepoticu. Ako ste ljubitelj kombinacije slatkog okusa čokolade i kiselih višanja onda je ova torta idealna slastica za vas. Osim toga vrlo je jednostavna za napraviti, tako da može biti spas u zadnji čas ;)


Čokoladno višnjasta torta

250g tamne čokolade
200g maslaca (na sobnoj temperaturi)
200g šećera
4 jaja
100g očišćenih višanja (iz zamrzivača, ne one iz kompota jer su preslatke)
70g brašna
Izvaditi višnje iz zamrzivača da omekšaju minimalno sat vremena prije nego krenete s pripremom kolača. Otopiti čokoladu na pari i ostaviti sa strane da se ohladi. Mutiti maslac sa šećerom dok ne dobijete kremastu masu. Dodati jaja, jedno po jedno. Svako jaje mutiti minimalno jednu minutu. Dodati čokoladu i sve zajedno promiješati da se smjesa izjednači. Dodati brašno i miješati lagano dok se ne izmješa s ostatkom tijesta. Na kraju lagano i pažljivo umiješati višnje. Smjesu staviti u namašćeni kalup za pečenje. Sve zajedno staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko pola sata. Tijesto će se lagano podignuti i po vrhu popucati. Tada je gotovo. Unutrašnjost treba biti mokra i mekana. Kada je torta pečena izvaditi je da se ohladi i nakon toga je staviti u frižider na minimalno četiri sata. Najbolje je da torta prenoći u frižideru (ako se budete mogli suzdržati ;)).

Ovaj recept je prilagođen prema receptu za Suzy tortu iz kuharice: Čokoladni deserti P.Herme-a 

P.S. nedavno sam probala u jednoj slastičarnici u Zagrebu tortu od čokolade i višnje s dodatkom kave. Totalno drugi nivo okusa. Kava (u pravoj količini) stvarno naglasi ostale okuse. Zato evo kao prijedlog, ili ideja za još jednu verziju čokoladno višnjaste torte ;)

Broj komentara: 9:

Top Cuisine avec Lavi kaže...

Looks delicious! great recipe!

Gordana - KuhinjskePrice.com kaže...

Odlicno, cokolada i visnje je super kombinacija :)

Laka kuharica kaže...

Jako volim ovakve kombinacije, ali na žalost, nemam više višnje u škrinji. Prošlo ljeto bilo ih je nešto malo, a i onda smo pojeli direktno s drveta. Mogu samo gledati i zamišljati okus.

Petra Kranjica kaže...

Odlično izgleda, hvala za tip sa kavom.

Unknown kaže...

kombinacija višnje i čokolade je: boli glava. odlično i što je jednako važno jako jednostavno. samo,... ko će čekati da se ohladi :)

mateja kaže...

ajme obožavam ovakve torte :)) ja obično ubacim maline jer moji baš ne vole višnje, ali morati ću sebi za dušu jednom ispeći ovakvu :)

Mirjana kaže...

Odlican recept. Pravila sam slicno, ali bez visanja. I umesto brasna, prezle. Ludo dobro. Moracu da probam i ovo, visnje i coksa su uvek dobitna kombinacija.

Anja Marsic kaže...

Visnje i cokolada naaaajdraza kombinacija :))

Tamara kaže...

znam za ovaj trik s kavom, i često je stavljam u keksiće s čokoladom osobito mi dobro paše u raspuknutićima

Objavi komentar