subota, 23. ožujka 2013.

Sočni kolač od banane i suhih šljiva



Ovo je jedan od onih kolača koji se rade u zadnji čas i od njega se ne očekuje ništa posebno. Međutim kada vas prvo mirisom tek kasnije okusom iznenadi ostanete paf. Definitivno jedan od posebnih kruhova koji samo na prvi pogled izgledaju "obično". U svakom drugom pogledu je neobičan ;)




Sočni kolač od banane i suhih šljiva (s dodatkom čokolade)

2 banane (veće)
250g brašna
1 žličica praška za pecivo
150g omekšalog maslaca
100g smeđeg šećera
3 jaja
1 žličica cimeta
1 šalica suhih šljiva (prethodno namočenih u vodi ili rakiji)
100g tamne čokolade

Miksati jaja i šećer dok se ne dobije pjenasta smjesa. Dodati omekšali maslac i miksati dok se ne poveže. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i cimetom.  Banane isjeckati na komadiće i smiksati u pire. Dodavati brašno i banane paralelno u prethodnu smijesu dok se sve fino ne poveže. Čokoladu i šljive (ocijeđene) isjeći na sitne komade. Ostaviti jednu trećinu čokolade i šljiva sastrane, a ostatak umiješati u tijesto. Staviti ga u pripremljen kalup i na vrh poredati (tj. utisnuti) komadiće čokolade i šljive. Peći na 180 stupnjeva 50-ak minuta.

Broj komentara: 5:

Tamara kaže...

ja baš volim takve kolače od kojih ne očekuješ puno a uistinu te iznenade!!

Anja kaže...

Jela sam dosta ovakvih kolača i uvijek me iznenade. Dugo su sočni, zbilja se osjeti svaki sastojak i imaš što za zagristi :) Meni jako fino, za doručak recimo :)
Odličan mi je ovdje spoj banane i čokolade :))

Bite my cake kaže...

super izgleda, vilim suhe šljive u kolačima

Nevena kaže...

Obožavam kolače/hlebove tog tipa. Baš mi sad pade na pamet da bi možda i sa suvim kajsijama bil skoroz ok (jer ih imam kući;))
Super recept Jubo!

tanja kaže...

Super kombinacija čokolade, banana i suhih šljiva! Ovakve kolače baš volim, brzo se prave, mogu da stoje i nekoliko dana i ostanu sočni, a okus je fantastičan. U svakom slučaju bilježim receptić ;)

Objavi komentar