petak, 8. ožujka 2013.

Vikend desert: Tiramisù



Kao što i sami znate ovo je jednostavan i prilično zasitan desert. Ne zahtjeva pečenje, već samo par posuda u kojima ćete izmiješati kremu. Treba vam još pakovanje piškota i lončić dobre kave. Kada se kolač složi treba ga ostaviti neko vrijeme u frižideru (idealno bi bilo preko noći) da piškote omekšaju i da se okusi prožmu.


Mnogi od vas (pa i ja) su skeptični prema kremama u koje idu sirova jaja. Upravo tako sam i ja mislila dok nisam došla na ideju da ubacim dodatni korak u pripremu. U trenu kada izmutim žutanjke sa šećerom stavim kremu na paru sa se zagrijava. Ovo kratko kuhanje na pari jest jedan dodatni korak da se osigura zdrastvena ispravnost kreme od svježih jaja.

Tiramisù
(recept je prilagođen prema originalu)

6 jaja (većih)
100g smeđeg šećera
250g mascarpone sira
250ml slatkog vrhnja
250ml kave (espresso ili turske, po želji)
30-40 komada piškota
kako (za posipanje)

U velikoj zdjeli izmiksati žutanjke i šećer dok ne postanu pjenasti. Staviti ih da se kuhaju na pari miksajući dok se krema ne počne zgušnjavati (ne treba je kuhati do kraja). Ostaviti žumanjke da se hlade. Kada su se ohladili umiješati mascarpone. U drugoj zdjeli miksati slatko vrhnje dok ne postane čvrsto. Sa špatulom umiješati slatko vrhnje u prethodnu kremu. Na kraju izmiksati bjeljanke dok ne postanu čvrsti pa i njih polagano umiješati u kremu. U pripremljenu zdjelu na dno staviti jednu trećinu kreme. Zatim poslagati piškote (prethodno namočene u kavi, pazite piškote se brzo raspadnu pa je poželjno ne močiti ih dugo u kavi. Dovoljno je po tri sekunde sa svake strane) po cijeloj površini. Ponavljati sve dok ne potrošite kremu i piškote. Završiti s kremom na vrhu. Tiramisu pokriti i staviti u frižider preko noći. Prije posluživanja posuti kakaom.

P.S.Još jedan savjet:
ako imate malu djecu koja žele jesti ovaj kolač, piškote namočite u toplo mijeko umjesto u kavu. Na taj način će i maleni moći uživati u ovom kolaču. Za odrasle slobodno napravite s kavom i nekim likerom po želji ;)

Broj komentara: 10:

Kris kaže...

ovo mi je trebalo prošli vikend. :)

Dajana kaže...

U principu sam ravnodušna prema tiramisuu, osim kad je s voćem, jer nisam baš ljubitelj kolača s kavom. Ali svejedno kad god ga vidim poželim pojesti barem komadić.
Još jedan način da jaja termički obradiš je da pripremiš sirup od šećera i vode koji sipaš vreo u žumanjke već djelomično umućene i mutiš do kraja dok se smjesa ne ohladi. Ja sam ga isprobala na taj način po receptu tal. slastičara Luce Montersina.

Bite my cake kaže...

krasan je! to mi je jedan od najdražih kolača. i ja jaja uvijek obradim na pari

Tanja Leković kaže...

Probaću Tiramisu po ovom receptu, jer se plašim nekuvanih jaja. Mnog lepo izgleda, a ja obožavam ovaj kolač.

jubistacha kaže...

@Kris: ponovi i ovaj vikend :)
@Dajana: odlicno, sljdeci put cu probati sa sirupomo od secera...
@Tamara: ja sam vise ljubitelj cokolade. Ovo je za ostale clanove obitelji :)
@Opasna: to je i mene cesto mucilo. Samo naprijed!

Anja kaže...

Jako mi je fin tiramisu i zbilja je najbolje jaja malo obraditi termički. Da uživamo bez straha :)

Unknown kaže...

ja sam pravila tiramisu bez jaja i moram ti reći kako je jednako dobar. naravno i ovaj je bez mane.

Tamara kaže...

obožavam tiramisu, kad dobijem domaća jaja obavezno ga radim.Za klince je dobra ideja i umočiti piškote u sok od na naranče

Marina kaže...

Upravo spremam!! :) Nadam se da će mi ispasti dobro kao i na tvojoj slici!

Petra Kranjica kaže...

I ja sam imala problema sa sirovim jajima kako je meni tiramisu "ljetni kolač" ali i ja sam ih jednostavno skuhala na pari i time riješila problem.

Objavi komentar