četvrtak, 6. lipnja 2013.

Muffini sa suhim šljivama i jagodama



Znam da kombinacija zvuči čudno, suhe šljive i jagode. Tek kada spomenem da ide i crni sezam sigurno će netko pomisliti ova stvarno priča o nekim čudnim kombinacijama koje nemaju nikakve veze. I sama bih slično mislila da nisam upravo isprobala ovu kombinaciju i da nisam oduševljena. Sve je počelo s novom kuharicom The smitten kitchen cookbook koja se nedavno pridružila mojoj (neki bi rekli ionako prevelikoj) kolekciji istih. Kako nepisano pravilo nalaže red je što prije nešto isprobati. Izbor je pao na muffine. U nedostatku svih sastojaka, improvizacija stupa na pozornicu. Upravo je improvizacija izrodila ovu čudnu kombinaciju ;)


Blog Smitten kitchen pratim odavno i stvarno je super. Kuharica je samo potvrdila moje mišljenje i jedva čekam da isprobam još mnogo recepata. U uvodu za knjigu piše kako ima malu kuhinju (što za New York i nije neobično) i kako se uspjela organizirati da uspije sve skuhati. Pa čak zna i napraviti party ili brunch za više ljudi. Jedna zajednička crta između nas dvije jest da imamo kuhinju slične veličine samo moja nema prozor. Ako može Deb kuhati divote mogu i ja ;)

Muffini sa suhim šljivama i jagodama

1/4 šalice ulja
1 jaje
50g smeđeg šećera
180g grčkog jogurta
185g integralnog pšeničnog brašna
3/4 žličice praška za pecivo
3/4 žličice sode bikarbone
prsohvat soli
1/2 žličice cimeta
2 žlice mljevenog crnog sezama
100g suhih šljiva
100g svježih jagoda

Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i cimet. Dodati mljeveni sezam. U drugoj posudi miksati jaje i šećer. Dodati ulje i jogurt. U posudu s mokrim sastojcima dodavati polagano suhe sastojke dok se sve ne poveže. Suhe šljive isjeckati na sitne komade i umiješati u tijesto. Rasporediti tijesto u kalup za muffine. Jagode isjeckati na sitne komade i poredati na vrhove muffina. Peći u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 15-ak minuta.


Broj komentara: 5:

Dragana Pušica - Moje Grne blog kaže...

Baš danas sam iskomentarisala mužu kako sam naletela u radnji na grčki jogurt, kupila ga i probala prvi put. Razlog više da probam recept, shodno da ostali materijal nije problem. :)
Upssssss...nemam crni susam? Može li bez toga?

Bite my cake kaže...

odlični su!

jubistacha kaže...

@GagaGrne: naravno, u originalu idu dvije kašike maka ;)
@Tamara: hvala!

Mirjana kaže...

Jest, stvarno neobicna kombinacija...A gde ste nasli ovu knjigicu, ako nije tajna...i ja volem Smitten...

jubistacha kaže...

@Mirjana: naručila sam s neta:)
Odavde se može isto naručiti:
http://smittenkitchen.com/book/#Order

Objavi komentar