utorak, 5. studenoga 2013.

Muffini od banane i jabuka (bez brašna i šećera)


Često volim uzeti neki recept (kao inspiraciju) i napraviti par svojih verzija. Često budu neuspješne pa dobijem nešto što sliči na nešto al okus nije baš nešto ;)
Nastavljam dalje jer mi je se čini da baš ovaj put imam ono nešto što je potrebno da iz nečeg prosječnog nastane nešto vau!


Neka vas ne zavara izgled, jer budimo iskreni nije nešto. Al zato je okus ( i miris) fenomenalan. Vrlo je važno uzeti mekane (tamnije) banane, kvalitetnu vaniliju i jabuku koja ima kiselkast okus. Uspjeh zagarantiran!



Muffini od banane i jabuka (bez brašna i šećera)
(za 12 kom)
(1 šalica=250ml)
1/2 šalice kokosovog brašna
1/2 šalice zobenih pahuljica
1 žličica mljevenog đumbira
2 žličice vanilije u prahu (zrnca vanilije)
prstohvat soli
1 + 1/4 žličice praška za pecivo
4 jaja
5 žlica (vrhom pune) kokosovog ulja (može i rastopljenog maslaca ili običnog ulja za manje zdravu verziju ;))
2 srednje banane (mekane i tamnije, izmiksane u pire)
2 žlice rižinog slada (ili meda, svakako probati smjesu prije pečenja i dodati još po želji. Pripaziti na količinu jer su i banane jako slatke)
1 jabuka (veća) isjeckana na kockice

U jednoj zdjeli pomiješati suhe sastojke. U drugoj zdjeli pomiješati jaja, dodati ulje i rižin slad. U to sve dodati pire od banane. Pomiješati zajedno sa suhim sastojcima i ostaviti pola sata da zobene pahuljice upiju tekućinu. U međuvremenu isjeckati jabuku na sitne kocke i umiješati u smjesu za muffine. Staviti u pleh za muffine i peći dvadesetak minuta na 170-180 stupnjeva (ovisi o jačini pećnice).

Napomena: i nakon stajanja smjesa treba biti tekuća, neka vas to ne brine. Sve će se lijepo povezati tijekom pečenja. Samim time muffini nakon pečenja ostaju mekani i sočni.

Broj komentara: 11:

Bite my cake kaže...

gluten free, sugar free :) odlično!!

jubistacha kaže...

@Tamara: ou je :)

Make it Healthy kaže...

Sviđa mi se što nema šećera i brašna i što koristiš kokosovo ulje, koje je definitivno ovogodišnje otkriće za mene :D Ja koristim agavu ili med za pripremu kolača, baš me zanima kakav je taj rižin slad...

Vesna Nesic kaže...

Odlično, biće dobar i sa stevijom :-)

jubistacha kaže...

@Marija: rižin slad je malo gušći i ne toliko sladak kao med. Ima više karamelasti okus. Isprobaj pa javi ;)
@Vesna: super. Javi koliko stevije da i ja probam!

Nevena kaže...

Jubo, obozavam tvoja eksperimentisanja:)
Zvuci odlicno! gde kod vas ima da se kupi taj rizin slad? Dojmilo me ono karamelasti ukus;)

jubistacha kaže...

@Nevena: hvala Lalice. Rižin slad sam našla na "zdravom odjeljku" u jednom velikom supermarketu (Plodine). Vjerujem da ga ima i u Konzumu, a sigurno ga ima u Bio dućanima. Ako nemaš slobodno stavi med ili neko drugo sladilo. Samo provjeri slatkoću prije pečenja ;)

Nike kaže...

Ovo se gotovo u potpunosti uklapa u moj način prehrane (dijabetes tip I)....hvala za recept....već ovaj vikend i ja ću se počastiti nečim slatkim!

jubistacha kaže...

@Nika: super. Javi kako su ispali!

Anonimno kaže...

Upravo sam napravila ove mafine. Umesto pirincanog slada sam koristila agavin nektar (zbog nizeg glikemijskog indeksa). Zanimljive su i fine. Jedino sto cu sledeci put dodati i cimet

jubistacha kaže...

@Anonimno: super. Ideja s cimetom mi se sviđa!

Objavi komentar