nedjelja, 29. ožujka 2015.

Pinca (ili sirnica)



Pinca (ili sirnica) je tradicionalna Uskršnja poslastica za koju svaka kuća ima svoj recept. Riječ je o slatkom kruhu od dizanog tijesta uz dodatak jaja i masti. Količina potrebnih sastojaka za pripremu pince je prilično skromna. Priprema nije komplicirana iako zahtjeva određeno vrijeme i malo vještine. Za nagradu imate priliku uživati u predivnom mirisu koji se širi tijekom pečenja. Iako izgledom ne obećava, prilikom prvog ugriza dok još pušete u prste (jer naravno ne možete dočekati da se ohladi) vas osvoji zauvijek!





Pinca (sirnica)

100g maslaca (na sobnoj temperaturi)
100g masti (svinjske)
4 jaja (odvojiti bjeljanjke i žutanjke)
250g šećera plus za posipanje
ribana kora od 2 limuna (po mogućnosti neprskana)
1 kg brašna
1 kocka svježeg kvasca (neto 42g)
malo toplog mlijeka (cca 1/2 šalice)

Pomiješati toplo mlijeko i žlicu šećera. Dodati razmrvljeni kvasac te poklopiti i ostaviti da kvasac proradi. Umutiti snijeg od bjeljanjaka. U posebnoj zdjeli miksati maslac, mast i šećer dok ne postane pjenasto (cca 5 min). Dodavati jedan po jedan žutanjak, koricu od limuna i snijeg od bjeljanjaka. Zatim dodati kvasac i brašno (polagano). Tijesto dobro izmiksati (mikserom s nastavkom za tijesta) i ostaviti da se diže na toplom (dok se ne udvostruči). Kad se tijelo dovoljno diglo, premijesiti ga i oblikovati pince (po želji). Staviti ih u tepsiju za pečenje. Svaku pincu križno zarezati škaricama, premazati žutanjkom i posuti šećerom. Staviti da se peče na 170 stupnjeva otprilike pola sata (ovisi o vašoj pećnici, test čačkalicom).

Napomena:
-sve sastojke ostavite na sobnoj temperaturi minimalno pola sata (a može i više, ovisi o toplini vaše kuhinje)
-od ove količine tijesta se dobiju četiri komada promjera cca 20cm (kad se ispeku), vi ih možete raditi u manjem opsegu. Samo pazite da prilagodite temperaturu i duljinu pečenja (sve ovisi o vašoj pećnici)
-ako nemate krupni šećer, pincu možete posuti i običnim kristalnim (kao što sam i ja napravila)

Recept je inspiriran originalom uz nekoliko mojih izmjena.

3 komentara:

jasna varcakovic kaže...

Jednostavan ali sasvim sigurno divan uskrsnji kruh!

Petra Kranjica kaže...

Obožavam pincu, pogotovo tostiranu uz kavu.. Odličan recept.

jubistacha kaže...

@Jasna: da, obožavam miris limuna u kolaču!
@Petra: odlična ideja za tostiranje. Hvala!

Objavi komentar