utorak, 24. studenoga 2015.

Mrvičasta čoko lješnjak pita


Počele su pripreme za blagdanske slastice. Prvo je krenulo istraživanje, zapisivanje, ideje i želje. Nakon toga slijedi testiranje tj. pripravljanje slastice prije konačne odluke (strogog žirija) hoće li biti dio ovogodišnje blagdanske ponude ili pak ne.


Ove kocke su probile led i moram reći da smo oduševljeni. Ne samo da imaju prolaz nego su prvi vrhu (za sada) "must have" slastica ove godine.
Stoga i s vama dijelim ovaj recept, da ih isprobate na vrijeme. Sigurna sam da će vam se svidjeti. Ako slučajno ispadne drukčije slobodno ih nama pošaljite ;)


Mrvičasta čoko lješnjak pita
(okusom podsjeća na ferrero rocher)
(za tepsiju veličine 30*18cm)

prhko tijesto
250g brašna
125g maslaca (hladnog, izrezanog na kocke)
1 žlica šećera
prstohvat soli
1 žumanjak
hladne vode (po potrebi)

Pomiješati brašno i maslac da se dobije mrvičasta struktura. Dodati šećer i sol. Napraviti rupu u sredini te dodati žumanjak. Zamijesiti kompaktno tijesto (ako treba dodati i hladne vode).  Tijesto ostaviti u prozirnoj foliji u frižideru minimalno pola sata.

nadjev
1/2 l mlijeka
70g gustina
70g tamne čokolade (min 70% kakao udjela)
5 žlica šećera
2 jaja
70g tostiranih mljevenih lješnjaka (50g ide u kremu, ostatak na vrh, zajedno s prhkim tijestom)

Pomiješati tri žlice hladnog mlijeka s gustinom. Ostatak mlijeka staviti na vatru da se grije. Dodati šećer i čekati da mlijeko provrije (na laganoj vatri, da ne bi zagorilo). Skinuti s vatre te umiješati hladno mlijeko i gustin. Vratiti na laganu vatru i miješajući (kuhačom ili pjenjačom) pričekati da krema prokuha. Krema je jako gusta, tako treba i biti. Samo nastavite miješati dok ne prokuha.
Skinuti kremu s vatre i umiješati čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti kremu da se ohladi na sobnu temperaturu. Umiješati jedno po jedno jaje (najbolje pjenjačom ili mikserom na laganoj brzini). Umiješati mljevene lješnjake.
Prhko tijesto podijeliti po pola (malo veću polovicu staviti na dno, ostatak ide na vrh). Staviti tijesto na dno tepsije, vilicom ga izbosti te lagano peći 5-7 minuta na 160 stupnjeva. Dodati čokoladnu kremu. Na vrh naribati ostatak tijesta pomiješanog s ostatkom mljevenih lješnjaka. Peći na 160 stupnjeva još 20-ak minuta.



Broj komentara: 5:

Petra Kranjica kaže...

Super izgleda, spremam ovaj recept.

What's for dessert? kaže...

Odmah si me kupila s onom napomenom da okusom podsjeća na ferrero rocher

Bite my cake kaže...

krasna je! čokolada i lješnjak - najbolja kombinacija ;)

Laka kuharica kaže...

Čine mi se zaista odličnima, a lako se pripremaju. Bilježim!

Mimi kaže...

Baš izgledaju neodoljivo!

Objavi komentar