utorak, 10. svibnja 2016.

Četiri razloga za vrt na balkonu



Za sve nas koji nemamo privilegiju posjedovanja vlastitog vrta niti dovoljno slobodnog vremena koje je potrebno uložiti u imanje istog, a htjeli bi imati barem koju začinsku biljku, salatu ili cvijet -  balkonski vrt je idealan. Zašto?


Zbog ova četiri razloga:

1.proizvodnja vlastite hrane (npr. salate, začinskog bilja ili čak plodova poput rajčice i sl.)

Sigurno se pitate kako je to moguće? Treba samo malo strpljenja, volje i slobodnog vremena. Kao prvo da nešto razjasnimo prije nego krenemo dalje. Pod nazivom "balkonski vrt" na mislim na uzorano ograđeno polje veličine par kvadrata. Isto tako ne predlažem da svoj balkon prekrijete debelim slojem zemlje, koja će glumiti vrt.


Moja definicija balkonskog vrta jest par tegli većeg i manjeg volumena, ovisno o tome što želite posijati ili posaditi. Uspješnost balkonskog vrta će ovisiti i o vremenu koje ste spremni uložiti u održavanje istog. Nemojte se odmah preplašiti, ipak je riječ o malim količinama stoga ovakav vrt ne traži pretjerani angažman. Dovoljno je biljke redoviti zalijevati, redovito prehranjivati i eventualno ih podrezati za bolji rast.


2. eksperimentiranje i stjecanje iskustva

Dugo vremena sam živjela u stanu čiji balkon gleda na sjever. Zbog manjka sunca na tom balkonu su uspjevali samo kaktusi i sukulenti. Rijetko koja biljka bi preživjela. Nakon toga nešto sasvim drugačije. Novi balkon se nalazi na istočnoj strani. Cijelo jutro do podne (a ponekad i dalje) sunce direktno obasjava sve biljke. Neke su odlično napradovale, a neke nikada nisu uspjele preživjeti. Timijan, neke vrste bosiljka, sitne ruže (one u tegli) i ružmarin nikada nisu uspjeli preživjeti. Sunce bi ih jednostavno spržilo. S druge strane biljke poput mente, melise, grčkog bosiljka, ljute papričice, rikole i mažurana su odlično rasle.


Jedne godine sam imala čak i rajčice (od kupljenih flanaca s placa). Kupila sam dva flanca cherry rajčice. Ispalo je da je jedna cherry, a druga neka krupnija vrsta. Obadvije su odlično napredovale. Cijelo ljeto smo imali po par komada na svakoj grani. Bio je pravi gušt jesti vlastoručno ubranu rajčicu sa svog balkona.


3. radost promatranja i stvaranja

Sada napokon imam balkon koji gleda na zapad. Uz to ima i dosta sjenovitog mjesta što omogućuje veći raspon biljaka koje mogu uspjevati. Trenutno se u velikoj tegli nalaze posijana rikola (tek iznikla) i dva korijena celera (koje sam dobila) od kojih dobivam prekrasne zelene i mirisne listove koji idu direktno u lonac za juhu.



Nedavno sam kupila korijen đumbira koji je počeo klijati. Pročitala sam na netu da ga je dovoljno staviti u zemlju tako da klice vire van i da će do sljedeće godine narasti novi korijen. Stoga sam tako i napravila, a o rezultatima ovog eksperimenta ću vas obavijestiti na vrijeme. U drugoj tegli imam timijan koji je upravo procvjetao i izgleda prekrasno. Do njega se smjestio bosiljak (koji je odavno procvjetao) te melisa koja je preživjela od lani.


4. uživanje u plodovima tijekom cijele godine

Još jedan prekrasan dodatak na tako maloj površini i moj osobni favorit jest grm kamilice koji sam posijala prošle godine. Prošlo proljeće je niknuo mali grm koji je ove godine izrastao u veliki s prekrasnim i mirisnim cvjetovima. Redovito berem cvjetove i održavam biljku tako da ima maksimalni prinos.


Trenutno se prva tura cvjetova kamilice skoro osušila. Danas je ubrana nova tura. Sušeni cvjetovi mirišu još intenzivnije nego svježi. Jedva čekam zimu da sjednem u fotelju sa šalicom toplog čaja od kamilice u ruci i uživam u mirisu koji će me podsjećati na toplije dane.


Priznajem da ovo sve možda zvuči pretjerano pogotovo ako ste već jednom pokušali i nije uspjelo. Nije ni meni sve uvijek uspjelo, upravo suprotno. Mnogo puta sam neku biljku morala baciti jer joj nije bilo spasa. I uvijek sam se pitala što sam pogrešno napravila i kako ću to ispraviti sljedeći put kada budem imala priliku nešto posaditi. Na taj način se stječe dragocjeno znanje i iskustvo koje možda možete primjeniti jednog dana i na vlastitom komadu zemlje. I ja se nadam da ću to isto napraviti kad odrastem. A do tada uživam u ovim malim komadima zemlje, upoznajem biljke i polako napredujem.

2 komentara:

Laka kuharica kaže...

Baš dobro da si o tome pisala. Sve više smo prisiljeni proizvoditi vlastitu hranu jer ovo što nam serviraju u dućanima je strašno. Postoji puno naćina da se povrće proizvodi na balkonu (u vrećama i sl.), pa bi si ljudi zaista trebali dati malo truda oko toga. Naravno, problem je tamo gdje nema balkona, a dvorišta su izbetonirana za parking (središte Zagreba). No, trebalo bi manje parkove pretvoriti u zadružne vrtove, pa bi i to bilo riješeno.

jubistacha kaže...

@Laka kuharica: apsolutno se slažem s tobom!

Objavi komentar