ponedjeljak, 25. srpnja 2016.

Sočni i voćni brownie


Znate onaj osjećaj kada krenete nešto praviti i ustvari niste sigurni kako će to ispasti. Onda se ugodno iznenadite jer je ispalo bolje i ukusnije nego što ste ikada zamišljali. Moja ideja je bila napraviti kolač sličan browniju, mekan, sočan, čokoladan i po mogućnosti ne toliko kaloričan.

Nemojte me krivo shvatiti, ja obožavan prave brownije. Oni su jedan od top pet kolača na mojoj ljestvici. Samo svi znamo koliko su kalorični i zato se treba pripaziti. Ovi browniji su odlični jer imaju jedan super zdravi tajni sastojak: sos od jabuka (apple sauce) koji se izvrsno nadopunjuje s okusom kakaa. To mi je postala sljedeća top kombinacija: sos od jabuka, kakao u prahu i kakao zrna. Probajte, sigurna sam da nećete ostati ravnodušni ;)


Sočni i voćni brownie
(za kalup veličine 17x28cm)

125g brašna
40g kakaa u prahu
1/4 žličice praška za pecivo
400g sosa od jabuka (ili napravite sami ili kupite npr. u DM-u)
40g smeđeg šećera
1/4 šalice otopljenog maslaca (ili ulja)
2 manja jaja
1/4 žlice vanilin ekstrakta
po želji lješnjaci ili orasi (ili bez ičega)

Pomiješati brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i šećer.  U drugoj zdjeli promiješati sos od jabuka, maslac, jaje i vanilin ekstrakt. U suhu smjesu polako uliti smjesu mokrih sastojaka i sve zajedno pomiješati da se dobije jednolična smjesa. Dodati lješnjake (i sl.) ako želite. Peći dvadesetak minuta (možda i malo više, ovisi o vašoj pećnici) na 170 stupnjeva. Kolač treba treba imati koricu, a unutra biti mekan. Dobar tek.


2 komentara:

Laka kuharica kaže...

Apple sauce je odličan nadomjestak za masnoću u kolačima. Dakle, pola količine putra, a pola umaka od jabuka. također mijenja i jaja u kombinaciji s bananom. Dobro je znati.

jubistacha kaže...

@Laka kuharica:nisam znala da mijenja jaja u kombinaciji s bananom. Apple sauce mi je pravo otkriće!

Objavi komentar