srijeda, 5. listopada 2016.

Zdravi brownie



Došlo je vrijeme za nešto konkretno. A što je konkretnije od sočnog i mekanog, čokoladnog kolača s lješnjacima? Za razliku od klasičnog brownie kolača (koji je isto tako odličan) ovaj kolač ima manje kalorija.


Umjesto šećera unutra ide sirup od datulja (vrlo jednostavno se napravi) i pire od bundeve (buče). Ja obično koristim bundevu tipa butternut, iako sam sigurna da se može upotrijebiti i neka druga vrsta. Ako nemate bundevu pri ruci, umjesto nje možete upotrijebiti batat. Meni osobno je bolje s pireom od bundeve jer volim kombinaciju okusa slatkaste bundeve i čokolade.


Zdravi brownie
(za kalup veličine 17x28cm)

125g brašna (ja sam koristila ječmeno brašno, ali može i pšenično)
60g kakao praha
1/2 žličice praška za pecivo
175g pirea od bundeve*
250g sirupa od datulja**(ili 120g smeđeg šećera)
50g otopljenog maslaca + 125g sosa od jabuka (ili 175g otopljenog maslaca)***
1 jaje
1/4 žličice vanilin ekstrakta
1 šaka lješnjaka (isjeckati na sitne komade)

Pomiješati brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj posudi promiješati pire od bundeve, sirup od datulja, maslac (i sos od jabuka ako ga koristite), jaje i vanilin ekstrakt. Umiješati suhe sastojke u mokre i miješati (špatulom) dok se sve ne poveže. Na kraju dodati lješnjake. Peći 20-25 min na 160 stupnjeva (ili 180 ako nemate fen).

*pire od bundeve: ispeći u pečnici bundevi isjeckanu na veće kriške. Odvojiti meso od kore i sve staviti u blender. Blendati dok se ne dobije jednaka struktura.
**sirup od datulja: namočiti datulje (da ih voda prekrije) noć prije. Staviti u blender zajedno s tekućinom i izblendati u jednaku smjesu.
***sos od jabuka: recept


2 komentara:

Laka kuharica kaže...

Sve više gledam ovakve recepte jer nastojim jesti zdravo jer mi to baš paše. Bilježim!

jubistacha kaže...

@Laka kuharica: i meni isto ;)
@Petra: hvala draga!

Objavi komentar