subota, 18. veljače 2017.

Princes krafne


Princes krafne skoro svi vole. Iako se čine komplicirane za napraviti, uopće nisu. Početnicima se možda može par stvari zakomplicirati posebno pri izradi tijesta. Kao npr. da se otvori pećnica prije kraja pa se tijesto ne ispeče kako treba ili da se stavi previše jaja u tijesto pa bude tekuće i ne mogu se formirati okruglice. 

Uz malo vježbanja sve se lako napravi. Pravu slastičarsku kremu isto tako nije teško napraviti, samo treba paziti da mlijeko ne zagori i da se žumanjci ne pretvore u kajganu (ako im se naglo doda velika količina vrućeg mlijeka). Kod pravljenja šlaga ne vidim nekih problema, osim toga da se možda pretjera s miksanjem pa se dobije maslac (ako imate sreće ;)).




Princes krafne
(za 16 komada srednje veličine)

choux pastry (žeženo tijesto)
80ml vode
40g maslaca (na sobnoj temperaturi, isjeći na kocke)
50g brašna
2 jaja

Pomiješati vodu i maslac i kuhati na laganoj vatri miješajući dok se maslac ne otopi. Maknuti s vatre te dodati brašno (svu količinu odjednom) i miješati energično drvenom kuhačom dok se ne dobije jednolična smjesa. Vratiti na laganu vatru i kuhati miješajući dvije minute. Ostaviti sa strane da se smjesa ohladi. Izmutiti jaja i ostaviti sa strane. Polako dodavati jaja u smjesu od brašna i snažno miješati drvenom kuhačom dok smjesa ne postane jednolična. Vrlo je važno ne dodati sva jaja odjednom (jer vam možda neće sve ni trebati) i energično miješati kuhačom dok se smjesa ne sjedini. Iako na početku izgleda loše, samo ustrajte u miješanju i smjesa će se sjediniti. Dodajte još jaja ako je potrebno i ponovite cijeli postupak. Krajnji cilj je dobiti gustu i sjajnu smjesu koja se kada je kuhačom podignete u zrak lagano spušta dolje dok i dalje zadržava svoj oblik. Stavljati smjesu u pripremljenu vrećicu i slagati hrpice na pripremljenu tepsiju. Od ove smjese ja sam dobila 16 komada srednje veličine. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 25 minuta. Ni slučajno otvarati pećnicu prilikom pečenja. Kada su krafnice gotove izvaditi ih iz pećnice, čačkalicom (ili ražnjićem) probušiti rupu (na donjoj strani) da izađe para i vratiti ih u ugašenu pećnicu još 10-ak minuta da se posuše.

slastičarska krema
500ml mlijeka
4 žumanjka
1 žličica vanilije (u prahu) ili mahuna vanilije
100g šećera
60g gustina
Miksati žutanjke i šećer da postanu pjenasti. U međuvremenu zakuhati mlijeko (da tek počne vriti). U žutanjke dodati gustin i vaniliju te sve zajedno promiješati. Malu količinu vrelog mlijeka uliti u smjesu žutanjaka i miksati dok se dobije jednolična smjesa. Ostatak mlijeka umiješati u žutanjke. Kuhati na laganoj vatri (ovo je jako važno je smjesa može vrlo brzo zagoriti) miješajući dok se smjesa ne zgusne (slično kao puding).

Svaku krafnu prerezati na pola, staviti prvo slastičarsku kremu, pa dodati šlag. Na kraju sve pokriti gornjim dijelom i posuti šećerom u prahu. Dobar tek.





1 komentar:

Laka kuharica kaže...

Jako volim princeze, ali tijesto nisam ni pokušala raditi jer baš i nije jednostavno. Zato radije kupim gotove, prazne, ne znam ni sama kako da ih nazovem:)) Kremu mi nije problem napraviti, slično se radi i za kremšnite, pa sladoledi .... Ali tijesto......

Objavi komentar