četvrtak, 12. travnja 2018.

Entremet od kokosa sa želeom od manga i jabuka



Već dugo vremena planiram raditi entremet. S ovim terminom sam se upoznala gledajući jednu od najpoznatijih britanskih slastičarskih serija (TGBBO). Za sve vas koji se pitate što je entremet evo jedne od Wiki definicija: entremet je torta koja se sastoji od mnogo slojeva. Jedan od njih je obavezno mousse, a ostali su različitih tekstura (žele, hrskavi dio i/ili biskvit) komplementarnih okusa.



Tako je i nastao ovaj moj entremet. Poželila sam napraviti neku laganiju kombinaciju, s bazom od kokosa i preljevom od bijele čokolade. Super je ispalo, jako sam zadovoljna. U nastavku slijedi recept pa ukoliko ga i vi napravite slobodno mi pošaljite sliku i dojmove...



Entremet od kokosa sa želeom od manga i jabuke

Dacquoise od kokosa
2 bjeljanjka
30g šećera
prstohvat soli
30g ribanog kokosa
30g bademovog brašna
60g šećera u prahu


Mousse od kokosa
1 limenka kokosovog mlijeka (400ml)
10g želatine u orahu (+ 50ml hladne vode)
2 bjeljanka
100g šećera
60ml vode
150ml slatkog vrhnja (izmiksanog)

Žele od manga i jabuke
200g pirea od manga i jabuke (može i od manga, ja sam koristila onaj iz DM-a)
50g šećera
2 listića želatine

Mirror glazura od bijele čokolade
15g listića želatine
60g bijele čokolade
110g vode
65g slatkog vrhnja
200g šećera
par kapi žute boje (po želji)


Postupak:

Dacquoise od kokosa 
Pomiješati ribani kokos, bademovo brašno i šećer. U drugoj zdjeli miksati bjeljanjke s prstohvatom soli dok se postanu čvrsti. Dodati šećer i nastaviti miksati dok ne postanu sjajni i pjenasti.
U bjeljanjke umiješati kokos mješavinu. Smjesu staviti u vrećiću za ukrašavanje s okruglim nastavkom te ispuniti krug promjera 20cm na pripremljenom papiru za pečenje. Peći 15-18min oko 160 stupnjeva dok ne postane po rubovima zlatna i hrskava. Ostaviti dacquoise da se ohladi.

Mousse od kokosa
Staviti želatinu u hladnu vodu (da nabubri). Mlijeko lagano ugrijati (tek toliko), maknuti s vatre i umiješati želatinu. Pomiješati šećer i vodu te staviti na vatru dok ne provrije i kuhati dok se ne dobije sirup (temperatura sirupa treba biti 116C). Dok se šećerni sirup kuha, miksati bjeljanjke dok ne postanu pjenasti. Uliti vrući sirup u bjeljanjke i nastaviti miksati još par minuta dok ne ne dobije sjajna i čvrsta smjesa. Špatulom polagano umiješati slatko vrhnje u kokosovo mlijeko. Na kraju umiješati meringu (miksane bjeljanjke).

Žele od manga i jabuke (kalup promjera 18cm)
Pomiješati pire od manga i jabuke sa šećerom u loncu na laganoj vatri te kuhati (miješajući) dok se šećer ne istopi. Lagano kuhati još pet minuta. U međuvremenu namočiti želatinu u zdjeli hladne vode desetak minuta. Dodati iscijeđenu želatinu u pire od voća (lagano prohlađeni) i miješati dok se želatina ne otopi. Žele izliti u pripremljeni kalup i ostaviti da se stisne par sati ili najbolje preko noći.

Mirror glazura od bijele čokolade
Namočiti želatinu. U loncu pomiješati vodu, šećer i slatko vrhnje. Miješati i zagrijavati dok ne provrije. Maknuti s vatre i umiješati čokoladu dok se ne rastopi. Dodati želatinu i sve zajedno miješati da se želatina rastopi. Dodati boju (ako želite) i sve zajedno promiješati. Glazuru procijediti kroz gazu (ili cijediljku) da se odstrane eventualni ostatci čokolade. Ostaviti je da se malo prohladi i preliti preko pripremljene torte.

Slaganje entremet-a:

U kalup promjera 20 cm, na dno staviti dacquise od kokosa. Preko toga preliti otprilke 1/3 mousse-a od kokosa i staviti u zamrzivać 15-ak minuta. Izvaditi entremet iz zamrzivača i staviti pripremljeni žele. Nakon toga dodati ostatak mousse-a od kokosa. Sve zajedno staviti u zamrzivač na par sati, najbolje preko noći. Pažljivo izvaditi zamrznuti entremet iz kalupa i preliti ga mirror glazurom. Ukrasiti po želji.

Recept za dacquoise i mousse od kokosa (uz male izmjene) sam koristila s ovog izvora.

1 komentar:

Petra Kranjica kaže...

Prvi puta čujem taj naziv, ali fino izgleda.

Objavi komentar