Stranice

ponedjeljak, 25. svibnja 2009.

Fajitas i tortille


Slika1. Tortille


Prije par dana mi palo napamet da nisam davno jela tortille u bilo kojem obliku. Obično ih jedemo kao dio Fajitas-a. Fajitas je poznato meksičko jelo koje se relativno brzo i jednostavno da napraviti, a prilično je ukusno. Može se raditi od pilećeg ili purećeg mesa isjeckanog na komadiće i mariniranog u prigodnoj mješavini začina i maslinova ulja. Često sam znala kupiti smjesu začina u dućanu i s njima marinirati meso, ali sam shvatila da je ta smjesa prejaka i našla jednostavniji recept za marinadu. Potopiti meso u mješavinu piva, soka od limete, maslinovog ulja, korijandera, češnjaka, luka i chilli papričice. Ostaviti mesto da se marinira min 1h, a najbolje cijelu noć. Sutra dan pripremiti dvije glavice luka i dvije paprike. Ja obično uzmem jednu crvenu i jednu zelenu papriku radi kontrasta boje. Isjeckati luk u obliku polumjeseca te ga prepržiti na ulju dok ne postane staklast te ga izvaditi i ostaviti sastrane. Papriku isjeckati na duže trakice, te prepržiti na istom ulju kao i luk te je izvaditi i ostaviti sastrane. Meso prepržiti na isti način kao luk i papriku te nakraju sve zajedno pomiješati. Uz meso poslužiti vrhnje, salsu i tabasco kao prilog. Sve zajedno složite na tortillu te zarolajte i dobar tek!
Još samo da objasnim kako napraviti tortille :)
3 šalice brašna (preproručam pomiješati obično i kukuruzno u omjeru 2:1)
1/3 šalice masti (ja obično koristim ulje i po potrebi dodam još, ovisi o sastavu brašna)
1 šalica tople vode i sol
Sve zajedno zamijesiti i ostaviti da odstoji 1/2 sata. Izdvojiti kuglice veličine kinder jaja, razvaljati ih i peći na laganijoj vatri na tavici bez ulja.


Broj komentara: 17:

  1. tortille su ti savrseno ispale, obozavam ih u svim kombinacijama,a ova tvoja je predobra!

    OdgovoriIzbriši
  2. bas sam ovih dana planirala da pravim svoje prve kukuruzne tortilje... tvoje izgledaju super...

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim tortilje, ove tvoje odlično izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  4. tortille su nešto što obožavam, sam pogled na ovu tvoju sliku izaziva glad kod mene :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam tortille, ali uvijek sam gotove kupovala. E baš ću ih napraviti po tvome receptu!

    OdgovoriIzbriši
  6. nikad probala:-( ali sad budem
    draga, ti si svagdje prispjela :-))))

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala cure, torille su lagane za napraviti samo malo treba pricekati dok se ispeku ;)
    Volim meksicku hranu, pa rekoh da probam napraviti i ovo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Na blogu Astal
    http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.com/
    Ceka te nagrada!

    OdgovoriIzbriši
  9. obožavam tortille i pravim ih dosta slično... samo ubacim i grah u nadjev :) probat ću jednom praviti tortille po tvom receptu jer mi izgledaju super :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Mljac, tortilje... A je l' pucaju, mislim, jesu li krte, kad su sa kukuruznim basnom?
    Pozdravi!

    OdgovoriIzbriši
  11. Pucanje torilla ovisi o sastavu tijesta, duljini pecenja i sl. Iz mog iskustva mogu reci da je bolje raditi s mjesavinom brasna(u kojoj ima i kukuruznog) te paziti da se prilikom pecenja ne prepeku. Prilikom mijesanja tijesta dodati i vise ulja ako treba da se dobije bolja elasticnost. I jos je dobro svaku tortillu poprskati s vodom kada se makne iz tave. Na taj nacin se sacuva vlaznost. Eto, nadam se da sam barem malo pomogla :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Mio figlio adora sia le fajitas che le tortillas
    Grazie per la ricetta!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako volim meksičku hranu, a nikad ih sama nisam pravila, valjda zato što živim pored meksičkog restorana. :)))
    Tvoje super izgledaju! :)

    OdgovoriIzbriši
  14. I ja volim meksicku hranu, ali ne zivim u blizini meksickog :)

    OdgovoriIzbriši
  15. .moram weceras da prawim deci tortille.

    OdgovoriIzbriši
  16. ja sam isto pravila tortille ali su mi pucale. jel to znači da treba više ulja ili vode?

    OdgovoriIzbriši