Stranice

petak, 21. siječnja 2011.

Čokoladno višnjasta torta


Već sam odavno rekla kako je tamna čokolada moj favorit. I da ću uvijek prije izabrati slasticu od čokolade nego nešta drugo. Kada sam prvi put napravila ovu tortu, vrlo brzo sam shvatila da ćemo se često družiti.



Kontrast između bogatog okusa tamne čokolade, šećera i kiselih višanja je savršen. Kremasta struktura i jednostavnost pripreme me uvijek vraćaju k njoj. Dosta je reći da sam prestala brojati koliko puta sam je dosada napravila.


Čokoladno višnjasta torta

250g tamne čokolade
200g maslaca (na sobnoj temperaturi)
200g šećera
4 jaja
100g očišćenih višanja (iz zamrzivača, ne one iz kompota jer su preslatke)
70g brašna
Izvaditi višnje iz zamrzivača da omekšaju minimalno sat vremena prije nego krenete s pripremom kolača. Otopiti čokoladu na pari i ostaviti sa strane da se ohladi. Mutiti maslac sa šećerom dok ne dobijete kremastu masu. Dodati jaja, jedno po jedno. Svako jaje mutiti minimalno jednu minutu. Dodati čokoladu i sve zajedno promiješati da se smjesa izjednači. Dodati brašno i miješati lagano dok se ne izmješa s ostatkom tijesta. Na kraju lagano i pažljivo umiješati višnje. Smjesu staviti u namašćeni kalup za pečenje. Sve zajedno staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i peći oko pola sata. Tijesto će se lagano podignuti i po vrhu popucati. Tada je gotovo. Unutrašnjost treba biti mokra i mekana. Kada je torta pečena izvaditi je da se ohladi i nakon toga je staviti u frižider na minimalno četiri sata. Najbolje je da torta prenoći u frižideru (ako se budete mogli suzdržati ;)).

Ovaj recept je prilagođen prema receptu za Suzy tortu iz kuharice: Čokoladni deserti P.Herme-a

Broj komentara: 13:

  1. You make delicious cakes, I love this, thanks for sharing.

    Cheers

    OdgovoriIzbriši
  2. per me esiste solo il cioccolato fondente quindi questa torta fà per me! buonissima e molto golosa
    buon w.e. Ely

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo su kao neki browniesi sa višnjama? Ma oduševljena sam, čokolada i višnje su jedna od najljepših kombinacija! :))

    OdgovoriIzbriši
  4. @Josipa, iako tako izgleda nije kao brownies. Tijesto je mekanije i zato treba odležati u frižideru što više vremena prije konzumacije.

    OdgovoriIzbriši
  5. Dopadaju mi se svi čoko kolači koji imaju malu količinu brašna u receptu jer to obećava da će kolač biti sočan i da će ukus čokolade doći do izražaja. Višnje u kombinaciji su pun pogodak!

    OdgovoriIzbriši
  6. mmmmmmmmmm...che invitante!complimenti!!!ciao!

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja isto prije odabirem nešto s čokoladom nego bilo što drugo, a ja volim svakakve čokolade od Mikado kids (koje su mi trenutni favoriti) do onih Lindt s 90% kakaa.
    Ova torta zvuči i izgleda savršeno kao prava stvar za ljubitelje čokolade. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Spoj visnji i cokolade mi je jedna od omiljenih kombinacija. Veliki sam ljubitelj ovakvih kolaca.
    Divno.

    OdgovoriIzbriši
  9. Što se tiče čokolade ja baš i nisam neki ljubitelj ali kada su kolači u pitanju,... Višnje mi idu savršeno sa čokoladom! Torta je prava!

    OdgovoriIzbriši
  10. i ja se pridružujem ljubiteljima čokolade! savršena kombinacija!!

    OdgovoriIzbriši
  11. čokolada i višnje-odličan par,
    bravo za super recept!

    OdgovoriIzbriši