Stranice
▼
utorak, 29. ožujka 2011.
Njoke od mrkve s pšeničnim integralnim brašnom
Ovo je prvi put da sam se bacila u izradu njoka. Mislila sam da to zahtjeva mnogo više vremena pa sam dosada to izbjegavala. Ustvari to uopće nije teško. I ne treba izdvojiti puno vremena da se dobije jedan tanjur pun mekanih njoka ;)
Često sam znala kupiti one obične od krompira. Pa bih ih napravila kao prilog kada sam bila u stisci s vremenom. Danas sam htjela napraviti nešta drugačije. Već sam davno prije na blogovima vidjela njoke od mrkve što mi se učinilo zanimljivim pa rekoh da i ja pokušam. Integralno pšenično brašno sam stavila da dobijem cjelovit i zdrav obrok. Njoke sam skuhala, začinila s maslinovim uljem i komadićima gorgonzole. Na kraju sam ih posula s prženim sjemenkama suncokreta i lana (ovo je samo prijedlog za serviranje, vi izaberite ono što se vama najviše dopada...).
Njoki od mrkve s pšeničnim integralnim brašnom
400g mrkve
1 jaje
prstohvat soli
1/2 žličice mljevenog muškatnog orašćića
brašno (po želji, koliko treba)
Očistiti i izrezati mrkvu na tanke kolutove te je skuhati u vodi. Kada se ohladi, propasirati je. Dodati sol, muškatni orašćić i jaje. Sve zajedno promiješati. Polako dodavati brašno dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od ruba posude. Ostaviti tijesto da odstoji pola sata. Razvaljati ga u obliku valjka i rezati njoke. Njoke stavljati u slanu proključalu vodu i kuhati. Kada izađu na površinu, njoke su gotove.
Jako mi se sviđa :)
OdgovoriIzbrišiA koliko porcija njoki ispadne od 400 g mrkve?
@baba: sve ti ovisi o količini brašna koje ide unutra. Ja sam dobila solidne četiri porcije njoka :)
OdgovoriIzbrišiNisam ih jeo, ali lepo izgledaju i po sastavu, dosta su hranjive. Pozdrav...
OdgovoriIzbrišimmmmmm..buonissimo!baci!
OdgovoriIzbrišipravim ih od bundeve i slatkog krumpira ali nisam nikada probala od mrkve, zvuci zanimljivo!
OdgovoriIzbrišinemam šta drugo reči nego da bilježim jer sam sigurna da su odlični. Sviđa mi se integralna varijanta, a jednako tako i sugestija za serviranje. Odličan obrok!
OdgovoriIzbrišiOvo zvuci zanimljivo - nikad nesto slicno nisam pravila.
OdgovoriIzbrišiSa onima od bundeve sam bila odusevljena a sigurna sam da ce mi se i ova varijanta dopasti.... :)
OdgovoriIzbrišiNisam jos ovakve pravila,a ni probala.Hvala za recept!!:))
OdgovoriIzbriši@Miodrag: hranjive su doista...
OdgovoriIzbriši@Federica: grazie!
@Sweet Green: o, meni zvuči zanimljivo ovo od bundeve...
@Katarzis: hvala. Meni je bio odličan, muški rod ne dijeli moje oduševljenje ;)
@Jasna: zanimljivo je, ja inače volim mrkvu.
@Knjiški moljac: morat ću isprobati od bundeve...
@Maja: nema na čemu. Nadam se da će ti se dopasti.
nikada jela, ali definitivno ću raditi! odličan blog :)
OdgovoriIzbriši@Oh la la: hvala. I tvoj isto, jedva čekam da odem do Berlina...
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđaju, ovo moram jako brzo isprobati. :)
OdgovoriIzbriši