Stranice

utorak, 29. ožujka 2011.

Njoke od mrkve s pšeničnim integralnim brašnom


Ovo je prvi put da sam se bacila u izradu njoka. Mislila sam da to zahtjeva mnogo više vremena pa sam dosada to izbjegavala. Ustvari to uopće nije teško. I ne treba izdvojiti puno vremena da se dobije jedan tanjur pun mekanih njoka ;)

Često sam znala kupiti one obične od krompira. Pa bih ih napravila kao prilog kada sam bila u stisci s vremenom. Danas sam htjela napraviti nešta drugačije. Već sam davno prije na blogovima vidjela njoke od mrkve što mi se učinilo zanimljivim pa rekoh da i ja pokušam. Integralno pšenično brašno sam stavila da dobijem cjelovit i zdrav obrok. Njoke sam skuhala, začinila s maslinovim uljem i komadićima gorgonzole. Na kraju sam ih posula s prženim sjemenkama suncokreta i lana (ovo je samo prijedlog za serviranje, vi izaberite ono što se vama najviše dopada...).



Njoki od mrkve s pšeničnim integralnim brašnom

400g mrkve
1 jaje
prstohvat soli
1/2 žličice mljevenog muškatnog orašćića
brašno (po želji, koliko treba)
Očistiti i izrezati mrkvu na tanke kolutove te je skuhati u vodi. Kada se ohladi, propasirati je. Dodati sol, muškatni orašćić i jaje. Sve zajedno promiješati. Polako dodavati brašno dok ne dobijete tijesto koje se odvaja od ruba posude. Ostaviti tijesto da odstoji pola sata. Razvaljati ga u obliku valjka i rezati njoke. Njoke stavljati u slanu proključalu vodu i kuhati. Kada izađu na površinu, njoke su gotove.

Broj komentara: 13:

  1. Jako mi se sviđa :)
    A koliko porcija njoki ispadne od 400 g mrkve?

    OdgovoriIzbriši
  2. @baba: sve ti ovisi o količini brašna koje ide unutra. Ja sam dobila solidne četiri porcije njoka :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam ih jeo, ali lepo izgledaju i po sastavu, dosta su hranjive. Pozdrav...

    OdgovoriIzbriši
  4. pravim ih od bundeve i slatkog krumpira ali nisam nikada probala od mrkve, zvuci zanimljivo!

    OdgovoriIzbriši
  5. nemam šta drugo reči nego da bilježim jer sam sigurna da su odlični. Sviđa mi se integralna varijanta, a jednako tako i sugestija za serviranje. Odličan obrok!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ovo zvuci zanimljivo - nikad nesto slicno nisam pravila.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sa onima od bundeve sam bila odusevljena a sigurna sam da ce mi se i ova varijanta dopasti.... :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nisam jos ovakve pravila,a ni probala.Hvala za recept!!:))

    OdgovoriIzbriši
  9. @Miodrag: hranjive su doista...
    @Federica: grazie!
    @Sweet Green: o, meni zvuči zanimljivo ovo od bundeve...
    @Katarzis: hvala. Meni je bio odličan, muški rod ne dijeli moje oduševljenje ;)
    @Jasna: zanimljivo je, ja inače volim mrkvu.
    @Knjiški moljac: morat ću isprobati od bundeve...
    @Maja: nema na čemu. Nadam se da će ti se dopasti.

    OdgovoriIzbriši
  10. nikada jela, ali definitivno ću raditi! odličan blog :)

    OdgovoriIzbriši
  11. @Oh la la: hvala. I tvoj isto, jedva čekam da odem do Berlina...

    OdgovoriIzbriši
  12. Jako mi se sviđaju, ovo moram jako brzo isprobati. :)

    OdgovoriIzbriši