Stranice

utorak, 5. travnja 2011.

Ukiseljene jabuke


Nisam ljubitelj okusa i spojeva na koje nisam navikla. Trudim se da to promjenim i kada nabasam na ovako zanimljive recepte koji uključuju namirnice koje imam već kod sebe odmah se bacam na posao. Tek sam ih napravila i poslikala tako da ne mogu svjedočiti kakav je okus.


Nadam se da će biti fino, a ako ne bude barem ću znati da sam pokušala. Evo i recept za vas pa ako imate želju probati možemo zajedno komentirati rezultate ;)


Ukiseljene jabuke
(ja sam radila pola mjere, recept pišem u originalu)

750ml jabučnog octa
1 štapić cimeta
5 cm svježeg đumbira (očišćenog)
6 klinčića
1.3 kg jabuka (očišćenih)
800g šećera
zvjezdasti anis (po želji)

Staviti ocat, cimet, đumbir i klinčić u lonac (paziti da ne bude od čelika). Provriti i smanjiti vatru te ostaviti da lagano kuha oko 5 minuta. Dodati jabuke (ja sam ih rezala na četvrtine) i ostaviti da kuhaju 5-10 minuta. Paziti da se jabuke ne prekuhaju, one će se nastaviti kuhati kasnije u tegli. Izvaditi jabuke iz octa i staviti ih u sterilizirane tegle. Po želji dodati cimet i klinčiće (ja sam dodala i jedan zvjedzasti anis). U ocat dodati šećer i kuhati na laganoj vatri dok se u potpunosti ne otopi. Povećati jačinu vatre i kuhati 5 minuta dok se sirup ne zgusne. Procijediti sirup te preliti jabuke. Paziti da ih se skroz prekrije sa sirupom. Pohraniti tegle na hladno i tamno mjesto. Jabuke potrošiti u roku od godine dana.

Recept je preuzet iz kuhatice pod nazivom:  Preserves autorica Catherine Atkinson & Maggie Mayhew

Broj komentara: 17:

  1. jabuke stvarno obožavam, u svim varijantama. upravo si pokušavam zamisliti okus ukiseljnih jabuka i ne ide..
    baš me zanimaju rezultati.
    u svakom slučaju vrlo vrlo interesantno i nesvakidašanje

    OdgovoriIzbriši
  2. @Just Cake Girl & Tamara: zato sam i probala napraviti jer mi se učinilo zanimljivo...
    @Shangri... : i mene zanima jako. Kažu da ide dobro uz neko meso, pa ćemo probati da vidimo ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Svakako javi kako ti se dopalo kad ih probaš, baš me zanima. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Lodo sam znatiželjna, malo mi je čudno ovo 800 g šećera, ali s obzirom na ocat? Ipak mi se čini da ću morat probat.

    OdgovoriIzbriši
  5. @Dunja: i meni se isto činilo sumnjivo. Zato sam radila pola mjere. Inače za šećer piše: 800g/4 cups granulated sugar...

    OdgovoriIzbriši
  6. vec me i sam naslov privukao, zanimljiv recept. A reci ima li kakav prijedlog uz sto se posluzuje?

    OdgovoriIzbriši
  7. @Sweet Green: predlažu uz hladna mesa, perad i sireve. Kažu da ukiseljene jabuke idu izvrsno uz vrću pečenu šunku ili grilano meso kao što su janjeći kotleti...

    OdgovoriIzbriši
  8. BUONA..............!!!!!!!!!BACINI E BUONA GIORNATA STEFY

    OdgovoriIzbriši
  9. Vrlo zanimljivo mora da je sa nekim pecenjem savrseno!

    OdgovoriIzbriši
  10. Mmmmmm, ja volim ovakve stvari i mislim da bi mi se svidjelo, tako da ću pokušati s kojom jabučicom. Prva asocijacija mi je bila da bi dobro išlo s nekim sirom ili pečenjem umjesto salate. :) Nego, jesi koristila slatke ili kisele jabuke?

    OdgovoriIzbriši
  11. Baš kao i Tadeji i meni je palo napamet da bi ovakve jabuke mogle biti poslužene kao salata...vrlo neobično i atraktivno!

    OdgovoriIzbriši
  12. @Stefy: grazie, baci!
    @Knjiški Moljac: tako sam i ja nekako zamislila...
    @Tadeja: crvene, reske (ne znam ime sorte)...
    @Maja: super ideja. Treba probati. Svakako mi javite dojmove...

    OdgovoriIzbriši
  13. Koja luda kombinacija, ja sam uvjerena da će ovo biti jako fino. Definitivno bi ovo jela uz neko pečeno meso. Obavezno javi dojmove.:)

    OdgovoriIzbriši