Stranice
▼
četvrtak, 23. lipnja 2011.
Marmelada od trešanja i ribizli
Već neko vrijeme mnoge blogerice vrijedno pretvaraju višak voća u zanosne marmelade. Slikama nas mame da i sami probamo pa kako onda odoliti...
Kada sam dobila veću količinu domaćih trešanja odmah sam znala šta ću napraviti. Naravno da smo ih jeli što više u sirovom izdanju, a od one manje količine koja je ostala sam napravila ovu marmeladu.
Kombinirala sam ih s ribizlama jer mi se učinilo kao zgodna kombinacija okusa. I nisam pogriješila, stvarno je super. Nisam vagala trešnje koje su ostale, zato vam dajem okvirne količine kao smjernice za neku vlastitu verziju...
Marmelada od trešanja i ribizli
(od ove količine se dobije jedna tegla marmelade)
200g trešanja (bez koštica)
75g šećera
ribizle (jedna mjerica)
štapić vanilije
Pomiješati šećer i trešnje te ih ostaviti par sati u hladnjaku da puste sok (ja sam ih ostavila preko noći). Staviti trešnje u lonac na vatru i dodati očišćene ribizle. Sastrugati sadržaj mahune vanilije te je dodati u trešnje i ribizle. Sve zajedno kuhati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Za probu gustoće stavite 1-2 žličice vruće marmelade na rashlađeni tanjur. Ako se masa zgusne, znači da će i ostatak biti dovono čvrst.
Odlicno, ova kombinacija mi se jako svidja, a i mjera je taman za nas koji bas ne konzumiramo puno pekmeza, ali uvijek za nesto zatreba:0 Ovaj bi mogla onako na zlicu jesti:)
OdgovoriIzbrišiJako dobro izgleda, odlična kombinacija!
OdgovoriIzbrišiKombinacija trešanja i ribizli zvuči zanimljivo
OdgovoriIzbriši@Sweet Corner: ja sam ga već isprobala. Prvo u sladoledu pa onda i pudingu :)
OdgovoriIzbriši@Nada: hvala, i meni se jako sviđa ova kombinacija!
@Tamara: istina :)
prekrasna ti je marmelada, jako mi se sviđa što si ih s ribizlama kombinirala!
OdgovoriIzbrišiObožavam praviti marmelade, a još više jesti ih zimi kad nema puno izbora voća. Predivna ti je marmelada, stvarno zanimljiva kombinacija. :)
OdgovoriIzbrišiInteresantna kombicacija...Morat cu se i ja dati na isprobavanje marmelada i dzemova.
OdgovoriIzbriši@Tamara: hvala!
OdgovoriIzbriši@Josipa: ova neće dočekati zimu :)
@Jasna: samo naprijed!
Baš zanimljiva kombinacija, slatke trešnje i kiselkaste ribizle, a sve prekrasnih boja. Odlična marmelada ! Sviđa mi se što si stavila i vanillu, sigurno je jako ukusna , a izgleda mi super !
OdgovoriIzbriši@Branka: hvala!
OdgovoriIzbriši