Stranice

četvrtak, 20. listopada 2011.

Kolač od banane s preljevom od maslaca


U zdjeli s voćem se našlo par banana koje su potamnile. Uglavnom ih kupujemo zbog djeteta. Nisam u prilici da idem svaki dan na placu pa ih onda kupim više i tako se desi ono s početka priče...



Obično napravim neku pitu, ili ih ubacim u puding. Banane se mogu staviti i u muffine. Ovaj put sam napravila nešta drugačije jer mi se učinilo zgodno. I pokazalo se točno, ne samo da je kolač zgodan već je i sočan, bogat okusom i prilično zasitan. Preporučujem jesti u manjim količinama ;)


Na ovaj recept sam naišla slučajno i odlučila ga isprobati uz par izmjena. Recept ću napisati onako kako sam ja pravila. Link na original se nalazi na kraju pa slobodno pogledajte.

Kolač od banane s preljevom od maslaca i badema

za kolač:
1+1/2 šalice integralnog brašna
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica cimeta
1/2 šalice šećera
1 žlica meda
1/4 šalice ulja
2 jaja
2 zličice likera od badema
2 veće banane (napraviti pire)

za preljev:
1/4 šalice maslaca
1 šalica šećera u prahu
1 žlica slatkog vrhnja
1/4 šalice sjeckanih badema, lješnjaka(po želji)

Ugrijati pećnicu na 160 stupnjeva. U jednu zdjelu staviti sve suhe sastojke osim šećera. Sve zajedno promiješati. U drugoj zdjeli pomiješati šećer, ulje i med. Dodati jaja, liker od badema i pire od banana. Polagano pomiješati suhe i mokre sastojke. Tijesto izliti u pripremljenu posudu te peći oko 25 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Za preljev otopiti maslac na laganoj vatri. Čim se otopi lagano okretati lončić s maslacem na vatri dok ne postane pjenast. Kada poprimi smeđu boju (a to je jako brzo nakon što se zapjeni) odmah ga skloniti s vatre. Ohladiti na sobnu temperaturu. U ohlađen maslac dodati šećer u prahu i slatko vrhnje dok ne postane kremasto. Posuti preko ohlađenog tijesta i po želji dodati sjeckane lješnjake ili bademe.

Recept je prilagođen prema originalu s bloga Lauren's Latest.

Broj komentara: 19:

  1. Ovakvi kolači s voćem u tijestu znaju biti predivno sočni. Jako mi se sviđa recept i moram ti priznati da još nisam probala u tijesto za kolač stavljati banane, niti sam ikada probala onaj banana bread. I ovo ide na moju "to do" listu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mogu samo misliti koliko je ovo ukusno i socno! Super mi je, daj mi samo reci umjesto integralnog koliko bi islo obicnog bijelog brasna?

    OdgovoriIzbriši
  3. @Tamara: probaj, odlično je. Sočno, mirisno i zasitno!
    @Sweet Corner: isto, u originalu ide obično brašno. Ja ga nisam imala pa sam stavila integralno ;)
    @Fedrica: grazie!

    OdgovoriIzbriši
  4. Vrlo lep recept i vrlo snalažljiva kuvarica!

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda baš jako rahlo i fino, ali s ovim aromama, tj. sastojcima i ne sumnjam da je odličan!

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam ljubitelj banana u kolaču, ali mi se čini da ovako obogaćen recept bademima/lješnjacima rezultira finim kolačem.

    OdgovoriIzbriši
  7. Pravi kolačić uz čaj, za ovo hladno vrijeme koje nam tek predstoji!

    OdgovoriIzbriši
  8. Volim (prezrele) banane u kolacima; posebno dobar 'Banana bread'.

    OdgovoriIzbriši
  9. @Opasna: hvala!
    @Nada: taman se osjeti liker od badema, malo maslac i banane. Kolač je jednostavan za napraviti a opet tako fin i sočan!
    @What`s...:banane se skoro i ne osjete. Možda se može napraviti i s nekim drugim voćem. Ako isprobaš, javi dojmove...
    @Maja: uz čaj, poslije ručka, za doručak. Idealno ;)
    @Jasna: znam, sjećam se recepta s tvog bloga!

    OdgovoriIzbriši
  10. Mogu misliti kako ovo lepo miriše! Recepti s bananama su mi uvek dobrodošli,tako brzo propadaju,a i ja ih uvek imam zbog dece.

    OdgovoriIzbriši
  11. Krasno izgleda, izvrstan doručak uz šalicu čaja.

    OdgovoriIzbriši
  12. ja se već spremam neko vrijeme isprobati famozni banana bread i nikako da dođe na red. uvijek su mi se sviđali ti recepti za biskvite s pasiranim bananama, nekako imam osjećaj da su punog okusa i jako mekani i sočni. ovaj kolač mi isto tako djeluje jako jako dobro!

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja inače nisam ljubitelj banana kao voća, pa ni u desertima i na primjer voćnim salatama, ali otkad sam ih isprobala u kolačima, banana bread i muffinima, obožavam ih. Sočnost i aroma koju daju su zbilja posebni

    OdgovoriIzbriši
  14. Sudeci po sastavu, kolac je odlican! Nedavno sam prvi put iskoristila banane u slicnom tipu kolaca i bila sam prijatno iznenadjena... :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Jako interesantan kolač, sastojci su mi super i vjerujem da je dosta zasitan. Iako volim banane ne pravim baš kolače od njih, ali mislim da ću ovaj isprobati, baš mi se sviđa !

    OdgovoriIzbriši
  16. uvijek imam u planu raditi banana bread, ali moje banane nestanu prije nego potamne. ovo je sigurno jedan aromatičan i vlažan kolačić

    OdgovoriIzbriši
  17. isprobala sammuffine s bananom i dopao mi se njihov okus, vjerujem da je sličan i ovaj kolač

    OdgovoriIzbriši
  18. @Irena: znam kako je ;)
    @kranjica: upravo tako!
    @Monika: baš tako, inače nisam ljubitelj samog biskvita!
    @Dajana: ja volim banane, al se ne sjetim pojesti pa propadnu. Istina, daju jednu posebnu aromu desertima.
    @Miki: hvala!
    @Branka: probaj, sigurno će ti se svidjeti.
    @Tamara: kupi više banana ;)
    @Nina: nisam probala muffine, al za ovaj kolač mogu reći da je fenomenalan!

    OdgovoriIzbriši