Stranice

četvrtak, 3. studenoga 2011.

Torta od maka (bez brašna)



Ima tome davno da sam zabilježila tj.bookmark-ala ovaj recept u svoj pretraživač. Onda sam skroz na to zaboravila do prije par dana kada sam tražila što bih mogla napraviti za desert preko vikenda. I tu me dočekala ova prekrasna torta. U originalu se zove Pjenasta torta od maka, a recept se nalazi na blogu pod nazivom Svaštarica. Blog s punim pravom nosi taj naziv. Osim odličnih recepata tu se može naći pregršt morskih slika. Uživanje za sva čula....


Nije sve tako jednostavno kako se na prvi pogled čini. Tako je i kod ove torte. Manjak nekih sastojaka me natjerao da izmjenim i neke druge tako da sam dobila svoju verziju. Nama se jako svidjela ova torta i savjetujem vam da je isprobate. Sočan i sladak biskvit od maka plus čokoladna glazura - odlična kombinacjia!


Torta od maka

5 jaja
150g maslaca (omekšali)
150g šećera u prahu
2 žlice kakaa
2 žličice likera od badema
200g mljevenog maka
100g tamne čokolade
3 žlice ulja

Odvojiti žutanjke i bjeljanke. Miksati žutanjke sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu. Polako dodavati maslac, mak i kakao. Na kraju dodati liker od badema. Posebno miksati bjeljanjke s prstohvatom soli. Polagano umiješati bjeljanjke u smjesu od maka. Pećnicu ugrijati na 180 stupnjeva i staviti tortu da se peče oko 30 minuta. Kada je gotov, izvaditi kolač iz pečnice da se ohladi.  Otopiti čokoladu sa tri žlice ulja i preliti kolač.


P.S. Samo da vas podsjetim: Nagradna igra još traje....
 

Broj komentara: 27:

  1. Torticu sam zapazila kod Svaštarice i napravila ju prije par mjeseci. Stvarno je fenomenalna, pogotovo za makoljupce. Baš bi mi sad pasala ova tvoja kriškica :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Radila sam je već 2 puta i sjajna je !! :-))

    OdgovoriIzbriši
  3. Fino izgleda, volim mak i nema bolje kombinacije nego sa čokoladom :)

    OdgovoriIzbriši
  4. @Gloria: thank you!
    @What's...: nisam makoljubac, al mi je jako fina. Evo šaljem jednu virtualnu krišku :)
    @Jovana: bravo!

    OdgovoriIzbriši
  5. @Tamara: baš tako ;)
    @Zelja: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  6. prekrasna feta torte, baš joj pristaju ovi zeleni listići!

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda tako jednostavno, a tako lepo.

    OdgovoriIzbriši
  8. A vidim da si uživala jer ova tako jednostavna a nadsve fina torta zaslužuje to.

    OdgovoriIzbriši
  9. inače nisam baš luda za makom, ali ako je u kombinaciji s čokoladnom glazurom onda mi je čak i ukusan. super tortica!

    OdgovoriIzbriši
  10. @Tamara: hvala!
    @Opasna: upravo tako!
    @Dilajla: slažem se, svi smo uživali!
    @Monika: nisam ni ja, al ova torta vrijedi toga. Odlična je!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ni ja nisam baš neki ljubitelj maka ali ova torta stvarno predobro izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  12. Bas mi se svidja. Volim te bezbrašne kolače!

    OdgovoriIzbriši
  13. Jako mi se sviđa ova tortica, mak mi je super desert.

    OdgovoriIzbriši
  14. juhuuuu, još jedna slatka delicija bez brašna!

    OdgovoriIzbriši
  15. Pravila sam ovu tortu i odusevili smo se ukusom!!! :) Mmmm... Taman si me podsetila... :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Moram probati i original, ali i ovu tvoju. Igleda mi predobro, a mak obozavam, a u kombinaciji sa cokoladom, ahhhh:)))

    OdgovoriIzbriši
  17. Tek sad skuzih da si uvela tag "bez brasna", bravo.

    Cokoladna glazura izgleda fantasticno, to mi je uvijek problem. Mozes li napisati koju cokoladu koristis, tj. koji postotak kakaa je u njoj?

    Torta zvuci super, no ja ovdje nema gdje kupiti mak. Po teksturi i konzistenciji, sta bi ga moglo zamijeniti?

    OdgovoriIzbriši
  18. Bravo za ovu tortu, i ja sam je primjetila i stavila na popis za isprobavanje. Tebi je odlično ispala, baš super izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  19. Pravim nesto slicno i znam da je odlican. Isprobacu i ovu tvoju (Dilajlinu) verziju.

    OdgovoriIzbriši
  20. @kranjica: hvala!
    @Vali: super, i meni su postali dragi...
    @Dunja: hvala!
    @volimboje: jes :)
    @Miki: baš mi je drago!
    @Sweet Corner: probaj svakako, mislim da su dosta slične!
    @Ornela: jes, mislim da je tako lakše pretraživati blog. Korisim tamnu čokoladu (min 70 % kakaa). Recept za glazuru je od jedne blogerice (hvala Mignonne) odavno isproban i uvijek radi! Zamjena za mak: probaj s kombinacijom mljevenih oraha i badema... Nisam sigurna, treba vidjeti ;)
    @Branka: hvala!
    @Jasna: probaj, odlična je!

    OdgovoriIzbriši
  21. Super! Izgleda jako sočno! Volim kombinaciju maka in čokolade :).

    OdgovoriIzbriši
  22. eh baš mi se dopada ova torta budući da jako volim mak, zabilježit ću si je sad ovdje kod tebe jer mi je na dotičnom blogu očito promakla
    slike su ti gotovo savršene

    OdgovoriIzbriši