Stranice

nedjelja, 11. prosinca 2011.

Sablés od lješnjaka


Tanki, lagani i prozračni. To bi bio sažetak opisa ovih kolačića. Ja ću još samo dodati i odličnog okusa. Dovoljno slatki, s laganim mirisom maslaca i okusom lješnjaka koji prodire iz pozadine. Ovi keksići su pogodni kao podloga za serviranje raznih krema, sladoleda ili pečenog voća i kompota. Iako, ja mislim da su najbolji sami za sebe. Što je za vas bolje? Morate otkriti sami ;)




Sablés od lješnjaka

100 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
45 šećera u prahu
1/2 žličice soli
25g tostiranih lješnjaka (mljevenih)
125g brašna

Pomiješati zajedno maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodati lješnjake, sol i brašno. Rukama miješati dok ne dobijete mekano tijesto. Omotati tijesto u prozirnu foliju i staviti u frižider na 30 min da se stisne. Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Staviti tijesto između dva lista papira za pečenje i razvaljati što tanje. Peći tijesto (prekriveno s papirom) u pećnici oko pet minuta. Skinuti gornji papir te vratiti u pećnicu da se peče dodatnih pet minuta. Nakon toga sjeći željene oblike. Keksiće stavljati na rešetku za hlađenje. Ostaviti ih da se ohlade i postanu hrskavi. Čuvati ih u limenoj kutiji maksimalno tjedan dana.

P.S. recept je prilagođen prema originalu koji se nalazi u knjizi "Chef's secrets", autora G. Ramsay-a!

Broj komentara: 25:

  1. Prekrasni i prefini. Volim kad se u keksićima osjete lješnjaci.

    OdgovoriIzbriši
  2. Aaaa! Meni je zanimljivo što se sijeku nakon pečenja:) što znači biće dosta okrajaka za popapati!!!
    Naravno, lješnjak je prava zvijezda u keksićima!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fenomenalni su! Obozavam keksice (a i sve kolace) sa lesnikom! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Koliko finih keksica ovih dana na blogovima, sve belezim i uzivam u recepticima i fotkama... ovaj slatki "paketic" izgleda tako ljupko sa kariranom masnicom na vrhu.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Ma ovde nema šta da bude loše čak šta više savršeni su i prelepi!

    OdgovoriIzbriši
  6. @What's...:taman se osjete lješnjaci!
    @Angela: grazie!
    @Snježa: ima okrajaka, možeš ih upotrijebiti u nekoj kremi ili uz kavu ;)
    @Federica: grazie cara!
    @Miki: hvala!
    @mignonne: hvala draga, to je dio serije "jestivih" poklona...
    @maslinka: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavamo ovakve shortbread kolačiće (omjer brašna i maslaca skoro isti) jer su savršeno prhki. Divni su!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odlični keksići! Zanimljiv način pravljenja/sečenja. Svašta ću još naučiti....

    OdgovoriIzbriši
  9. obožavam keksiće s lješnjacima, ovi tvoji kao čipkasti izgledaju

    OdgovoriIzbriši
  10. djeluju jako nježno i delikatno, prekrasni su

    OdgovoriIzbriši
  11. Lješnjake u keksima obožavam i često ih korstim umjesto oraha jer daju potpuno drugačiji okus. Novost su mi keksići koji se prvo peku, a tek onda režu. Super su!

    OdgovoriIzbriši
  12. I meni je bas zanimljivo ovo secenje pecenih keksica, svaki dan naucim nesto novo :)
    Recept je bas po mom ukusu, belezim ga za predstojece praznike :)

    OdgovoriIzbriši
  13. @Katarzis: i ja sam otkrila (nedavno) da mi paše ta vrsta keksića...
    @Opasna: hvala!
    @Tamara: hvala!
    @Tamara: upravo tako, nježni a opet tako snažnog okusa!
    @Monika: da, to je i meni bila novost.
    @Casa...: javi dojmove ako ga stigneš isprobat...

    OdgovoriIzbriši
  14. divni su!
    lješnjaci su uvijek moj prvi izbor u prhkim keksićima, tostirani naravno. Imaju potpuno drugačiju aromu kad ih se malo preprži i posebnu čar daju keksićima.
    Pasali bi, sigurna sam, uz kavu ili čaj.

    OdgovoriIzbriši
  15. Super mi je zanimljivo ovo izrezivanje nakon pečenja. Super izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ajme što fino izgledaju, baš lagano... Pišem - probam! :)

    OdgovoriIzbriši
  17. @moonea: slažem se za lješnjake. Ja često napravim veću količinu pa ih sameljem i držim u tegli ;)
    @Petra: i meni je isto bilo zanimljivo!
    @Lilly: hvala!
    @Jasna: hvala!

    OdgovoriIzbriši
  18. Obožavam ove prhke kolačiće, tako su nježni i pahuljasti! Sviđa mi se dodatak lješnjaka u njima, kladim se da su savršeni!

    OdgovoriIzbriši
  19. prekrasno izgledaju, lagano i prhko.
    mozda ih jos stignem dodati medju moje bozicne kolacice :)

    OdgovoriIzbriši
  20. danas švrljam kod tebe.... tražim nešto jednostavno za blagdane.... ovi su super!

    OdgovoriIzbriši
  21. @Maja: I jesu ;)
    @Mare: ubaci svakako!
    @an. : imaš tag slatko ili čokoladu ili blagdane pa izaberi. A ako hoćeš nešta "zdravo" onda pravac na zdrave međuobroke ;)

    OdgovoriIzbriši
  22. dobra hrana,
    europskom ukusu,
    Pozdrav mira iz Indonezije

    OdgovoriIzbriši
  23. Galletas muy hermosas y delicadas me encantan,lucen perfectas,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši