Stranice

petak, 18. svibnja 2012.

Pečeno meso s dodatkom luka i dinstani kupus kao prilog




Nakon niza slatkih recepata evo i nešto slano. Preko tjedna rijetko kuham, osim nešto brzinski za sutrašnji ručak. Prošli vikend sam slučajno napravila ovaj ručak jer sam radila čistku frižidera i zamrzivača. Kako obično biva, kada od jela najmanje očekujem, uvijek se ugodno iznenadim. 




Pečeno meso 
(za 5-6 obroka)

1kg svinjetine ili nekog drugog mesa (najbolje uzeti komad koji vama odgovara)
1 žlica crvene paprike
1 žličica majčine dušice
sol, papar
1 luk (veći)
maslinovo ulje

Meso premazati crvenom paprikom, posoliti i popapriti. Oguliti luk te ga isjeći na par komada. Uzeti nož i ravnomjerno po mesu zarezati onoliko rupa koliko imate komada luka. U svaku rupu ubaciti luk. Staviti meso u nauljenu posudu i posuti majčinom dušicom (ja sam imala sušenu, ako imate svježu pri ruci još bolje). Prekriti folijom te peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Zadnjih 15 minuta peći bez folije tako da meso dobije finu koru.


Dinstani svježi kupus s dodatkom kozjeg sira

1 glavica svježeg kupusa (srednje veličine)
1 žlica šećera
100g svježeg kozjeg sira
2 žlice krupno ribanog sira (podravec, trapist i sl...)
sol, papar
maslinovo ulje

Isjeći kupus na sitne trake (kao za salatu). Posoliti ga i ostaviti pola sata da miruje. Nakon pola sata rukom ocijediti kupus i staviti ga u drugu posudu. U međuvremenu karamelizirati šećer na maslinovom ulju (vjerujte mi, super miriše!). Dodati kupus i dinstati ga dok ne postane mekan (ako treba podljevati s vodom ili temeljcem). Na kraju (ovo je jako bitno) dodati ribani sir i kozji sir izmrvljen na sitne komade.  Miješati dok se sir ne otopi. Dodati papar i eventualno sol (najbolje probati pa odlučiti, sir je već dosta slan). Maknuti s vatre i ostaviti da se hladi. Servirati uz meso i salatu.




Broj komentara: 8:

  1. Mmmm, ova kombincija deluje veoma ukusno, posebno prilog od kupusa i sira.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiva kombinacija kupusa i sira, a meso nikad ne odbijam

    OdgovoriIzbriši
  3. Super mi je ovaj nacin za dinstanje kupusa, nisam ranije cula. Nesto sto se treba isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  4. odličan ručak, nepopravljiv sam mesojed!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako mi se svidja, kupus inače ne obožavam ali u ovoj varijanti mi zvuči jako fino.

    OdgovoriIzbriši
  6. Kupus mi je privukao pažnju, volim ga spremljenog na razne načine, kao ljubitelju maslinovog ulja i kozjeg sira ovo je sasvim nešto novo i stvano mi se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši
  7. volim dinstani kupus, ali ovdje mi je interesantan dodatak sira, čini mi se vrlo zanimljivo

    OdgovoriIzbriši