Stranice

utorak, 31. srpnja 2012.

Cheesecake s domaćim pekmezom od marelica (gluten free)



Već odavno planiram raditi tortu od sira u staklenkama kao što ste mogli vidjeti na blogovima od tri Tamare (1, 2, 3). I kad napokon odlučih napraviti shvatim da nemam dovoljno teglica jer sam ih napunila marmeladom od marelica ;)


Nisam dugo mozgala, pala je odluka na kalup. Jedini problem jest što se torta peče u parnoj kupelji pa postoji mogućnost da voda dospije u kolač. To se da riješiti tako da napravite "zaštitu" od folije oko kalupa pa onda sve zajedno stavite u toplu vodu. Treba samo pripaziti da folije bude dovoljno visoko da vode na može doprijeti.


Cheesecake s domaćim pekmezom od marelica (gluten free)
(za kalup promjera 20cm)
 
2 šalice preprženih lješnjaka i badema (kombinacija)
1/4 šalice paste od grožđica (samljeti grožđice u blenderu dok se ne dobije pasta)
prstohvat soli
1 žličica vanilin ekstrakta
250g kremastog svježeg sira
100ml slatkog vrhnja
2 jaja
80g smeđeg šećera
20g gustina
marmelada od marelice (umjesto preljeva)

U blenderu samljeti lješnjake i bademe, dodati pastu od grožđica, sol i vanilin ekstrakt. Smjesu utisnuti u dno kalupa i poravnati. Pomiješati krem sir sa šećerom. Dodati vanilin ekstrakt i jedno po jedno jaje. Na kraju umiješati slatko vrhnje. Dodati gustin (pažljivo da ne bude grudica) i promiješati. Kremu staviti na pripremljenu podlogu. Sve zajedno staviti u lim u koji ste prethodno ulili vrelu vodu tako da kalup bude do pola u vodi (tj. folija oko kalupa). Peći na 150 stupnjeva oko 30 min te ostaviti još 20 minuta u toploj pećnici.
Kada se dobro ohladi sjeći na komadiće i servirati s marmeladom od marelica.

Broj komentara: 14:

  1. Podloga s grožđicama je pun pogodak, moram to isprobati!
    Mislim da si bolje prošla s teglicama punim marmelade nego da si imala prazne za izradu kolača.

    OdgovoriIzbriši
  2. @Tamara: istina, ovako imam i jedno i drugo ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično izgleda i jako ukusno. A stvarno si se potrudila da je i pekmez domaći, svaka čast. Može li se možda umjesto grožđica nešto drugo staviti kao podloga?

    OdgovoriIzbriši
  4. @Art on my way: možeš sušene datulje ili marelice...

    OdgovoriIzbriši
  5. predivan je, predivan! pekmez od marelica je moja novooktrivena ljubav ove sezone, nisam ga radila ali sam dobila domaćeg.
    Inače, ovo s ulaženjem vode u kolač možeš riješiti tako da ga pečeš normalno u kalupu na rešetki odpećnice, a zasebnu posudu s vodom staviš ispod na dno pećnice. Jednako funkcionira a izbjegneš ulaženje vode i ne moraš kalup omatati folijom.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako mi se sviđa recept, uvijek tražim dobre recepte bez glutena jer me zanimaju. Ova podloga mi je genijalna, nisam znala da mogu od grožđica tako dobiti pastu! Krasno :)

    OdgovoriIzbriši
  7. @Tamara: hvala na pojašnjenju. Drugi put radim tako ;)
    @Anja: da, od sušenog voća se može dobiti "pasta" koja služi kao vezivno tkivo u podlozi.

    OdgovoriIzbriši
  8. sviđa mi se ova zdrava podloga....

    OdgovoriIzbriši
  9. jako mi se svidja recept. podloga je mnogo dobra!

    OdgovoriIzbriši
  10. Dobro cure kaži ti si još i profitirala i s pekmezom i divnim kolačom.

    OdgovoriIzbriši
  11. @Nada: hvala!
    @Tamara: i meni ;)
    @Nevena: hvala!
    @Dilajla: istina ;)

    OdgovoriIzbriši