Stranice

nedjelja, 22. srpnja 2012.

Focaccia s pinjolima i ružmarinom



Focaccia je talijanski naziv za pogaču. Brzo se priprema, a pogodna je za razne varijacije na temu u ovisnosti o raspoloživim dodatcima iz frižidera i smočnice. Ja je često radim kada nemam kruha kod kuće.  Do sada sam radila nebrojeno mnogo kombinacija, a ova što je danas predstavljam mi je najdraža.


Okus pinjola (ili pinja) pamtim iz djetinjstva, a i ružmarin je uvijek bio tu negdje. Zato je ova kombinacija meni super. Ako imam pri ruci malo domaćeg maslinovog ulja, nema većeg gušta nego močiti još tople komade ove pogače...

Foccacia s pinjolima i ružmarinom

400g integralnog pšeničnog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica soli
3 žlice maslinovog ulja
300 ml tople vode
šaka pinjola
ružmarin (po želji)

Prosijati brašno te dodati kvasac i sol. U sredini napraviti udubinu te dodati ulje i vodu (ne svu vodu, ostaviti dio za kasnije ako je potrebno) i dobro promiješati. Premjestiti tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesiti par minuta dok ne postane glatko i elastično. Ostaviti tijesto da se diže otprilike sat vremena. Tijesto razvaljati u obliku kruga (nepravilnog) te prebaciti u namašćeni lim. Premazati tijesto maslinovim uljem te utisnuti prstima udubljenja za pinjole. Na kraju dodati grančice ružmarina. Sve zajedno staviti u pećnicu oko dvadesetak minuta na 180 stupnjeva (paziti da pinjoli ne izgore).
Poslužiti uz rajčice i dobar komad sira ;)

Broj komentara: 11:

  1. mmmm, volim fukaco, a nikad ga nisam pravila.. morat' cu to ispraviti uskoro! =)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divna je, volim ih puno i kao sto kazes malo sira i paradajza uz :) Predivno

    OdgovoriIzbriši
  3. Fino, aromatično i uvijek dobrodošlo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Focacciu volim, tu i tamo radim (dugo dizanje i sve to), a ovo je divna kombinacija (iako prilično skupa - pinjoli su skupi k'o vrag).

    OdgovoriIzbriši
  5. o volim, volim volim. Fokaću obožavam!
    Nisam probala nikad sa integranlnim brašnom da napravim... Krajnje je vreme!:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Upravo tako, focaccia, pumidori i sir i gozba može početi!

    OdgovoriIzbriši
  7. imam dojam da bi mi se ovo jako svidjelo...

    OdgovoriIzbriši
  8. volim ju volim, a volim i pinjole ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Obožavam focacciu, ali moram priznati da je još nisam uparila s pinjolima. Zvuči odlično!

    OdgovoriIzbriši
  10. Krasno izgleda!Obožavam bilo što domaće kruhasto!

    OdgovoriIzbriši
  11. odlično ! Pinje i ja pamtim iz djetinjstva, a i danas ih sa nećakinjom u Dbk znam ići pokupiti, ali količine su takve da što pokupimo to odmah pojedemo :) . nadam se da ću ovaj put uspjeti sačuvati nešto i počastiti nas ovom odličnom focacciom.

    OdgovoriIzbriši