Stranice

nedjelja, 16. prosinca 2012.

Blagdanski keksići (par prijedloga)


Prošli vikend nas je snijeg posebno (ne)ugodno iznenadio. Tek se počeo otapati, a oni opet prognoziraju novi nalet. Izgleda da će ove godine doista biti bijeli Božić. Bio snijeg ili ne, ja zimu najviše volim provoditi u kuhinji. Pogotovo kada dođu praznici zato jer onda imam razlog više za pravljenje kolača.


Zato sam odlučila posložiti par recepata na jedno mjesto tako da vama koji (još) tražite inspiraciju za blagdanske keksiće olakšam potragu ;)



1. Raspuknutići od čokolade (Chocolate crackle-tops)

za oko 38 kom
200g tamne čokolade (iskidane na komadiće)
90g maslaca
115g šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta od vanilije
200g brašna
25g kakaa
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
175g šećera u prahu (za prekrivanje)

Na laganoj vatri otopiti čokoladu i maslac. Maknuti sa vatre i ubaciti unutra šećer te miješati dok se otopi. Dodavati jaja (jedno po jedno), miksajući žestoko između svakog dodavanja. Umiješati vanilin ekstrakt. U posebnoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, kakao i sol. Polagano dodavati u čokoladnu mješavinu dok se ne dobije mekano tijesto. Ostaviti ga u frižideru sat vremena. Pomoću male žlice (ili žličice za sladoled) vaditi male loptice od tijesta. Oblikovati kuglicu (miješajući tijesto između dlanova) i ubaciti je u zdjelu u kojoj se nalazi šećer u prahu. Malo otresti, te je staviti na predviđen pleh za pečenje. Peći raspuknutiće 10-15 min na 160 stupnjeva. Ostaviti ih par minuta da se ohlade prije premještanja.

Recept je preuzet iz knjige The complete book of chocolate and 200 chocolate recipes.


2. Keksići od kokosa i lješnjaka

50g maslaca
100g običnog brašna
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
50g smeđeg šećera
15 g lješnjaka (tostiranih i isječenih na sitne komade)
2 žlice kokosovog brašna
2 žličice meda

Pomiješati brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodati maslac i trljati dok se ne dobije smjesa slična mrvicama. Umiješati šećer, kokos i lješnjake. Umijesiti kompaktno tijesto dodavajući med (smjesa će možda biti prhka, ne brinite se. Povezat će se kada je rukom pritisnite). Žličicom vaditi male kuglice (formirati ih još dlanovima ako treba) i stavljati na pripremljen pleh. Peći oko 12-15 min na 180 stupnjeva.

Recept je preuzet iz knjige: Home Cooking autorice R.Allen (hvala O.)



3. Keksići od pira

2 šalice pirovog brašna
125g maslaca
2 žlice meda
naribana korica jedne naranče (može i limun)
1/2 žličice vanilin ekstrakta

Pomiješati brašno i koricu naranče. Dodati maslac iskidan na komade te prstima miješati dok se ne dobije smjesa slična mrvicama. Na kraju umiješati tijesto dodajući med i ekstrakt vanilije (ako je potrebno da se tijesto poveže dodati još malo meda). Staviti ga u prozirnu foliju i u frižider na pola sata. Razvući tijesto, kalupima izrezati željene oblike te ih peći na 180 stupnjeva 20-ak minuta.

Recept je preuzet (uz male izmjene) s pakiranja za pirovo brašno ;)


4.  Obični keksići

Sigurna sam da svaka domaćica ima vlastiti recept za prhke keksiće. Ja sam ovaj put odlučila probati onaj za Sasvim obične keksiće sa Snježaninog bloga. Radila sam razne oblike (imam prigodne božićne kalupe) i umakala ih u rastopljenu čokoladu ;)

Zaključak: moj favorit su Keksići od pirovog brašna zato jer izgledom baš i ne osvajaju. S druge strane, okus je fantastičan. Lagano prhki, uz dodatak meda i naranče. Odlični!

Broj komentara: 14:

  1. Jako su mi lijepi ovi keksići od pira i oni čokoladni, sastojci su super, mora biti i okus! :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicne ideje za keksice. Posebno mi se svidio recept za keksice sa pirom, zvuci jako zanimljivo.

    OdgovoriIzbriši
  3. predivan izbor keksića. ovi su mi raspucani favoriti jer sam ih već pravila i svima se jako sviđaju

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš su divni, a posebno mi se sviđaju ovi od pira - nikada nisam radila nešto slično, pa ću svakako isprobati. Mislim da pirovog brašna ima za kupiti u DM-u, zar ne?

    OdgovoriIzbriši
  5. Super keksići, kako za blagdane tako i inače. Iako ih sada nešto više pravimo ja uvijek volim imati koji keksić za zalogaj uz kavu ili čaj. Čoko-raspuknute biram ! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. ja sam već utefterila one sa pirom:)a ona srca mi izgledaju sooo romantic!

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivan izbor keksića, draga :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Thanks :) Super koristan post, jedne od ovih ću sigurno raditi za Božić!

    OdgovoriIzbriši
  9. Čekala i dočekala radpuknute kolačiće! Jupii! Otkad sam vidjela sliku na tvom fb, vrebam kad će recept. Lijeno se razvlačim ovog Božića i nikako da krenem s kolačima, ne znam šta mi je...?

    OdgovoriIzbriši
  10. svi su lijepi, raspuknutiće posebno volim

    OdgovoriIzbriši
  11. Napravila raspuknutiće, ispali su savršeno. Hvala na divnom receptu!

    OdgovoriIzbriši