Stranice

nedjelja, 30. prosinca 2012.

Njezino visočanstvo: baklava od oraha!



Da se razumijemo: po meni ovo je jedan od onih kolača koji se rade jednom godišnje, u specijalnim prilikama. Savršen je, pa čak i ako ga ostane postaje još bolji (što se više kore natapaju to su mekše). Od samo tri sastojka stvoren je odličan, veoma zasitan i zaista vizuelno zanimljiv kolač. Ako i niste ljubitelji preslatkih delicija ovu zasigurno vrijedi probati pa makar samo jedan griz.


Jedan savjet: ako možete orahe nabavite iz provjerenog izvora (kumice na placu) jer u trgovačkim centrima često budu prestari. U ovom kolaču orah jest glavna zvijeda, zato i treba biti vrhunski. Znam da će količina šećera i oraha vas zapepastit, ali opet naglašavam: ovaj kolač se radi samo u specijalnim prilikama!
Recept sam dobila od jedne prijateljice prije par godina i tek sada sam ga isprobala. Odličan je i žao mi je šta mi je trebalo tako dugo da to napravim ;)

Baklava od oraha

1/2 kg tankih kora za savijače
1/2 kg mljevenih oraha
1/2 kg šećera
200g maslaca (otopiti)
1/2 mlijeka
400 g šećera za preljev

Pomiješati orahe i šećer te ih ostaviti sa strane. U prigodnu tepsiju staviti tri kore (da pokriju dno), zaliti maslacem i posuti mješavinom šećera i oraha. Na taj način slagati kore do vrha. Zadnje (gornje) tri kore samo preliti maslacem i zatim sve zajedno preliti mlijekom. Oštrim nožem izrezati baklave po dijagonali. Sve zajedno staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva dok ne posmeđi. Za preljev zagrijati 400g šećera (ako hoćete može i manje) s vodom (prst iznad šećera). Zagrijavati na laganoj vatri dok se šećer ne otopi (ako hoćete ubacite i par kriški limuna). Ispečenu (mlaku) baklavu preliti vrućim preljevom (posebno po izrezanim dijelovima).

Broj komentara: 15:

  1. U pravu si ovo je jedan od kolaca koji se ne pravi svaki dan. ja je nisam nikad sama pravila, ali je obozavam jesti. Prekrasno izgleda. Zelim ti sve najbolje u narednoj godini :)

    OdgovoriIzbriši
  2. @Gordana: ja sam uvijek mislila da ne volim baklavu (dok nisam ovu probala). Ma ne bih ni sada mogla reći da je ovo kolač no.1. za mane jer nije. Al da je odličan kolač, jest! Sve najbolje u novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jooj ima li sta lepse od baklave?Sretna Nova 2013.g draga Jubi!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Još se nisam okušala u pravljenju baklave, a ova "visoka" mi se baš sviđa !
    Sretnu Novu godinu i sve najbolje tebi i tvojima želim !

    OdgovoriIzbriši
  5. @Vera: upravo tako. Želim ti sretnu i slatku Novu Godinu!
    @Branka: i meni je visoka hit ;) Hvala, sve najbolje tebi i tvojima u novoj!
    @Maja: hvala. Sve najbolje tebi i tvojima!

    OdgovoriIzbriši
  6. e nisam neki ljubitelj baklave, uvijek mi je nekako preslatka.. ali ova tvoja na katove izgleda vlo privlacno =)

    Sve najljepse zelje u novoj godini!

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožavam i točka. :D Sve najbolje :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Obožavam baklavu!
    Sve najbolje Ljubice tebi i tvojoj obitelji od srca želim u Novoj 2013. g. !

    OdgovoriIzbriši
  9. Mi imamo svoje domaće orahe i zbilja volim baklavu.. ali imaš pravo, ovo je zaista kolač koji se radi samo za specijalne prilike.. A kod nas u obitelji moja tetka radi najbolju baklavu, pa je to uvijek njoj prepušteno.. Ali toliko ju volim da bi si ju voljela jednom napraviti i za dušu.. :)
    Sve najbolje ti želim u Novoj 2013. i još mnogo dobrih i poučnih recepata!

    OdgovoriIzbriši
  10. Baš dobro kažeš, njeno visočanstvo:)
    Ma kad je baklava u pitanju uopšte ne razmišljam o slatkoći...
    Super je tako visoka!

    OdgovoriIzbriši
  11. I ja se slazem sa ovim visocanstvo :)

    Sve najbolje u Novoj!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. ja baklavu obožavam!!

    Sretna ti Nova!

    OdgovoriIzbriši
  13. Dobro si napisala, njezino visočanstvo. Krasno izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  14. Stvarno s razlogom si joj dala takav epitet. Prekrasna je. Sve najbolje ti želim.

    OdgovoriIzbriši