Stranice
▼
utorak, 25. listopada 2016.
Slatki kruh (s pireom od bundeve)
Moram priznati sa ja nisam neki pretjerani ljubitelj bundeve. Znam i sama da je ona jedna od najzdravijih namirnica i upravo u sezoni. Stoga se trudim ubaciti je u svakodnevnu prehranu što je više moguće. Pri tome uvijek isprobavam nove recepte. Metodom pokušaja i pogreške došla sam do za mene optimalnog načina konzumacije bundeve: u kolaču ;)
I u prethodnom postu sam napisala recept za kolač u kojem se koristi pire od bundeve. Ovdje isto tako ide pire od budneve u kombinaciji s tamnom čokoladom. Za mene okus, boja i tekstura pun pogodak!
Slatki kruh (s pireom od bundeve)
(1 šalica=250ml)
(za dva kalupa veličine 11.5cm x 21cm)
3+ 1/2 šalice brašna (pšenično integralno)
1 šalica smeđeg šećera (ili sladila po želji)
2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
1 žličica mješavine za pitu od bundeve (pumpkin spice mix)*
1 šalica kokosovog ulja
4 jaja
2/3 šalice vode
500g (otprilike) pirea od bundeve (kuhana ili pečena bundeva smiksana u pire)
50g tamne čokolade (min 70% kakao udjela)**
Pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol i mješavinu začina. Posebno miksati jaja i šećer dok se ne dobije pjenasta smjesa. U tu smjesu izmjenično dodavati brašno, ulje, vodu i pire od bundeve. Miješati dok smjesa ne postane jednaka. Na kraju umiješati čokoladu isjeckanu na sitne komade.
Smjesu podijeliti u pripremljene kalupe i peći na 180 stupnjeva (ili 160 ako imate fen pećnicu) minimalno pola sata (test čačkalicom).***
Napomene:
* umjesto pumpkin spice mix-a možete dodati po pola žličice cimeta i muškatnog orašćića
** iscijediti vodu iz bundeve maksimalno, prije pripreme pirea
*** i kada se ispeče, kruh mora biti sočan (zbog pirea od bundeve). Bez obzira na to, kruh je gotov kada čačkalica izađe suha.
Vjerujem da je ovo jako fino. Ja vrlo rijetko radim bilo što slatko s tikvama, radije radim slano, ali uvijek vrijedi pokušati.
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda!
OdgovoriIzbriši