Stranice

subota, 16. listopada 2010.

Jastučići od sira i pekmeza

Svatko od nas se makar jednom našao u prilici da nema vremena skuhati ili ispeći pa makar i najjednostavniji kolač. Znam kako je teško svaki dan kuhati kada se dođe s posla gladan i umoran, a svi jedva čekaju da hrana bude na stolu. Pokušajte zamisliti kako je tek mami koja je cijeli dan s bebom koja puzi na veliko, stoji na nogama i pokušava koračati. Oni koji to nisu iskusili mogu mislit, pa ionako je cijeli dan doma može valjda stići barem nešta skuhati. E pa da vas razuvjerim, bilo je dana kada nisam apsoulutno ništa stigla napraviti, a kamoli skuhati. Tada se rodila ideja o traženju recepata za brzu i ukusnu hranu. Traženje prečica i pojednostavljivanje recepata, a da opet ne izgubimo na kvaliteti (previše ;))
Zato ću kada stignem staviti na ovaj blog par takvih recepata. Današnji recept je toliko jednostavan da ga i početnici mogu isprobati. Toliko je jednostavan da će biti prezentiran s više slike, a manje teksta.

Jastučići od sira i pekmeza

1 pakovanje prethodno razvaljanog lisnatog tijesta (koje može stati u običnom frižideru tako da preskačemo vrijeme koje treba proći dok se odmrzne ono iz zamrzivača)
1 žlica rižinih pahuljica (može bilo koje suhe pahuljice koje imate pri ruci)
3 žlice pekmeza (ja imam pri ruci domaći od šljiva ali bilo koji drugi će isto tako fino poslužiti)
1 žlicu svježeg sira
vanilin šećer (po potrebi)
topla voda




Namočiti rižine pahuljice u toplu vodu i pričekati pola sata da omekšaju. Dodati pekmez i sir. Sve zajedno promiješati. Probati i ako volite slađe dodati vanilinog šećera (sve ovisi o količini šećera u pekmezu).



Otvoriti lisnato tijesto i raširiti ga po ravnoj površini. Razrezati ga tako da dobijete 2x5 pravokutnika.




Stavljati male hrpice punjenja na tijesto, preklopiti ga i vilicom pritiskati rubove da se rijesto poveže.



Staviti tijesto u pećnicu da se peče na srednjoj temperaturi dok ne porumeni.



Na kraju bi zamotuljci trebali izgledati slično kao ovi na slici.



Ili u presjeku...



Ukupno: efektivnog rada otprilike 10-ak minuta, ostalo je samo čekanje. Dobar tek!

4 komentara:

  1. Nešto me krenulo izgleda sa lisnatim, baš sam radila u zadnje vrijeme od lisnatog slane kiflice sa hrenovkama i slatke sa punjenjem od oraha, sad još i ovaj recept...super.

    OdgovoriIzbriši
  2. odlično izgledaju, stvarno brzinski

    OdgovoriIzbriši
  3. Brzo, jednostavno, odlično !
    Punjenje mi se jako sviđa , super kombinacija !

    OdgovoriIzbriši